Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Treba li grb biti na registarskim pločicama?

Tko o čemu, 'rvati o novim registarskim pločicama. Sve u 16 se lome koplja oko toga da li hrvatski grb mora ostati. S jedne strane, dizajneri, koji su se prvotno pobunili zbog traljavo složenih ideja koje je složio sam MUP, zbog čega je i pokrenut natječaj, s druge strane "domoljubni" dio javnosti koji se sada buni zbog toga što ni na jednom od tri odabrana idejna rješenja nema grba.

Ti isti "veliki domoljubi" već standardno, još od domovinskog rata, sve neistomišljenike po bilo kojem pitanju etiketiraju kao "jugonostalgičare", "komunjare", "crvenu gamad", "mrzitelje Hrvatske" i slično. (Zapravo na potpuno jednak način vrlo sličnom retorikom kao što i ekstremni ljevičari sve neistomišljenike etiketiraju kao "fašiste", "katolibane" i slično, tako da čak i nekakv umjeren stav, odnosno "zlatna sredina" zapravo i nije tako "zlatna", s obzirom da se nalazi između dvije vatre dva ekstrema. op.a.)

Meni osobno, svejedno - ako grb nije bio obavezan element u propozicijama natječaja za dizajn novih tablica, tada je i tablica bez grba prihvatljiva, odnosno zadovoljava uvjete natječaja. Drugi par rukava je to tko je točno i po kojim kriterijima odabrao baš ova tri idejna rješenja.

Čisto za informaciju, slijedeće zemlje u Europi nemaju niti grb (niti bilo kakvu drugu oznaku zemlje, npr. zastavu) (boldane su članice EU-a):

Armenija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Mađarska, Irska, Latvija, Litva, Luxemburg, Makedonija, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Španjolska, Švedska, Turska, Velika Britanija, Vatikan.

Grbove, zastave i slično na tablicama imaju:
Albanija, Andora, Austrija, Azerbeđan, Bjelorusija, (Hrvatska), Gruzija, Njemačka, Island, Italija, Kazahstan, Lihenštajn, Moldovija, Monako, Crna Gora, Norveška, Rusija, San marino, Srbija, Slovačka, Slovenija, Švicarska, Ukrajina

Drugim riječima, od 28 članica EU, grbove i/ili zastave ima njih samo 6 (Hrvatska uključena).

(izvor: Wikipedia -Vehicle registration plates of Europe)

Znači li to po "velikim domoljubima" kojima je micanje grba sa registarskih pločica "svetogrđe", da su sve one države koje nemaju državna obilježja na tablicama "mrzitelji svoje države"?

Post je objavljen 03.04.2015. u 15:43 sati.