Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/moj-plavi-svijet

Marketing

U OLUJI RUŽA - Ingeborg Bachmann


Image and video hosting by TinyPic

Im Gewitter der Rosen...U oluji ruža : izbor iz poezije / Ingeborg Bachmann PREPORUKA ZA ČITANJE

Image and video hosting by TinyPic

"Pisac je (...) cijelim svojim bićem upućen jednom ti, nekome kome bi rado priopćio svoje iskustvo o čovjeku (ili svoja iskustva o stvarima svijeta i vremena, da, i o tome, ali osobito o čovjeku) koji bi mogao biti on sam i drugi i u kojem je on sam ali i drugi najviše čovjek. Ispruživši sva ticala, opipava oblik svijeta, crte čovjeka u tom vremenu. Kako se osjeća, što se misli i kako djeluje? Koje su strasti, koje brige, nade ...?"

Ingeborg Bachmann

"Izbor iz pjesničkog opusa prerano preminule austrijske suvremene pjesnikinje (izabrala i prevela s njemačkog Truda Stamać).

Ingeborg Bachmann ispisuje svoje stihove u duhu tradicije ponajboljega europskoga modernog pjesništva. Njezine pjesme referiraju se na mnoge europske gradove i zemlje u kojima je boravila, simbolične su i bogate stilskim izražajnim sredstvima.

Pjesnikinja s posebnom pažnjom odabire vokabular, svjesna moći, utjecaja i važnosti lirskoga govora.

Ona je, također, svjesna i iskonske tragike čovjekova egzistencijalnog položaja, koji problematizira gotovo u svim svojim pjesmama, prihvaćajući ga stoički i transcendirajući ga u iskazima koji oslikavaju uzvišene i sublimne osjećaje pjesničkog subjekta."

izabrala i prevela Truda Stamać


Image and video hosting by TinyPic

"Ništa ljepše pod suncem nego biti pod suncem..."

''Po tada uobičajenoj podjeli njezine bismo pjesme mogli svrstati u pjesme prirodi.

Takva joj je naime bila metaforika, u to se nasljeđe nastavljala (G. Trakl, Rilke).

Služila se slobodnim stihom, kojiput heksametrima i čvrsto ili diskretno rimovanim osmercima i stihovi su posvuda nošeni melodijom koja svu strogu formu čini ukrasom koji potvrđuje dojam metafora.

Jedan od ljepših primjera je oda Suncu gdje se pjesma sužuje do središnjeg stiha (Ništa ljepše pod suncem... ) i ponovno proširuje do očiju, i tako je ta pjesma svjetla, pjesma životu i smrti, istodobno oda i tužaljka.

Ingeborg Bachamnn je živjela ekstatično u Beču, Münchenu, Zürichu i Rimu. I u Rimu nestala u plamenu. Ali doslovce, umrla je od posljedica požara 17. listopada 1973. godine.''


http://www.mvinfo.hr/knjiga/10151/u-oluji-ruza-izbor-iz-poezije

''Igeborg Bachmann je zanosno bila zauzeta za zbilju oko sebe, ne pišući samo politički angažirano pjesništvo nego zauzeto za svaku "čistu veličinu", bila to ljubav ili sloboda ili ljepota.''

http://bestseller.jutarnji.hr/u-oluji-ruza/

Image and video hosting by TinyPic


Post je objavljen 26.09.2018. u 10:27 sati.