Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/staroinovo

Marketing

Denver plava...



Čitam da je kraljevski plava boja popularna ove sezone ne samo kod nas. Modni je trend u svijetu... od cipela, košulja, trapki, mantila, do torbica i ostalih ženskih drangulija.
Sjetilo me to vremena kada sam tu boju upoznala. Zvali smo je denver plava i simbolizirala je moć obitelji Carrington, čiji je život pratila televizijska serija „Dinastija“. U svijetu omiljena sapunica osamdesetih godina, s lakoćom je osvojila u tom razdoblju i naše prostore. Uselila nam se u domove s dobrodošlicom i godinama širom otvarala tv prozore u raskoši kapitalizma.
Svakodnevno smo gledali ostvarenja američkog sna, i maštali, sanjali o tajkunstvu i kraljevstvu moći preko noći, divili se vilama i bazenima, automobilima, kavijaru umjesto pekmeza, i naravno ženskoj garderobi i stilu.
Sve što su Alexis i Krystle odjenule, postajao je modni obrazac i pusta želja naših žena.





Kopiralo je naše društvo tih godina što je stiglo i moglo, ali sve je to bilo sitno u odnosu na ono što će od devedesetih doći i zaživjeti u „arhitekturi“ našeg kapitalizma. (Ovo je samo uzgred...)



Kad god bi se nijanse denver plave vratile u modu u ovih tridesetak godina, zvale se one kraljevske ili kobaltne, mene su podsjećale na raskoš i moć Carringtonovih. Unatoč ulaganju u sebe i pozitivnom pogledu na svijet, što je jedna od formula za „uspjeh“ modernih stručnjaka i savjetnika, život mi je mahom uskraćivao luksuz, te razne karingtonovske statusne simbole. Ali, kao surogat, velikodušno mi je ostavljao na raspolaganje maštu i simbol boju.

Iako nije bila moja omiljena, ne često, i ne previše, ponekad sam si ipak priuštila neki modni detalj u denver plavoj boji. Sjećam se da su mi: jedan sako, hlače i jaknica kratkih rukava sa izrezanom suzom na leđima, pomogli u različitim razdobljima života da se osjećam dobro, ono baš kraljevski.

Nekako sumnjam da bi se taj osjećaj mogao ponoviti ili vratiti i ove modne sezone, ali, možda, vrijedi pokušati… Naravno, uz pomoć velike i bujne mašte
.


Post je objavljen 16.03.2015. u 00:10 sati.