Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nogometneikone

Marketing

Stranci ili domaći stručnjaci u ulozi trenera!?

Danas sam se odlučio posvetiti analizi inozemnih nogometnih stručnjaka koji su dovedeni na naše travnjake pod izlikom da su bolji nego svi naši nogometni treneri. Do današnjeg dana HNL klubove je vodilo 240 različitih nogometnih trenera, najviše utakmica vodio je Stanko Mršić, a 30 trenera je vodilo samo jednu utakmicu. Inozemni stručnjaci koji su dovedeni za podosta velike svote novca, a nisu se zadržali niti jednu sezonu su Krasimir Balakov, Edoardo Reja, Osvaldo Ardiles te Adolf (Adi) Pinter. Njih četvoricu sam odabrao s obzirom na postignute rezultate te cijenu i ambicije s kojima su došli promijeniti krvnu sliku određene sredine.

Prvi na redu je iskusni austrijski stručnjak, psiholog i političar…. ADI PINTER. Doveden je u posljednjoj prvoligaškoj sezoni (2009./10.) sesvetske Croatije kako bi maknuo klub s začelja ljestvice. Odradio je pripreme u kojima je ostao zapamćen po tome što je igrače tjerao da trče po snijegu (i on se sam bacao po snijegu bez majice). Poveo je momčad u prvom kolu nastavka prvenstva, gostovali su na Maksimiru kod Dinama, izgubili su s uvjerljivih 6:0. Gospodin Pinter je kao razlog ostavke rekao kako se neki igrači nisu dovoljno trudili te je posumnjao u namještanje utakmica. Tada za to nije bilo dokaza, no po završetku sezone određeni igrači, među kojima i neki od igrača Croatije iz Sesveta (Agić, Mus, Čižmek itd.) završili su na optuženičkoj klupi zbog optužbi u namještenje nogometnih utakmica. Predsjednik kluba Zvonko Zubak je kao razlog otkazu gospodinu Pinteru naveo kako je podcijenio hrvatski nogomet te mu se nije prilagodio. U konačnici smatram da je Adi Pinter bio u pravu, igrači koji su optuženi za namještanje proglašeni su krivima, neki su čak završili i u zatvoru. Od njegovih najvećih trenerskih uspjeha prije avanture u Hrvatskoj naveo bih kako je uveo Grazer AK u prvu austrijsku ligu.



Po broju utakmica koje je vodio, na red nam dolazi bivši argentinski nogometaš, rođen sredinom dvadesetog stoljeća….OSVALDO ARDILES. Osebujan lik ponajviše poznat po tome što mu je igračka karijera daleko uspješnija od trenerske. Kao igrač najveći uspjeh bilo mu je osvajanje SP-a u rodnoj Argentini 1978. Franjo Tuđman i Zlatko Canjuga doveli su ga u ljeto 1999. na klupu zagrebačke Croatije. Vodio je Croatiju u nešto više od desetak utakmica. Najveći uspjeh mu je uvođenje Croatije u grupnu fazu Lige prvaka. Već u prvom kolu osvojio je bod u hramu nogometa, kultnom Old Traffordu, domu branitelja naslova, FC Manchester Uniteda. To mu je i najveći uspjeh s Modrima. U prvenstvu ih je vodio u 11 utakmica, vrijedi zabilježiti da je Croatija bila prva na ljestvici te nije imala niti jedan poraz. Dobio je otkaz samo 40 dana nakon remija na Old Traffordu, presudilo mu je što nije ubacio Roberta Prosinečkog u utakmici baš protiv Manchestera u Zagrebu, Dinamo je tu utakmicu izgubio. Ardiles se rado prisjeti trenutaka provedenih u Zagrebu, ipak je dosta uspješno vodio klub. On je ujedno bio i posljednji trener kojeg je doveo Franjo Tuđman, tadašnji hrvatski predsjednik. Poslije avanture u Croatiji vodio je nekolicinu klubova po raznim egzotičnim zemljama.



