Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

3B Korizmena, ČIŠĆENJE HRAMA Iv 2, 13-22 (Palma, molitveni susret, 8.11.2000)

Image and video hosting by TinyPic
Isus se pridružuje pobožnoj povorci, ide za blagdan u Jeruzalem. Mnoštvo je svijeta, ulice su pune hodočasnika. Svi hrle gradu Jeruzalemu, srcu vjerskog života.
Sve ide svojim tijekom. Godinama su već uvriježeni običaji i molitve. Zbog inercije nastali su i izopačeni običaji. Konformizam, popuštanje, manjak proročkog glasa. I dogodilo se da se svetinja pretvara u trgovinu. Prilika za molitvu, u priliku za zaradu. Tko ne pazi na malo, po malo propada. A što će običan svijet, on se navikao na tako nešto. Premda se je strašno naviknuti na opačinu.
Vidite ovaj paradoks. Moguće je biti na izvana sasvim pobožan, a istovremeno posve izopačen. Majka Terezija se molila Bogu, baš kao i Bin Laden. Mole vam se, vjerovali ili ne, i okorjeli neraskajani, mržnjom zasljepljeni grešnici, upravo kao i sveci. Radi se dakako o debeloj farizejštini.
Zamisli sebe u tom mnoštvu. Hodaš i ti prema Jeruzalemu. Nosiš svoju lampu, svoj štap. Čitavu noć. S kojim osjećajem? S kakvom molitvom? S kakvim osjećajem pristupaš hramu? S kakvim nadama? Sjediš negdje u kutu hrama, naslonjen o debeli kameni zid. Slušaš vrevu, molitve, pjesmu. Gledaš i slušaš kako prosjaci prose. Gledaš i trgovce, volove, mjenjače novaca. Kakav je tvoj dojam? U tom trenutku ulazi Isus. Tjera trgovce, čisti hram. Govori: «Nosite to odavde i ne činite od kuće Oca mojega kuću trgovačku.»
Vraćaš se k sebi. Hram je i moje srce. A u njemu … Zar i u njem nije trgovina? Toliko cjenkanja s Gospodinom. Toliko sebičnih interesa. Koga ja zapravo tražim u svojim molitvama i djelima – sebe ili Boga? Kakvim ja životnim stilom živim – predajem li se, ili se prodajem? Živim li ja za druge ili za sebe? Da li sam ja koga usrećio, ili samo očekujem da mene drugi usrećuju? Da li sam danas išta dobra učinio? Da li samo zapomažem da mi treba ovo ili ono – a ne vidim niti čujem druge koji su u većoj potrebi? Nisam li nezasitan, nepristojan pred Gospodinom? Da li ga ljubim samo zato jer očekujem da će mi dati ovo ili ono – ili bih ga ljubio sve da mi i ne da ono što očekujem? Na kakve smo, dakle, trgovine sve naviknuli? Kakve trgovce nastanili u svom srcu?
Što bi trebao učiniti da trgovce istjeraš iz svoga srca? Koja sredstva upotrijebiti? Ako se osjećaš bespomoćan, zamoli Isusa da ih on istjera. Da tvoje srce učini čistim. Jer samo čisti srcem gledaju lice Božje.
*
Golubovi i volovi su trebali imati bogoslužnu svrhu, ali su upotrijebljeni za trgovinu.
Ono što bi trebalo približavati Bogu, počelo je udaljavati od Boga.
Srce koje je ispunjeno nečim što nije Bog, ne može Boga primiti.
Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.
Gdje Bog izgradi crkvu, đavao izgradi kapelu.
Što je bič kojim ćeš rastjerati trgovce? Pripaziti na riječi, odreći se nečeg, pristati na poniženje. Redovito ispitivati savjest. Život je čišćenje srca kojim ćemo Boga gledati. ('onaj')

Post je objavljen 08.03.2015. u 10:45 sati.