Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stojeistinanoviblog

Marketing

Je li Isus rođen u prosincu.?

BIBLIJA nam ne govori kada se Isus rodio. Međutim, daje nam pouzdan razlog da zaključimo da to nije bilo u prosincu.

Uzmimo u obzir vremenske prilike koje su u to doba godine vladale u Isusovom rodnom gradu Betlehemu. Židovski mjesec kislev (odgovara studenom/prosincu) bio je hladan i kišovit mjesec. Nakon njega dolazio je mjesec tevet (prosinac/siječanj). To je mjesec s najnižim temperaturama u godini, za kojega u planinama zna pasti i snijeg. Pogledajmo što nam Biblija kaže o klimi tog kraja.

Biblijski pisac Ezra otkriva da je kislev doista bio mjesec poznat po hladnoći i kiši. Nakon što je rekao da se mnoštvo okupilo u Jeruzalemu “devetoga mjeseca [kislev], dvadesetoga dana toga mjeseca”, Ezra kaže da je narod ‘drhtao zbog kiše’. O vremenskim prilikama u to doba godine okupljeno mnoštvo reklo je: “Sada je vrijeme kiša i ne može se stajati vani” (Ezra 10:9, 13; Jeremija 36:22). Nije ni čudo da su pastiri u tom dijelu svijeta vodili računa o tome da u prosincu oni i njihova stada ne budu vani preko noći!

Biblija pak izvještava da su se pastiri u noći Isusovog rođenja nalazili u poljima gdje su čuvali svoja stada. Ustvari, biblijski pisac Luka kaže da su pastiri u to vrijeme “boravili vani i čuvali noćne straže kod stada svojih” blizu Betlehema (Luka 2:8-12). Zapazi da su pastiri boravili vani, a ne samo kratko bili vani preko dana. Osim toga, stada su bila vani preko noći. Je li to što su boravili vani spojivo s hladnim i kišnim vremenom kakvo je u prosincu vladalo u Betlehemu? Nije. Dakle, okolnosti vezane uz Isusovo rođenje pokazuju da on nije rođen u prosincu. *

Božja Riječ nam govori kad je točno Isus umro, ali daje malo konkretnih naznaka o tome kada je rođen. To nas podsjeća na riječi kralja Salamuna: “Bolje je dobro ime nego dobro ulje, i dan smrti nego dan rođenja” (Propovjednik 7:1). Stoga ne iznenađuje da Biblija pruža mnogo pojedinosti o Isusovoj službi i smrti, a malo o vremenu njegovog rođenja.

Pastiri i njihova stada u blizini Betlehema
Kad se Isus rodio, pastiri i njihova stada bili su u poljima preko noći.

Post je objavljen 27.03.2015. u 14:34 sati.