Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novakinja

Marketing

Dubina u plićaku i plićak u dubini.


Draga moja I., često razmišljam o tebi. Eto, udaješ se. Eto se udaješ za osobu na koju si navikla. Često se sjetim naših druženja i mog šutljivog i pomirljivog stava prema svemu što si mi rekla. Pričala si mi te lude priče o krivotvorenim ginekološkim papirima, o loše ugrađenim silikonima u Bosni, o odlascima na ljetovanja u njegovu vikendicu, ali nisam nikada mislila da ćeš se na kraju udati za njega.
Želim ti da ne budeš sretna. Nemoj me krivo shvatiti, nimalo te ja ne osuđujem. Da mogu, i ja bih se udala za njega i uživala u putovanjima i njegovom prekrasnom stanu. Kažeš da si uzbuđena što započinješ novo razdoblje u životu i ja te već vidim s kuglicom u trbuhu, na trudničkom pilatesu, sretne fotografije gdje sjajiš zagrljena s mužem, smirena. No, ipak ti ne želim sreću. Ne bih mogla podnijeti da budeš sretna u svom novom životu, da se nikad ne osvrneš na što smo nekoć bile. Sjećam se tvog bojažljivog poziva na pivo poslije nekog ispita, kad smo se nas tri patnice skompale oko nesretne ljubavi. Moja je potrajala godinama, ti si se izvukla ranije. Onoj se trećoj ne sjećam više ni lica, ali tvog se lica sjećam.
Možda smo se skompale zbog sličnog senzibiliteta prema pivu: jedno je pijanstvo u stopu pratilo drugo, trebalo nam je navlas jednako da se raznježimo jedna nad drugom, počele bismo o dubokim životnim pitanjima u isto vrijeme, prepoznajući jedna u drugoj oluje i bure koje bi drugima bile smiješne. Koje drugima jesu bile smiješne. Ti si rekla da je gotovo s tvojom pameću, da si se s pameću oprostila. Odsad pa nadalje, bit ću glupača! Objavila si to kao jako važnu stvar, ali i dalje smo pričale o Vargasu Llosi i kako ti nedostaje pisanje poezije. S vremenom si prestala o tome pa je poeziju zamijenilo Zrće, cijena koktela ljeti, sadomazohistički set s povodcem koji ti je on kupio. Netko bi rekao da si plitka u svojoj gluposti, ali ja sam znala da si u njoj baš najdublja, da je ova oluja i bura najveća i da me opet pratiš: opet smo iste i ja opet čujem tvoj bojažljivi poziv da si šapćemo tugu. Nemoj biti sretna, razjebi sve to, nije još kasno.

Domagoj nije mogao vjerovati da se ti i ja družimo. „Niste mi sličnog senzibiliteta“, rekao je. U njegovoj dubini, plićak, a u tvom plićaku, dubina.


Post je objavljen 20.03.2015. u 10:29 sati.