Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nachtfresser

Marketing

Uskrsna šampionka

Prošle godine sam čini mi se zeznuo s uskrsnim postom, naime nisam se osvrtao na blagdan, a bila je valjda i jedna fotka kakve u ovoj zemlji drže neprimjerenim na praznike, pa je post izgledao glupo na naslovnici okružen sve samim svečarskim.
Dok sam čekao patku za ručak razmišljao sam što bi bilo prigodno. Djed iliti nonić je dosta vremena živio u Kanadi, kad se vratio u Hrvatsku vukao je nadimak Truman, išao sam ga potražiti među starim fotkama, bila je jedna nekad s šeširom, no nema šansi. Počeo sam guglati na razne načine, čisto za prekratiti vrijeme, bez ikakve nade za uspjehom, kad vidi vraga, otkrijem sajt s popisima putnika prekooceanskih brodova za i iz Kanade, od devetnaestog stoljeća svi, a počinje negdje od šesnaestog. Nevjerojatno, svakakvih detalja ima, nije mi se dalo registrirati budući da imaju i galeriju slika. I bogami nalazim Johna Kauzlaricha, to mu je pisalo na putnom kovčegu, upamtio sam, 1927. na popisu putnika za, koliko znam zemljopis, Francusku, te godine se valjda i vratio. Ivan Truman s Benkovca na brdu pokraj Fužine poginuo je u 77. godini na motoru.
Kako to biva tražeći njegovu fotku našao sam sve drugo. Danas sam ionako odlučio baš ništa ne raditi, samo laganica do odlučujuće partije za prvakinju svijeta u šahu popodne, već sam spominjao, u Sochiju u Rusiji, dvije mlade igračice, Ruskinja protiv Ukrajinke, Ukrajinki treba remi za ukupnu pobjedu. Dvoumio sam se za koga ću navijati iako su mi sestre Muzychuk iz Ukrajine otprije simpatičnije. Dvije godine starija Anna živila je desetak godina u Sloveniji, ima i njihovo državljanstvo i igrala je za njihovu reprezentaciju, fotkao sam je na jednom turniru smijeh Do ovog svjetskog prvenstva je važila kao i bolja od sestara, bila je šesta na svjetskoj listi, a mlađa Maryja tek dvanaesta.
Izbio je rat u Ukrajini, a bližilo se neko ekipno prvenstvo, europsko ili svjetsko, Lagno, do tad prva ukrajinska igračica najavila je da će nastupati za Rusiju, neugoda u šahovskim krugovima, a onda drugi dan novo iznenađenje, Anna se odjavljuje iz slovenske reprezentacije i prijavljuje za ukrajinsku.
Baš zbog tog naglašenog patrotizma dviju sestara sam se dvoumio, koliko sam primjetio Ruskinja Pogonina, Maryjina suparnica iako jako mlada, ne da se baš politički instrumentalizirati. Danas Nataliji Pogonini treba pobjeda, Maryji dovoljan remi za titulu i imamo što viditi na zvaničnoj stranici svjetske šahovske federacije, slika Staljina na sajtu na kojem većina posjetitelja iz svijeta uživo prati meč.
Epilog: odvratan psihološki rat, a bilo je tog još, nije upalio, nova svjetska prvakinja je Maryja Muzychuk, a ja sam pronašao fotografiju kako kao mlada nada igram protiv tadašnjeg svjetskog prvaka Tigrana Petrosjana, izgubio sam, nisam htio remizirati, Pogonina je danas remizirala iako je znala da tako de facto gubi.
p.s.
Nema fotki hrane, crkle baterije, a bit će frke vidim i oko mijenjanja...





Druga fotka uzeta s Chess-news.ru !
p.p.s.
Naravno ak već previše ne kasnim posjetiteljkama i posjetiteljima bloga sretan Uskrs želim!

Post je objavljen 05.04.2015. u 22:20 sati.