Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stojeistinanoviblog

Marketing

Zašto pravi kršćani ne koriste križ?

MILIJUNI ljudi cijene i štuju križ. The Encyclopćdia Britannica za križ kaže da je “glavni simbol kršćanske religije”. Usprkos tome, pravi kršćani ne koriste križ. Zašto?

Važan razlog je taj što Isus Krist nije umro na križu. Grčka riječ koju se najčešće prevodi s “križ” glasi staurós. Ona u osnovi znači “uspravan kolac ili stup”. The Companion Bible kaže: “[Staurós] se nikada ne odnosi na dvije poprečne grede pod bilo kojim kutem. (...) U grčkom jeziku [Novog zavjeta] ništa ne ukazuje na to da se uopće radi o dvije grede.”

Biblijski pisci u nekim recima koriste jednu drugu riječ za predmet na kojem je Isus umro. To je grčka riječ xýlon (Djela apostolska 5:30; 10:39; 13:29; Galaćanima 3:13; 1. Petrova 2:24). Ona naprosto znači “greda” ili “kolac, štap, drvo”.

Objašnjavajući zašto se za pogubljenje često koristilo obični stup, knjiga Das Kreuz und die Kreuzigung (Križ i raspeće), Hermanna Fulde, kaže: “Na mjestima koja su se određivala za javno pogubljenje nije uvijek bilo drveća. Zato bi se u zemlju zabio obični trupac. Odmetnici su, podignutih ruku, bili svezani ili pribijeni na njega, a često se vezalo ili pribijalo i noge.”

No najuvjerljiviji dokaz nalazimo u Božjoj Riječi. Apostol Pavao kaže: “Krist nas je kupio i tako oslobodio prokletstva Zakona postavši umjesto nas prokletstvom, jer je pisano: ‘Proklet je tko je god obješen na stup [“svaki koji visi na drvetu”, St]’” (Galaćanima 3:13). U tom retku Pavao citira 5. Mojsijevu 21:22, 23 koja govori o stupu, a ne o križu. Budući da je to sredstvo pogubljenja osobu činilo ‘prokletom’, ne bi bilo u redu da kršćani u svom domu kao ukrase drže slike i kipove pribijenog Krista.

Nema dokaza da su prvih 300 godina nakon Kristove smrti oni koji su se izjašnjavali kao kršćani koristili križ prilikom obožavanja Boga. Međutim, u četvrtom stoljeću poganski car Konstantin preobratio se na otpadničko kršćanstvo i promicao križ kao njegov simbol. S kakvim god da je motivima Konstantin to činio, križ nema nikakve veze s Isusom Kristom. Križ u biti ima pogansko porijeklo. New Catholic Encyclopedia priznaje: “Križ se javlja i u pretkršćanskim i u ne-kršćanskim kulturama.” Različiti drugi izvori križ povezuju sa štovanjem prirodnih sila i poganskim obredima plodnosti.

Zašto se onda toliko promicalo taj poganski simbol? Očito zato da bi poganima bilo lakše prihvatiti “kršćanstvo”. Međutim, Biblija otvoreno osuđuje štovanje bilo kojeg poganskog simbola (2. Korinćanima 6:14-18). Sveto pismo također zabranjuje sve oblike idolopoklonstva (2. Mojsijeva 20:4, 5; 1. Korinćanima 10:14). Stoga pravi kršćani s dobrim razlogom ne koriste križ prilikom obožavanja Boga. *

Post je objavljen 27.03.2015. u 12:58 sati.