Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mvko

Marketing

Osvrt na hodočašće k sv. Josipu u Karlovac i u Lasinju


U subotu, 14.ožujka, Molitveni vijenci Kraljice obitelji prvi put su zajednički hodočastili u

Image and video hosting by TinyPic

Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu,

Image and video hosting by TinyPic

a potom i u Lasinju gdje smo posjetili župnu crkvu sv. Antuna Padovanskog i BDM Kraljice mučenika i samostan ss. Kćeri Srca Isusova.

Iz Zagreba su krenula 3 poveća autobusa u koje su se smjestili članovi MV iz različitih zagrebačkih župa. U jednom busu bili su molitelji iz Čučerja, Brckovljana i Sesvetskog Kraljevca, u drugom molitelji iz novozagrebačkih župa: Siget, Dugave, Travno, Sloboština i Kajzerica, a u trećem molitelji sa Knežije i obje zaprešićke župe. Bili smo lijepo "pomiješani" i to je bila idealna prilika da se međusobno bolje upoznamo i produbimo naše zajedništvo.

Iz naše Slavonije stigla su još 2 autobusa sa 100 molitelja pretežno sa vinkovačkog područja, a neki su, poput naših dragih molitelja iz Slunja, došli i osobnim autima.

Put do Karlovca prošao je brzo, u molitvi i pjesmi. Pred Svetištem nas je dočekao župnik i rektor Svetišta, mons. Antun Sente. Na naše iznenađenje i opće oduševljenje obilno nas poškropio blagoslovljenom vodom i srdačno nas pozdravio. Činilo nam se je kao da je sam sv. Josip došao pred nas i po svom nam zastupniku izrazio dobrodošlicu.

Nacionalno svetište sv. Josipa sagrađeno je na Dubovcu ( to je povijesni dio Karlovca) u župi Majke Božje Snježne u godini sv. Josipa 1987-1988. i to povodom 300. godišnjice proglašenja sv. Josipa za nebeskog zaštitnika naše Domovine. Graditelj Svetišta je bio dugogodišnji župnik, a kasnije i rektor Svetišta, nezaboravni mons.Marijan Radanović (+ 2014. ).

Ugodno nas je iznenadio dovoljan broj svećenika koji su nam bili na raspolaganju za ispovijed.

Image and video hosting by TinyPic

Izmolili smo krunicu sv. Josipu i pomno upijali dojmljive župnikove meditacije prije svake desetice.

Image and video hosting by TinyPic

Misu je predslavio vlč. Ivan Bogdanović,

Image and video hosting by TinyPic

a propovijedao je župnik mons. Antun Sente.

Nakon ručka i kraćeg odmora u društvu karlovačkog molitvenog vijenca, krenuli smo prema nekih pola sata udaljenoj Lasinji gdje nas je dočekao župnik Stjepan Bradica.

Image and video hosting by TinyPic

Uveo nas je u crkvu posvećenu sv. Antunu Padovanskom i BDM Kraljici mučenika.

Ukratko nam je ispričao povijest župe. Nijemo i bez riječi slušali smo o potresnim događanjima u Lasinji za vrijeme Domovinskog rata i progonstva koje je prošao sa svojim vjernicima. Cijelo mjesto je bilo okupirano, crkva porušena, a ljudi protjerani.Sa suzama nam je pričao kako je u ratno vrijeme pokapao mladiće, svoje bivše ministrante, njih dvadeset...

Posvjedočio nam je kako mu je sv. Josip pomogao sagraditi novu crkvu na starim temeljima.
O ulozi sv. Josipa u gradnji crkve i obnovi Lasinje pročitajte više u ovom zanimljivom članku gđe Ružice Silić Sv. Josip na djelu u Lasinji

Image and video hosting by TinyPic

Sa vlč. Bradicom izmolili smo Križni put.

U samom susjedstvu župne crkve nalazi se i novosagradjeni samostan klauzurnih redovnica Kćeri Srca Isusova, koje zbog bijelih habita nazivaju i "bijele karmelićanke".

Image and video hosting by TinyPic


Prve su sestre došle iz Francuske i tako se je u naše vrijeme ostvarila davna želja bl. Alojzija Stepinca da baš ta kontemplativna kongregacija «Kćeri Srca Isusova» bude prisutna u njegovoj Nadbiskupiji. Želio je da pred Presvetim Oltarskim Sakramentom sestre mole za plodan svećenički rad, obraćenje grešnika i tolike druge potrebe. No, to se nije onda ostvarilo zbog ratnih neprilika nego tek u današnje naše doba. U samostanskoj crkvi, koja je posvećena Srcu Isusovu, svakodnevno je, kao i u kapelici "Corpus Domini", izložen Presveti Oltarski Sakrament.

Image and video hosting by TinyPic

Tako smo i mi imali priliku da se klanjamo i molimo euharistijskom Isusu za naše obitelji, djecu, mlade, Domovinu i Crkvu.

Povratak je prošao u molitvi i zahvaljivanju, uz pokoje svjedočenje o primljenim milostima po zagovoru sv. Josipa, tog divnog sveca, kojemu smo obećali i na godinu doći...

Josipe,o oče sveti,
čuvaj kuću i posveti.
Sva obitelj da se složi,
ljubav sveta da se množi..





Post je objavljen 25.03.2015. u 09:21 sati.