Napokon smo došli i do nešto novijeg razdoblja, nakon ispadanja iz Europe te lošeg početka u prvenstvu, Hajduk je na klupu doveo iskusnog talijanskog stručnjaka bogatog životopisa…. EDOARDO REJA. Rođen je u Italiji, na granici sa Slovenijom 1945. Trenirao je brojne talijanske klubove, većinom članove Serie A. Najviše uspjeha postignuo je vodeći rimski Lazio. Predstavljen je kao trener Hajduka u kolovozu 2009. U klubu nikako nije mogao zaliječiti problem neefikasnosti, Hajduk po starom dobrom običaju nije imao novaca za neku skupocjenu napadačku akviziciju. Iz Hajduka je otišao zato jer je dobio nemoralnu ponudu iz Italije, javio se rimski Lazio te je tražio Reju da ga spasi od ispadanja. Reja je očito povukao dobar potez otišavši natrag u Italiju, spasio je Lazio te je naredne sezone izborio čak i nastup u Europi s rimskim klubom. I dan danas mu je krivo što na Poljudu nije uspio ubrati plodove svoga rada. Zanimljvo je da mu je pomoćnik bio bivši trener Hajduka Igor Tudor, a nasljednik mu je bio sadašnji trener Hajduka Stanko Poklepović. Reja je vodio Hajduk u 13 prvenstvenih utakmica te ostvario osam pobjeda, dva remija i tri poraza uz gol razliku 19:7.



Zadnji u današnjem nizu je mladi bugarski stručnjak, bogate igračke karijere ….. KRASIMIR BALAKOV. Rođen je u gradu Veliko Tarnovo u Bugarskoj 1966. Najuspješnije dane igračke karijere proveo je u Stuttgartu, igrao je zajedno s našim Zvonimirom Soldom. Činio je i magični trokut u Stutgartu s Elberom i Fredijem Bobicem.Prije dolaska u Split vodio je Plauen (trener – igrač), Grasshoper, St. Gallen te Černomorec. Hajduk je preuzeo krajem svibnja 2011. Tada je doveo u Hajduk brojne igrače bez odštete kao što su Miličević, Sarić, Inoha, Luštica i mnogi drugi. Većina ih je provela kratko vrijeme u Hajduku. Tada je splitski klub trošio ogromne svote novca na plaće te na brojne druge egzibicije, kao što je prijateljska tekma s Barcelonom na Poljudu (kao nagrada navijačima za stoti rođendan kluba koji je proslavljen par mjeseci ranije). Barcelona je tada došla s prosječnom momčadi, bez većine zvijezda. Splitska publika mogla je vidjeti Iniestu, Valdesa, Puyola. Hajduk je za dolazak takve Barcelone platio nešto više od dva milijuna eura. Završilo je 0:0. Par dana kasnije Hajduk je ispao iz Europe od engleskog premijerligaša Stoke Cityja. Hajduk je djelovao kao momčad bez glave i repa. Što se prvenstva tiče Balakov je vodio momčad u 22 utakmice, ostvario je trinaest pobjeda, pet remija i četiri poraza. Navijači su voljeli popularnog Krešu. S vremenom je Hajduk počeo igrati efikasan nogomet, ali nisu imali konstantu da napadnu Dinamo i bore se za naslov. Balakov je u proljeće 2012. pobijedio Rijeku na Kantridi rezultatom 3:0 te podnio ostavku nakon te utakmice jer je dobio ponudu za posao u njemačkom bundesligašu Kaiserslauternu kojeg je trebalo spasiti od ispadanja. Nije mu to uspjelo. Otišao je u Kaiserslautern bez odštete zato jer je vjerovali ili ne u ugovoru imao klauzulu da može slobodno otići bilo kada ako dođe ponuda nekog kluba iz Bundeslige.



Sretan Uskrs svima koji ga slave! Uživajte i javljajte se na mail around.world92@gmail.com

Mateo

Post je objavljen 05.04.2015. u 10:58 sati.