Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/alexxl

Marketing

Mljekomat

Eto ga i to doživismo.
Rashlađeno i pasterizirano punomasno "seljačko" mlijeko.
Zakaj, "seljačko"?
Zato kaj je pasterizirano, a takvo, po zakonu mora biti,
znači, nije iz onog drugog ...mata, zvanog Krava, svete životinje,
sa svim pripadajućim bakterijama, pa nemreš onak, po starinski,
staviti uz peć, da se skiseli, da dobiš kiselo mlijeko, sa vrhnjem gore.
Sad baš i ne znam jesu li bakterije životinje, doduše jako, jako male,
ali da su isto svete, e jesu i to turbo. Ni se baš za zajebavati s njima.
Ma zapravo, ni krave više nisu krave, sa svojim mlijekom, jer su i one našišane raznim antibioticima, no dašak prošlosti možeš izvesti Doma,
sa tim "seljačkim" mlijekom.
Prednost mljekomata, naspram "moje kumice zplaca", je taj, kaj se kumica pobere s placa ok 1 h, a mljekomat dela do 22 h, a vremena se baš i nema,
jelte, još neki od nas delaju. S druge strane, kumice isto kemijaju i to nitko ne kontrolira, a zna se kakvi smo mi ljudi, jelte, takva nam i država, hmm, da.

Mljekomat ima proste komande, no treba ih izučiti.
Najbolji način je stat pored i promatrati ljude kaj delaju.
Jebu me sitna slova. To sam skužil kod onog zadnjeg kredita u banci,
pa sam sad u udrugi "Blokirani".

Prima kovanice i papirnati novac. Ima i kartice, ali od zadruge mljekara,
koje se negdi pune znofcima, pa tak funkcioniše.

I sad, dođeš, hitiš nutra dvije kune, našteliš si bocu, stisneš start i dobiš mljijeka za dvije kune.
Ahhh, daaaa, cijena mlijeka je 6 čuna.
Mljekomat prodaje i staklene boce od 1 l-4 kn. Najbolje je zeti svoju od doma, ali onu sa širokim grlom, kak bi manje nišanil na mljekomatu.
Može i veća boca, ali je ondak držiš na koso, vani, samo grlo nutra.

Kad ubaciš, reći ćemo npr. 20 kuna nutra i staviš bocu, od 1,5 litara, npr. automat ti stoči, a ne istoči, kao onaj glagol iz Biblije, 1 l mlijeka.
ondak zemeš drugu bocu, nanišaniš i stisneš START i tak dok ne spizdiš sav svoj kapital. Uglavnom, toči po litru, a ak staviš manje od 6 kn, npr, 3 kune, dobil buš 1/2 litre.

Evo jednog mutavog videa, pa vidi.



A ste vidili Zmaja (onu sa očalama), kak znalački rukuje sa mašinom?

I kaj ja delam doma zmlijekom?

Najčešće kefir, uz pomoć kefirne gljivice,



svježi sir, kojega, ili odmah smlatimo, ili se cijedi i zrije kraće vrijeme u friđu. Mozzarellu.

Kupovno mlijeko, ono max. 3,2 % mm. Ljudi moji to je drek.
Kad idem to siriti, gle kaj dobim.



Mrve i sirutku.

A gle sa seljačkim mlijekom.



To se dalje cijedi, do željene konzistentnosti, sirutka se malo dosoli i ohladi, te se pije kao osviježavajući napitak.
Svašta nešta dobrog ima nutra.

Kako radim mozzarellu?

Na 4 litre mlijeka, stavim u malo vode, razmućenu limunsku kiselinu, onaj prašak, dok se ne otopi, zmešam sa hladnim mlijekom. Počnem grijati mlijeko, do 43 ° NivesCelzijusa (a što ima dobre siseeeee), ubacim 1/4 žličice Sirila, kojeg si kupiš u apoteci, 100 ml za 100 litara mlijeka i kad mu prođe rok trajanja, još godinama vrijedi, ak je u friđu, poklopim rajnglu, lonac i već nakon 5 minuta, ja ostavim po ure, sir je gotov. Razrežeš ga odozgora nožem na kocke, rupičastom žlicom zvlečeš van na cediljku i ocijediš.
E sada, ili sve odjednom, ili dio, po dio, rupičastom velikom okruglom "žlicom"....stavljaš u vruću sirutku na 15-30 sekundi, vadiš van i mjesiš, rastežeš, ponavljaš postupak, oblikuješ i žmikaš rukama.



Koliko ga jako žmikaš, cijediš, toliko sira buš dobil.
Ja mu dušu iscijedim i malo ga dobim.
Na dvije litre mlijeka ok 240 gr. mozzarelle, znači 8 litara za kilu, po 6 kn
= 46 kn
Najjeftiniju mocarelu sam vidil po 80 i nekaj kuna.
One od Buffalo, divljeg goveda su i skuplje.



A svud si ju denem, volim ju.
Sa mikrovalnom i šnitom kruha, začas mini pizza, vremena koliko i za napraviti si Lord'a Sandwich'a.



Ajte doviđenja. Pusa.

E sad vi mene jebete.
Ja mutav, a?
Pa ja sam zmislil matematiku, jebem vas mutave, cccccc.



Post je objavljen 28.03.2015. u 07:04 sati.