Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Probranice 13

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.

Vrdoljakova demagogija

Vrdoljak: Već od 1. travnja građani će plin plaćati 5 posto manje.

Demagogija ministra Vrdoljaka. Prestaje sezona grijanja, akumulacije su pune pa HEP za proizvodnju struje neće trebati toliko plina što će rezultirati smanjenjem potrošnje, tako će to pojeftinjenje plinski biznis osjetiti u manjoj mjeri. Kad dođe zima cijene će ponovo porasti pa će se nadoknaditi eventualni minus iz ljetnih mjeseci.
2015-03-03

Učenici (ipak) još ne nadmašiše učitelje…

Ekstremisti IS-a su bagerima sravnili drevni grad Nimrud. Razlog: povijesne građevine i kipove IS-ovci zovu „lažnim idolima“. „Ne znam što to oni rade, oni brišu našu povijest. Ne mogu shvatiti njihove razloge“, kaže iračka arheologinja.

Ne znam ni ja zašto, ali svaki put kad čitam o 'nestašlucima' IS-ovaca koji „brišu našu povijest“ u misli mi dolaze slike iz bliže, dalje i predaleke povijesti. Odmah tu blizu, rušenje u Ukrajini, dan dva u povijest rušenje pravoslavnih i katoličkih crkava i kipova koji su za neke bili sve samo ne „lažni idoli“, još malo u povijest pa rušenje spomenika NOB-a. Pomaknimo se koju godinicu u prošlost; rušenje Londona, Lenjingrada, Dresdena, Hirošime, etc, još koji korak u povijest i evo nas već u Sjevernoj Americi gdje je uz rušenje indijanskih „lažnih idola“ uslijedilo i 'tamanjenje' Indijanaca po principu 'samo mrtav Indijanac je dobar Indijanac'; par koraka dalje u povijest i vidimo 'čišćenje' „lažnih idola“ Asteka, Maja i Inka. Ah dosta, zar ne!
I što se sad 'civilizirani' zapadni svijet čudi kao pile glisti. Moderni konkvistadori imali su od koga naučiti kako se ruše „lažni idoli“ i spaljuju (odsijecaju glave) moderni 'heretici'.
2015-03-07

Nekog se želi a za nekog glasuje…

Rezultati ankete za Novu TV pokazuju da (citat iz J.L.):
„Švaljek želi 42% Zagrepčana, 35% bi glasalo za Bandića!“

Zanimljivo: Zagrepčani gđu Švaljek žele, a za Bandića glasuju. U vrijeme najžešće borbe za ravnopravnost spolova, novinarski pametnjakovići pišu da Zagrepčani gđu Švaljek žele a da za Bandića glasuju.
2015-03-07

Oko za oko…


Prva primjena drakonske kazne u Islamskoj Republici Iran provedena je tako da je „Irancu koji je u napadu kiselinom oslijepio žrtvu država iskopala oko“. No nije još sve gotovo. Žrtva, naime, ima šest mjeseci da odluči hoće li se napadaču uzeti i desno oko.

Vijest o drastičnoj kazni i nije neka vijest. U islamskim državama poznata su kažnjavanja odsijecanjem šake ili ruke zbog krađa. U ovom me slučaju informacija o tome da se radi o „islamskoj republici“ ponukala na pitanje: ne prelazi li spomenuta država Iran na kršćanska pravila odmazde: oko za oko, zub za zub. Ako je to točno uskoro bi mogli biti svjedoci prestanka vjekovnog neprijateljstva između kršćana i muslimana i bez posredovanja crkvenih velikodostojnika s obje strane.
2015-03-08

Zna se - HDZ


HDZ: „Napadi SDP-a su uzaludni“, izjava je Gordana Jandrokovića. „Zna se tko je odgovoran za stanje u Hrvatskoj.“

Eto, dočekasmo i to da 'mladi jastreb' stranke HDZ-ov slogan, koji je u polit-sferu lansirao pokojni Rikard Gumzej: „Zna se“, konačno upotrijebi upravo tamo gdje treba. Sad smo i službeno dobili potvrdu iz samog vrha HDZ-a ono što su mnogi već godinama znali: „Zna se“ tko nas je uvalio u govna.
2015-03-08

Velika zagađenja počinju malim…

Vilibor Sinčić i Živi zid zapalili maketu naftne platforme u splitskoj gradskoj luci.


Promatrajući sliku razmišljam o razlozima da se baš na ovaj način pokazuje (opravdano) nezadovoljstvo najavljenim bušenjima plavog Jadrana. Da li paljenje makete znači da su protiv postavljanja bušećih garnitura ili pak pokazuju što bi se moglo desiti ako dođe do havarije na platformi. No bez obzira na prave motive ovakvog 'performansa' ostaje gorak okus da su, doduše u minijaturnoj varijanti, napravili upravo ono zbog čega su performans i izveli: zagadili su more u splitskoj luci.
2015-03-08

Mali Asimo ne zna bon-ton?


„Dobro jutro, gospođo kancelarko. Dobrodošli. Zahvaljujući novim tehnologijama koje razvija čovjek, ja mogu napraviti razne stvari“, predstavio se Asimo najmoćnijoj ženi svijeta, javljaju agencije. Poslije je Još je rekao da je čuo da Merkel jako voli nogomet i odlučio joj pokazati kako on može precizno udariti nogometnu loptu.
Kancelarka je na odlasku iz muzeja ispružila ruku htjedući se rukovati s robotom. Ali Asimo nije reagirao. Očito je bolje isprogramiran za pucanje penala nego za zapadnjačke geste ljubaznosti.


A zašto bi, primjerice, baš sve na ovom svijetu trebalo biti po pravilima 'bon-tona' zapadnjaka? Koliko je meni poznato, u Japanu nije tradicija ni uljudbeno da se pozdravlja rukovanjem pa je normalno da japanski robot ne reagira na taj, ruku na srce, nehigijenski pozdrav. No to ga nije spriječilo da odlazećoj Kancelarki maše s obje ruke.
Ovo 'čuđenje' zapadnjaka je još jedan (profinjeni) oblik rušenja kulture i običaja naroda koji su drugačiji od nas a što rade stoljećima. Isto rade danas i pripadnici IS-a samo na mnogo grublji način.
2015-03-10


Post je objavljen 10.03.2015. u 20:02 sati.