Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cinnamonstreet

Marketing

Irska - Zeleni otok


“In Ireland, you go to someone's house, and she asks you if you want a cup of tea. You say no, thank you, you're really just fine. She asks if you're sure. You say of course you're sure, really, you don't need a thing. Except they pronounce it ting. You don't need a ting. Well, she says then, I was going to get myself some anyway, so it would be no trouble. Ah, you say, well, if you were going to get yourself some, I wouldn't mind a spot of tea, at that, so long as it's no trouble and I can give you a hand in the kitchen. Then you go through the whole thing all over again until you both end up in the kitchen drinking tea and chatting.

In America, someone asks you if you want a cup of tea, you say no, and then you don't get any damned tea.

I liked the Irish way better.”
 C.E. Murphy, Urban Shaman


If you're Irish, it doesn't matter where you go - you'll find family.
Victoria Smurfit


Irska mi je ostala o posebnom sjećanju. Toplina, raznolikost, kultura, običaji, boje, mistika, očuvana priroda, ovce i vilenjaci. Irska je stol s puno ladica. U svakoj ladici nešto novo,drukčije i ostavlja bez daha.

Dublin je glavni grad, te ujedno i kulturno,ekonomsko i administrativno središte Otoka. Ulicama Dublina posebnu čar i okvir daju vrata u boji, koja su ujedno i zaštitni znak ove prijestolnice. Rapsodija boja prekrasan je uvod u sve ono što Irska nudi.



Svoj boravak u Dublinu započela sam krem juhom od mrkve i đumbira posluženoj uz crni kruh sa sjemenkama i maslacem. Ukoliko vas put ikada odvede u Dublin, poslije juhe od mrkve odšetajte do National Leprechaun Museum. Ulaskom u muzej dobiti ćete kostim, par natuknica o svojoj ulozi i priliku za sudjelovanjem u interaktivnoj predstavi u kojoj će vam zaposlenici muzeja, igrajući glavne uloge, na jako zanimljiv način prezentirati obje strane irskog misticizma. Onog bajkovitog ali i uvrnutog i izopačenog. Sudjelovanje u predstavi je moguće uz bolje poznavanje engleskog jezika ili barem uz jako dobro razumijevanje. Bez ikakvog straha se upustite i zakoračite u mračne podrume muzeja, jer vam sama posjeta pruža jako puno informacija i daje nekakav bolji uvid u folklor Irske.

Pubovi su odličan izbor za predah, piće, jelo.Uz bogati izbor piva uvijek možete stati u red za gotovu hranu i probati nešto novo. Porcije su velike i sve što sam probala bilo je i više nego ukusno. Od pirea, kuhanih krompira, mesa, salate pa do gotovo tradicionalnih košarica sa pečenim pilećim krilcima i raznim umacima.

Top10 pubova u Dublinu;

1. The Brazen Head
2. O'Donoghue's
3. The Long Hall
4. McDaid's
5. L Mulligan Grocer
6. Toner's
7. The Cobblestone
8. The Stag's Head
9. Farrington's
10. Palace Bar



Pola svog boravka u Dublinu provela sam izvijene glave promatrajući šarene kantice sa cvijećem i viseće pitare koji ulicama daju poseban štih.



Duh Molly Malone još uvijek lebdi nad Dublinom. Tako barem kažu. Upravo na odlasku od statue Molly Malone do nas se došetao mladi gradski vodič i svojoj grupi na fenomenalan način predočio značenje i bit njenog karaktera. Uz glasno pjevanje i ples lakše se uči o povijesti grada.

Molly Malone

In Dublin's fair city, where the girls are so pretty
I first set my eyes on sweet Molly Malone
As she wheeled her wheelbarrow through streets broad and narrow
Crying cockles and mussels alive a-live O!

A-live a-live O! A-live a-live O!
Crying cockles and mussels alive a-live O!

She was a fishmonger and sure it was no wonder
For so were her father and mother before
And they both wheeled their barrows through streets broad and narrow
Crying cockles and mussels alive a-live O!

A-live a-live O! A-live a-live O!
Crying cockles and mussels alive a-live O!

She died of a fever and no one could save her
And that was the end of sweet Molly Malone
Now her ghost wheels her barrow through streets broad and narrow
Crying cockles and mussels alive a-live O!

A-live a-live O! A-live a-live O!
Crying cockles and mussels alive a-live O!
A-live a-live O! A-live a-live O!
Crying cockles and mussels alive a-live O!




Kilmainham Gaol je zatvor izgrađen 1796. godine koji je pretvoren u muzej te ga se definitivno isplati obići. Nakon vođene ture vrata su vam otvorena i možete odšetati kuda god poželite. Ćelije su različite. Status zatvorenika određivao je veličinu ćelije te komfort. Radi što lakše borbe s bolestima ćelije nisu bile zagrijavane.

I kada poželite prirodu, mir i zelenilo, autobusom se zaputite do litica Moher. Nazivaju ih ravnodušnim stražarima Irske. Grdosije koje se izdižu iz mora, prkose jakim naletima vjetra i predstavljaju najimpresivniju prirodnu znamenitost Irske, okupljalište su brojnih turista.

»U maglovito vrijeme izgledaju... poput noćne more nekog poremećenog boga; kad je vrijeme lijepo, a osobito u zalazak sunca, pripadaju mitologiji i podzemnome svijetu.«
- James Plunkett




Pašnjaci, livade, zelenilo, povratak u vrijeme kada internet i tehnologija nisu bili uvučeni u svaki poru naše svakodnevnice. Turizam Irske je fascinantan. Satima smo se vozili okruženi beskrajnim zelenim površinama, ovcama i kućicama u cvijeću. Nisam uspjela primjetiti ni jedan shopping centar. Vozač autobusa je rekao kako ćemo zasigurno vidjeti dvije duge. I vidjeli smo. Kako je to znao? Kaže da je vilenjak. Možda.



Ne, to nije sve, ali neke stvari morate otkriti i sami. Vilenjake i bajke svatko doživi na svoj, poseban način.

Post je objavljen 10.04.2015. u 03:59 sati.