,nepoznatizagreb.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Iz kućne apoteke iz doba "Crno-bijelog svijeta"

Drage i dragi moji, nije me bilo cijeli tjedan sa vama ... cijela vječnost.

Razlog možda i pogađate - uhvatih gripu. Već me se dugi niz godina ona nije dohvatila, tu i tamo sam pobrao kakvu virozu, odležao dan ili dva u krevetu i to je bilo to, no gripu ovih razmjera nisam imao desetak godina. Temperatura sama po sebi nije tako strašno dugo trajala, počelo je prošloga četvrtka, a zadnji "proplamsaj" je bio u subotu navečer (dakle, svega tri dana, sa vrhuncem od 39,1), no bolovi u mišićima, glavobolja i opća psihička i fizička malaksalost su me potpuno izbacili iz ritma.

Na sreću, imao sam mogućnost odležati u miru još dodatna tri dana tako da sam sad skoro k'o novi ... ali, iskreno, već se dugo nisam osjećao tako jadno kao tih prvih temperaturnih dana.

I, dok sam tako ležao u krevetu između vrućica i groznica, u košmaru fargmentiranih misli ... sjetio sam se imena nekih već zaboravljenih lijekova iz doba djetinjstva odnosno iz doba serije "Crno-bijeli svijet" koja ovih dana privlači i moju pozornost (i to zasluženo, smatram ju vrlo dobrom i kvalitetnim uvidom u društvo tog vremena).

Sjećate li se ovih:

aminopirin (protiv temperature)
acisal (također za snižavanje temperature)
bactrim (antibiotik za bolesti dišnih puteva, spasio me mnogih bronhitisa)
penbritin (jedan od penicilinskih ...)
ospen (na njega sam kao klinac alergično reagirao)
geokorton (kortikosteroid, mast kojom su se nekad premazivale sve moguiće rane kako se ne bi inficirale), imao je narančastu kutiju
hydrocyclin (antibiotska mast za upale, radila ju je nekad Galenika,a zamijenio ju je Chloramphenicol)
sanostol (to je bio neki bljak sirup, nešto kao za jačanje)

Sjećate li se još kojeg lijeka tog doba?

Post je objavljen 11.03.2015. u 10:39 sati.