Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rigijev

Marketing

Naucite da budete sami

Osjecaj odbacenosti stvara dozivljaj praznine. Javlja se osjecaj usamljenosti.
Taj osjecaj pokusavamo odagnati novom dozom droge; ohrabrenje, prihvacenost i tako i dalje ostajemo pod kontrolom drugih.
Hocete da se oslobodite droge? Trebate se oduprijeti iskusenjima ovog sistema. Kada uspijete, ostat cete u svijetu ali mu vise necete pripadati. To je tesko, to je kao da biste nekom narkomanu rekli; Ostavi se droge. Zasto ne pojedes neki dobar i hranjiv obrok, napijes se svjeze vode sa izvora i nadises se cistog jutarnjeg zraka. On nebi uspio ni da smisli tako nesto jer ne moze da zivi bez svog narkotika.
Kako izaci? Treba se suociti sa strahom. Trebate shvatiti zasto ne mozete da zivite bez potvrde drugih. Hocete da volite druge? Umrite za njih. Neka umre vasa potreba za njima.

Naucite da budete sami

Zelite li stvarno da osjetite okus zivljenja? Izostrite svoja cula. Cijenite svoj posao, volite prirodu, idite na planinu ili na more, neka vas osvoji drvece i zvjezdano nebo. Naucite da budete potpuno sami. Iz samoce ce se roditi ljubav. Staza koja vodi ka zemlji ljubavi prolazi kroz zemlju smrti. I shvatit cete da vas je vase srce dovelo u beskrajnu pustinju. U pocetku cete patiti od usamljenosti. Niste navikli da ne volite druge, da ne zavisite od njih.
Odjednom cete primjetiti da se pustinja pretvata u ljubav.
Nazovite stvari pravim imenom i budite strpljivi.

Meester Eckhart, najveci njemacki mistik, rekao je; Manje brini o tome sta treba da radis a vise misli o tome sta treba da budes. Bit ce ti sudjeno ne na osnovu onoga sto cinis, vec onoga sto jesi.

Ovo je izvadak-sazetak rečenica i mudrosti Antonia de Melo-a koje su mene dirnule i inspirirale da ih objavim.
by Rigi

Post je objavljen 06.03.2015. u 14:11 sati.