Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Gimnazijalcima o plastici

U predavaonici V. gimnazije u Klaićevoj održan je prvi eksperimentalni seminar Plastika i guma – materijali i proizvodi kojem je prisustvovalo dvadesetak učenika. Predavanje je organiziralo Društvo za plastiku i gumu (DPG) u suradnji s V. gimnazijom, s ciljem da se mlade upozna sa stručnim argumentima o prednostima i nedostatcima navedenih materijala i proizvoda.

Seminar je organiziran na inicijativu umirovljenog profesora Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) dr. Igora Čatića koji nam je rekao kako je uočeno da mladi ljudi ne znaju dovoljno o tim materijalima. On je ustvrdio kako je plastika »najzeleniji materijal 21. stoljeća«, dok je guma nezaobilazna, osobito u transportu.

Okupljeni su se imali prilike upoznati s polimerima, proizvodnjom plastičnih i gumenih dijelova, gospodarenjem plastičnim i gumenim otpadom te načinima za brzo određivanje najčešćih vrsta plastike.

Kada smo Čatića upitali zašto je za ovaj seminar odabrana upravo V. gimnazija on nam je rekao kako je odgovor na to pitanje jednostavan: ova gimnazija uživa glas otvorene i avangardne gimnazije. Ipak, naglasio je da je DPG spreman organizirati takve seminare i u drugim srednjim školama.

Za trajanja seminara profesorica FSB-a dr. Đurđica Španiček održala je predavanje u školskom laboratoriju u sklopu kojeg je prikazala metode određivanja vrsta plastike i gume, što su gimnazijalci pozorno pratili.



Ravnatelj V. gimnazije Petar Mladinić objasnio je kako je Igor Čatić kontaktirao školu sa željom da učenike i profesore bolje upozna s upotrebom i posljedicama upotrebe plastike, gume i drugih polimera. »Naime, iako su ti materijali najrašireniji materijali današnjice, istovremeno se prikazuju u vrlo negativnom svjetlu, a naša je škola odabrana zbog rezultata koje učenici i profesori postižu na raznim poljima – maturi, natjecanjima, uspjesima na fakultetu i u kasnijem radu…«, objašnjava Mladinić.

Ravnatelj nije krio zadovoljstvo što su učenici pokazali interes za temu i došli na predavanje iako se ono održava u subotu, tek vikend prije natjecanja iz kemije i koji mjesec pred maturu, a obzirom da seminar uključuje i praktični dio u laboratoriju, broj učenika je morao biti ograničen na dvadesetak.

»Što se tiče nastavnika, smatramo da su ovakve prilike za usavršavanje dobrodošle i potrebne«, dodaje ravnatelj. Ocijenio je da su plastika i guma vrlo rašireni materijali i u svakodnevnoj uporabi, a njihova je namjena svakim danom sve raznolikija, pa je ovakav seminar dobar način da se učenike upozna s uporabom nekih plastičnih proizvoda. Naime, oko nekih plastičnih proizvoda kao što su npr. plastične vrećice vežu se mnogobrojne kontroverze, a želja je predavača da učenike upoznaju sa stručnim argumentima vezanim uz korištenje tih materijala.



Izvor:
ZG Magazin:
U Petoj gimnaziji održan seminar koji razbija mitove o plastici




Post je objavljen 10.03.2015. u 21:30 sati.