Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Etiketiranje u praksi

iliti: "Crno-bijeli svijet i ne tako zlatna sredina"

Ima mnogo onih koji glasno propagiranju da "svatko ima pravo na svoje mišljenje". No oni koji su u tome najglasniji, od onih koji imaju drugačije mišljenje od njihovog, najčešće brane - etiketiranjem. Etiketiranje nije ništa drugo nego tzv. "napadanje slamnatog" u ad hominem maniri. I dok je prepucavanje na relaciji između dva ekstrema često, ni oni koji zagovaraju neki umjereni (srednji) stav između ta dva ekstrema nisu u ništa boljem položaju, štoviše, čak su u gorem položaju - nalaze se "između dvije vatre", dva ekstremna stava.

Konkretno, ako se u diskusiji sa nekim esktremnmim ljevičarem/anarhistom/progresivcem izrazi stav koji se ne poklapa 100% sa njegovim, može se očekivati etiketiranje tipa "fašist", "homofob", "šovinist", "katoliban" i tome slično. Dovoljno da je stav malčice konzervativan, ali ne mora uopće biti dijametralno suprotan, tj. ekstremno desničarski.

Isto tako, ako se u diskusiji sa nekim ekstremnmim desničarom/fašistom/konzervativcem izrazi stav koji se ne poklapa 100% sa njegovim, može se očekivati etiketiranje tipa "komunjara", "crvena banda", "antikrist", "sotonist" i tome slično. Opet, dovoljno je da je izrečeni stav malčice liberalan, ne mora uopće biti ekstremno ljevičarski.

Kako to izgleda u praksi? Otprilike ovako:

U diskusiji sa pedofilofobom, čim ne vičeš "ubi pedofila", već nastojiš svaku situaciju sagledati zasebno i racionalno, iako se zalažeš za kažnjavanje dotičnih po zakonu ako su stvarno krivi, automatski ćeš dobiti etiketu da "braniš pedofile" odnosno čak biti i proglašen dotičnim.

U diskusiji sa dušebrižnikom/"velikim moralistom", čim nisi za zabranu onih slika koje se njima osobno ne sviđaju (bilo kakva golotinja, slike ratnih zona isl.), automastki si "voajer", "lešinar" i tome slično, iako si protiv objavljivanja stvarno degutantnih fotografija (rasomadanih tijela i sličnog, ili fotografija esktremnih oblike spolnog općenja). S druge strane oni koji takve degutantne stvari stavljaju na net će te proglašavati "zagovarateljem cenzure" i sličnim.

U diskusiji sa feministicama, ako spomeneš da si za ograničenje pobačaja (s obzirom da postoje brojne metode kontracepcije), makar nisi za potpunu zabranu (zbog deformacije ploda, silovanja ili opasnosti za žvot majke), dobit ćeš etiketu kako si "šovinista", "ženomrzac" i tome slično. Istovremeno će te oni koji su za apsolutnu zabranu pobačaja proglašavati "nenormalnim", "ubojicom djece" isl., ugflavnom istim etiketama kojima časte one koj su za neograničen pobačaj.

U disksiji sa LGBTQ-ovcima, ako kažeš da si protiv toga da se istospolna veza naziva brakom, već partnerstvom, iako nisi za zabranu takvih veza, odmah ćeš dobiti etiketu da si "homofob", "fašist" itd... Dok će te oni koji su za zabranu takvih veza, proglašavati njihovim simpatizerom, "pederom" isl...

U diskusiji sa braniteljima, ako spomeneš da bi branitelji trebali naći život mimo tog svojeg braniteljskog statusa s obzirom da je rat davno završio, iako cijeniš njihov doprinos hrvatskoj neovisnosti, dobit ćeš etiketu da si "jugofil", "četnik", "komunjara" i slično. S druge strane istovremeno će te oni kojima branitelji jako smetaju, poistiovjećivati s njima i proglašavati "nacionalistom", "klerofašistom" i sličnim pridjevima kojima etiketiraju branitelje.

U diskusiji sa nekime kome je svaki vid autoritativnog odgoja djece "zlostavljanje", ako spomeneš da si za autoritativni odgoj, čak i za "odgojnu po dupetu" kao krajnju odgojnu mjeru ak ništa drugo ne upali, automatski ćeš biti proglašen "psihičkim/fizičkim zlostavljačem djece", iako si protiv zlostavljanja djece (u smislu premlaćivanja).

U diskusiji sa teoretičarom urote, ako izraziš stav da je njegova teorija urote glupost, automatski češ dobiti etiketu kako si "vladin agent", "osoba ispranog mozga", "vanzemaljac/reptil" i slično...

I tako dalje...

Post je objavljen 13.04.2015. u 18:52 sati.