Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mihaeru-gurubici

Marketing

Kabayaki



Kabayaki označava način pripreme hrane koji se najčešće primjenjuje za zmijolike ribe poput jegulje i ugora. Označava proces u kojem se riba prepolovi uzdužno, očisti od utrobe uklone kosti, nareže na komade i marinira u slatkom umaku sa sojom prije nego se ispeče.

Najpopularnije jelo pripremljeno na ovaj način je unagi-don (jegulja s rižom). Unagi je japanski naziv za japansku jegulju (lat. anguilla japonica), i za slučaj vrlo kvalitetnih restorana u Tokiju treba čekati nekoliko sati u redu te na kraju platiti cca 30 EUR (porcije su za prosječnog Japanca). Budući je jegulja relativno skupa, pogotovo u zadnje vrijeme kada se njihova populacija smanjila zbog izlova, riba zvana "anago" (lat. conger myriaster) se može uzeti kao kvalitetna zamjena za ovo jelo. Zašto baš gnjavim s ovim latinskim nazivima? Zato jer u Hrvatskoj imamo jednu drugu ribu koja uspješno može poslužiti za lokalnu verzija Kabayakija, a radi se o ugoru (lat. conger conger).

Upravo radi pristupačnosti namirnica sam odabrao predstaviti ovo ukusno i prepoznatljivo jelo.
Recept (za jegulju) je slijedeći:

2 porcije
sastojci:
– 1 cijeli file od jegulje (~250g)
– ulje
– 630 g kuhane riže
– 2 mlada luka (sitno nasjeckana)
– 53 g lososove ikre (po volji)

Unagi umak:
– 0.6 dcl umaka od soje
– 0.6 dcl mirina (Japaneskog vina od riže)
– 2 i pol žlice šećera
– 1 i pol žlice sakea

Upute:
1. U maloj posudici pomiješajte mirin i sake, te zakuhajte. Kada zavrije, dodajte šećer i kuhajte dok se potpuno ne otopi. Dodajte sojin umak. Neka zavrije i pirjajte oko 20 minuta. Probajte i dodajte još šećera ili sojina umaka po potrebi. Isključite vatru i pustite da se ohladi.

2. Na plosnatu tepsiju stavite aluminijsku foliju i lagano ju namastite uljem.

3. Razrežite jegulju na 2 ili tri dijela - dovoljno velike kako bi se direktno poslužile u zdjelici. Položite ih na pripremljenu foliju. Stavite tepsiju na srednju visinu hladne pećnice. Uključite pećnicu i zagrijte do 200 stupnjeva. Pecite 8 minuta. S četkicom namažite debeli sloj unagi umaka. Nastavite peći 1 – 2 minute ili dok se ne pojave mjehurići na jegulji.

4. Stavite rižu u pripremljene zdjelice. Namažite površinu riže s umakom. Položite unagi na vrh riže i po volji namažites još umaka. Završite dodavajući luka i ikre za kraj. Poslužite odmah dok je toplo.


Post je objavljen 08.03.2015. u 13:59 sati.