Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nogometneikone

Marketing

Osovina Gračanove Rijeke

Sjećate li se sezone 1998./99.? HNK Rijeka je tada imala naslov prvaka u svojim rukama, da li je sama odgovorna za gubitak naslova ili je kriv netko iz samog vrha hrvatskog nogometa procijenite sami. Pošto je to bila prva nogometna sezona koju sam ja pratio, nisam imao ni sedam godina, ostala mi je u jako „dobrom“ sjećanju tako da ću ubrzo i tome pisati. Rijeku je tada trenirao Nenad Gračan, danas ću se posvetiti tzv. osovini Gračanove Rijeke. Predstavljam dvojac koji je zajedno igrao u čak tri naša kluba. Zajedno su nastupali u Rijeci, Dinamu te sesvetskoj Croatiji……. JASMIN AGIĆ i RENATO PILIPOVIĆ!!!

Renato Pilipović rođen je u Rijeci početkom 1977. Gotovo cijelu svoju igračku karijeru proveo je u HNL-u uz kratku epizodu u Austriji. Prva stepenica seniorske karijere bila mu je HNK Rijeka već davne 1995. Za momčad s Kantride nastupao je pune četiri sezone, odigrao je ukupno 74 utakmice te postigao tri zgoditka. U dresu Rijeke nije osvojio niti jedan trofej, najbliže mu je bio u zadnjoj sezoni kada ga je u tome spriječila zastavica Zorana Krečaka iz Šibenika. Nakon odlične sezone u Rijeci dobio je ponudu koja se ne odbija, potpisao je za zagrebački Dinamo, tj. tada je to još uvijek bila Croatia. Kod novog trenera Ardilesa nije se puno naigrao, konkurencija je bila vrlo jaka. Već prve sezone u modrom dresu je osvojio naslov prvaka Hrvatske. U osvajanju naslova sudjelovao je igrajući u 19 utakmica. Sljedeće sezone je debitirao i u kvalifikacijama za Ligu prvaka, čak je i zabio pogodak velikom AC Milanu na San Siru. Za Dinamo je u toj sezoni nastupio u 33 službene utakmice te postigao pet zgoditaka, ujedno je Dinamo postao i osvajač hrvatskog kupa. Treće sezone u modrom dresu nastupio je u 26 službenih utakmica te također postigao pet zgoditaka, zanimljivo je da je bio strijelac u sva tri natjecanja u kojima je Dinamo nastupao (prvenstvo, kup, europska natjecanja). S Dinamom je ponovno osvojio kup (samo!?). Nakon Dinama se uputio u Austriju, potpisao je ugovor za FC Karnten. Za austrijsku momčad nastupio je u 19 utakmica te postigao pet zgoditaka. U austrijskoj bundesligi zadržao se samo jednu sezonu. Vratio se u HNL, potpisao ugovor za NK Zagreb. Te je sezone odigrao 23 utakmice te postigao jedan zgoditak za Pjesnike iz Kranjčevićeve. Nakon Zagreba odlazi prema našem najvećem poluotoku, potpisao je za NK Istru. U sezoni 04./05. nastupio je za zeleno – žute u samo tri utakmice te postigao jedan zgoditak. Nakon avanture u Puli preselio se ponovno nedaleko Zagreba, ovaj put u susjedne Sesvete. Potpisao je ugovor za ambicioznog drugoligaša Croatiju. S Croatijom je proveo sve trenutke od velikog uspona do strmoglavog pada. Za Croatiju je nastupio u četiri sezone (dvije drugoligaške i dvije prvoligaške) te prikupio 93 nastupa i postigao 11 pogodaka. Nakon ispadanja Croatije iz lige odlučio se za završetak karijere, kopačke je okačio o klin s 33 godine na leđima. Što se tiče reprezentacije prošao je sve omladinske kategorije. Najuspješniji je bio u dresu kategoriji u-21 s kojima je došao i do nastupa na EP-u u Slovačkoj 2000., tada se Hrvatska pod vodstvom izbornika Ive Šuška nije proslavila te je ispala u natjecanju po skupinama. Za Hrvatsku A reprezentaciju nastupio je samo jedanput i to u prijateljskoj utakmici protiv Meksika u lipnju 1999.



Jasmin Agić rođen je u Puli krajem 1974. Omladinsku karijeru je proveo u Uljaniku da bi već na samom početku svoje seniorske karijere potpisao za HNK Rijeku. Na Kantridi je proveo sedam sezona, prikupio je 102 nastupa te postigao četiri pogotka. Najuspješnija sezona bila mu je 98./99. Odlični nastupi za Rijeku doveli su ga i do dresa reprezentacije za koju je debitirao u ožujku 1999. na prijateljskoj utakmici protiv Grčke. Nakon Rijeke potpisao je ugovor za zagrebački Dinamo, gdje se ponovno priključio svojem partneru iz veznog reda, Renatu Pilipoviću. U Maksimiru je proveo pet većinom uspješnih sezona, posljednja mu je bila najneuspješnija, igrao je ligu za ostanak s ambicioznom momčadi, te su sezone umalo i prezimili u Europi. Za Modre je nastupio u 119 utakmica te postigao četiri pogotka. Osvojio je jedno prvenstvo, tri nacionalna kupa te superkup. Nakon Dinama otišao je u Južnu Koreju, točnije u klub Incheon United. Za Incheon je igrao sezonu i pol te upisao 49 službenih nastupa uz pet pogodaka. Nakon avanture na dalekom istoku vratio se u Zagreb te pola sezone proveo ponovno u modrom dresu, odigrao je 15 utakmica te se jedanput upisao u strijelce. Zatim odlazi u Austriju i potpisuje za Pasching, u sezoni igranja upisao je skromnih šest nastupa, bez učinka. Nakon avanture u Austriji vraća se na naše travnjake, skrasio se u zagrebačkoj Dubravi te potpisao za novog ambicioznog prvoligaša (kao trener je angažiran Ljupko Petrović), Croatiju iz Sesveta. Dvije sezone je nastupao za Croatiju, od ulaska u elitni rang do ispadanja i optužbe za namještanje utakmica u njenom dresu tzv. afera Offside. Za Sesvećane je odigrao ukupno 63 službene utakmice te postigao četiri pogotka. U aferi Offside optužen je s još nekolicinom igrača da su namjestili sedam od posljednjih osam utakmica u prvoligaškom društvu, priznao je krivnju te su proglašeni krivima, osuđen je na sedam i pol mjeseci zatvora, odlučio je da se neće žaliti te želi odraditi svoju kaznu što je prije moguće. To mu je bila i zadnja sezona u karijeri, nažalost karijera će mu zauvijek biti obilježena ovim nedjelom. Osim debija protiv Grčke, u svojoj reprezentativnoj karijeri kockasti dres je oblačio još 13 puta. Većinom je to bilo dok je reprezentaciju vodio Otto Barić.



Hvala na skoro 100 pregleda od zadnjeg posta, idemo dalje! Vaše želje i prijedloge primam na mail around.world92@gmail.com

Mateo

Post je objavljen 09.04.2015. u 11:23 sati.