Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Stanje raspadanja domaćeg fotografskog weba

...iz vlastitog iskustva

Kada sam se prije deset godina počeo amaterski baviti fotografijom, kao svaki "novajlija" tražio sam savjete iskusnijih. Naravno, najlakši način za dobivanje savjeta od iskusnijih fotografa bilo je stavljanje fotografija na internet. Na neki umjetnički portal.

Kako sam tada još studirao, doznao sam kako su neki od kolega s fakulteta, također fotografi amateri, članovi portala "mi3dot", te sam se kao "friški" fotograf-amater odlučio i sam na njega učlaniti.

Prvo što mi je tamo palo u oko, jest da na dotičnom portalu može uploadati samo jedan rad svaka 3 dana, kako bi se natjeralo autore da naprave selekciju radova - da stavljaju samo one koje smatraju najboljima, umjesto da stihijski istovare gomilu slika koju zbog količine nitko normalan neće ni gledati, a kamoli komentirati. U početku je sve išlo prilično dobro, bilo je čak i nekoliko vrlo korisnih i konstruktivnih komentara, no kao da je vladao neki otpor prema fotografima, s obzirom da je se radilo o dizajnerskom, a ne fotografskom sajtu - dizajnerski radovi su bili puno više gledani i komentirani od fotografskih. Nakon što sam otkrio Fotozine, nakon nekog vremena prebacio sam se na njega, a profil na mi3dot-u zapustio (još je dostupan, ima tek nekoliko mojih ranih radova, op.a.). Inače, s vremenom se "mi3dot" potpuno raspao - admini ga danas više ne održavaju, nema novih vijesti, radove nitko ne komentira niti stavlja nove, ima tek neke sporadične aktivnosti na forumu.

Fotozine, iako je u početku djelovao obećavajuće s obzirom da je bio isključivo fotografski portal, a na kojemu su podjednako bili zastupljeni i profići i amaterčine, bilo je za tu i tamo se znao zalomiti koji savjet ili konstruktivna kritika. Međutim u dvije-tri godine broj članova Fotozina se upeterostručio, a to je pak samo dovelo do toga da je po pitanju fotografija kvantiteta pojela kvalitetu (u punom smislu te riječi), a povremene konstruktivne komentare i kritike su zamjenila divnokrasna podilaženja. Štoviše, sve su bila češća i prepucavanja u komentarima ispod fotografija te na lokalnim forumima, koje je, usput rečeno, administracija rješavala vrlo pristrano.

Pokušao sam zatim i na Ptičici. Nula bodova. Portal na kojemu su rijetke dobre fotografije doslovno zakopane pod tonama smeća. Suvislih komentara i savjeta ni od korova, samo "plusići", superlativi svih vrsta i veličina, i slična divnokrasna podilaženja, najčešće po sistemu "daj mi da ti dam"... Štoviše, kako se čini, admini su od nje digli ruke - ista "slika dana" već stoji jako jako dugo, iako tu i tamo ima novih fotografija.

Po svemu sudeći, čini se da je Facebook svima "ukrao show" s obzirom da svi vise na njemu. Vjerojatno zato jer je na njemu najlakše hvatati "lajkove", pogotovo od "frendova" i ako se radi o "selfijima", i to bilo keljeći fotke na vlastiti profil, "ime-prezime-photography" stranicu ili u kakvu "fotografsku grupu" - ima ih ko pljeve, no iz viđenoga i u njima kvantiteta ubija kvalitetu. Samo za skupljanje "lajkova". Suvisli komentar? Svetogrđe!

Stavljam li tamo svoje radove? Ni u bunilu...

Post je objavljen 04.04.2015. u 00:09 sati.