Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stojeistinanoviblog

Marketing

Trebamo li slaviti praznike i blagdane?

UVRIJEŽENI blagdani i državni praznici koji se danas slave u mnogim dijelovima svijeta nemaju temelja u Bibliji. Otkuda onda potječu? Ako imaš pristup knjigama, bit će ti zanimljivo pročitati što priručnici kažu o blagdanima i praznicima koji su uvriježeni u tvom kraju. Navest ćemo neke primjere.

Uskrs. “U Novom zavjetu nema naznaka o slavljenju Uskrsa” (The Encyclopćdia Britannica). Kako se počelo slaviti Uskrs? On korijene vuče iz poganskih religija. Premda se tvrdi da se tim blagdanom slavi Isusovo uskrsnuće, običaji povezani s Uskrsom nisu kršćanski. Naprimjer, o popularnom “uskršnjem zecu” kaže se: “Zec je poganski simbol i uvijek je bio znak plodnosti” (The Catholic Encyclopedia).

Nova godina. Datum i običaji povezani sa slavljenjem Nove godine razlikuju se od zemlje do zemlje. O porijeklu tog slavlja kaže se: “Rimski vladar Julije Cezar 46. n. e. utemeljio je 1. siječnja kao dan Nove godine. Rimljani su taj dan posvetili Janusu, bogu vrata, ulaza i početaka. Mjesec januar (siječanj) dobio je ime po Janusu, koji je imao dva lica — jedno okrenuto prema naprijed, a drugo prema natrag” (The World Book Encyclopedia). Dakle, slavljenje Nove godine temelji se na poganskim običajima.

Noć vještica. “Neke običaje povezane s Noći vještica može se pronaći u jednom obredu druida [drevnih keltskih svećenika] iz pretkršćanskog vremena. Kelti su imali svetkovine u čast dva glavna božanstva — boga sunca i boga mrtvih (...), čiji se blagdan slavilo 1. studenoga, kada je počinjala keltska Nova godina. Blagdan u čast mrtvih postepeno je uvršten u kršćanski obred” (The Encyclopedia Americana).

Ostali blagdani i praznici. Nije moguće razmotriti sve blagdane i praznike koji se slave diljem svijeta. Međutim, oni koji uzdižu ljude ili ljudske organizacije nisu prihvatljivi Jehovi (Jeremija 17:5-7; Djela apostolska 10:25, 26). Imaj na umu i to da porijeklo vjerskih blagdana utječe na to jesu li oni ugodni Bogu ili nisu (Izaija 52:11; Otkrivenje 18:4). Biblijska načela spomenuta u šesnaestom poglavlju ove knjige pomoći će ti da uvidiš kako Bog gleda na slavljenje državnih praznika.

Post je objavljen 27.03.2015. u 14:33 sati.