Eto ga i to doživismo.
Rashlađeno i pasterizirano punomasno "seljačko" mlijeko.
Zakaj, "seljačko"?
Zato kaj je pasterizirano, a takvo, po zakonu mora biti,
znači, nije iz onog drugog ...mata, zvanog Krava, svete životinje,
sa svim pripadajućim bakterijama, pa nemreš onak, po starinski,
staviti uz peć, da se skiseli, da dobiš kiselo mlijeko, sa vrhnjem gore.
Sad baš i ne znam jesu li bakterije životinje, doduše jako, jako male,
ali da su isto svete, e jesu i to turbo. Ni se baš za zajebavati s njima.
Ma zapravo, ni krave više nisu krave, sa svojim mlijekom, jer su i one našišane raznim antibioticima, no dašak prošlosti možeš izvesti Doma,
sa tim "seljačkim" mlijekom.
Prednost mljekomata, naspram "moje kumice zplaca", je taj, kaj se kumica pobere s placa ok 1 h, a mljekomat dela do 22 h, a vremena se baš i nema,
jelte, još neki od nas delaju. S druge strane, kumice isto kemijaju i to nitko ne kontrolira, a zna se kakvi smo mi ljudi, jelte, takva nam i država, hmm, da.
Mljekomat ima proste komande, no treba ih izučiti.
Najbolji način je stat pored i promatrati ljude kaj delaju.
Jebu me sitna slova. To sam skužil kod onog zadnjeg kredita u banci,
pa sam sad u udrugi "Blokirani".
Prima kovanice i papirnati novac. Ima i kartice, ali od zadruge mljekara,
koje se negdi pune znofcima, pa tak funkcioniše.
I sad, dođeš, hitiš nutra dvije kune, našteliš si bocu, stisneš start i dobiš mljijeka za dvije kune.
Ahhh, daaaa, cijena mlijeka je 6 čuna.
Mljekomat prodaje i staklene boce od 1 l-4 kn. Najbolje je zeti svoju od doma, ali onu sa širokim grlom, kak bi manje nišanil na mljekomatu.
Može i veća boca, ali je ondak držiš na koso, vani, samo grlo nutra.
Kad ubaciš, reći ćemo npr. 20 kuna nutra i staviš bocu, od 1,5 litara, npr. automat ti stoči, a ne istoči, kao onaj glagol iz Biblije, 1 l mlijeka.
ondak zemeš drugu bocu, nanišaniš i stisneš START i tak dok ne spizdiš sav svoj kapital. Uglavnom, toči po litru, a ak staviš manje od 6 kn, npr, 3 kune, dobil buš 1/2 litre.
Evo jednog mutavog videa, pa vidi.
A ste vidili Zmaja (onu sa očalama), kak znalački rukuje sa mašinom?
I kaj ja delam doma zmlijekom?
Najčešće kefir, uz pomoć kefirne gljivice,