Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/petrinjaglobe

Marketing

Svjetski dan rijeka

Rijeke su dio hidrološkog ciklusa. Voda se u rijeci uglavnom prikuplja od padavina, putem površinskog oticanja, punjenjem podzemnih voda, izvorima, i otpuštanjem vode pohranjene u prirodnom ledu i glečerima. Nauka koja proučava rijeke se zove potamologija.
Međunarodni dan rijeka se obilježava 20. ožujka i prilika je da se bar jednom godišnje podsjetimo na golemi značaj vode i njezinu nemjerljivu vrijednost, te na značaj naših rijeka i rijeka općenito. Gotovo 500 velikih svjetskih rijeka je onečišćeno, te se smatra kako će tijekom 21. stoljeća u 17 zemalja Afrike i Azije potpuno nestati vode. Očuvajmo naše rijeke za sebe same, našu djecu i za generacije koje dolaze!
Rijeke se tisućama godina koriste za plovidbu zbog niske cijene prijevoza. Ovaj oblik prijevoza se još uvijek izraženo koristi na mnogim rijekama kao što su Amazona, Ganges, Nil, Mississippi i Ind. Rijeke su i izvod hrane od prapovijesti.
Neke zanimljivosti koje smo istražili:
• Najduža i najčuvenija rijeka na svijetu Nil u Africi nastaje od pritoka čuvenog jezera Viktorije, putuje na sjever dužinom od 6.450 km, a onda se ulijeva u Sredozemno more.
• Najmoćnija rijeka svijeta Amazona je u Južnoj Americi i nosi svojim tokom više vode nego ijedna druga rijeka na svijetu. Drugim riječima, ovom rijekom teče 1/5 vode od svih površinskih riječnih tokova na našoj planeti. Amazonom protekne blizu milijardu litara vode dnevno.
• Jang Ce je glavna rijeka u Kini. Narodi Kine zovu je jednostavno rijekom, u želji da istaknu da im je ona izvor života. Jang Ce je rijeka preko koje se odvija više od polovine ukupnog trgovačkog prometa Kine.
• Rijeka vjere i nade Gang, rijeku u Indiji, milioni Hindusa smatraju svetom rijekom, i kupaju se u njoj da operu i skinu sa sebe sve grijehe. Zato su svoje hramove i izgradili u neposrednoj blizini izvorišta Ganga, visoko u planinama Himalaja. Duboko vjerujući u njenu čudotvornu moć, oni i pepeo svojih mrtvih prosipaju nad vodama ove rijeke
• Rijeka koja se pamti po valcerima Dunav je najveća riječna žila kucavica u Evropi, jer na svom 2.850 km dugom putu od planine Švarcvald ispod koje izvire do Crnog mora, u koje se ulijeva – prolazi kroz 8 evropskih zemalja. U toku kroz bivšu Jugoslaviju Dunav protiče kroz Đerdapsku klisuru, jednu od najljepših klisura u Evropi. Milioni ljudi u svijetu ovu rijeku znaju i pamte po valcerima austrijskog kompozitora Johana Štrausa, a posebno po valceru „Na lijepom plavom Dunavu“.
• Rijeka koja nosi dijamante za rijeku Orindž u Južnoafričkoj republici moglo bi se reći da je najbogatija rijeka na svijetu. Vjerovali ili ne, ona svojim tokom nosi prave dijamante. Dijamanti se zadržavaju na obalama, gdje ih rukom možete pokupiti. Ali isključiva prava za vađenje skupih dijamanata iz rijeke ima jedna rudarska kompanija.
• Najkraća rijeka u svijetu je Reprua u Abhaziji (dio Gruzije). Duga je samo 18 metara. Nakon nje je rijeka Ombla pokraj Dubrovnika (30 metara).



Post je objavljen 14.03.2015. u 19:54 sati.