Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretnineumag

Marketing

Građevinskih dozvola odobreno 26,7 posto manje nego lani

Prema građevinskim dozvolama izdanim u veljači predviđeno je građenje 564 stana, što je u odnosu na veljaču prošle godine porast za 9,1 posto. No, kumulativni podaci za prva dva mjeseca i kod stanogradnje pokazuju pad za više od 20 posto - građevinskim dozvolama izdanim u prva dva mjeseca predviđena je gradnja tisuću stanova, što je čak 26,9 posto manje nego u prva dva mjeseca prošle godine.
Hrvatska gospodarska komora (HGK) u komentaru najnovijih statističkih podataka naglašava da je međugodišnji pad broja izdanih građevinskih dozvola započet u rujnu prošle godine nastavljen, ali i produbljen.
Štoviše, broj od 802 izdane građevinske dozvole u prva dva mjeseca ove godine predstavlja najmanji broj dozvola koje su izdane tijekom prva dva mjeseca u novijoj povijesti, odnosno otkada se objavljuju mjesečni podaci, kažu u HGK.
Ocjenjuju da kretanja na početku ove godine sugeriraju da je mogućnost oporavka građevinske aktivnosti i dalje neizvjesna, s nastavkom snažno izraženih problema u pokušaju dinamiziranja aktivnosti na ostalim građevinama, koje uglavnom obuhvaćaju infrastrukturne objekte (prometnu infrastrukturu, cjevovode, komunikacijske i energetske vodove, složene građevine na industrijskim prostorima).
"U prva je dva mjeseca broj izdanih građevinskih dozvola, kao i vrijednost građevinskih radova, nepovoljniji u odnosu na isto razdoblje lani, što sugerira nastavak poslovnog pesimizma,
odnosno suzdržanu aktivnost u planiranju i realizaciji investicija", kaže direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i
ekonomske analize HGK Zvonimir Savić novogradnja Velika Gorica

Post je objavljen 14.04.2015. u 18:11 sati.