Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lm1

Marketing

Kvadra(n)t spojivosti

Jeste li se ikada pitali, zašto se neki ljudi spajaju u veze? Jeste li se zapitali zašto neke veze opstaju a druge pucaju? Jeste li se pitali kako ocijeniti uspješnost veze?
Nakon čitanja više desetaka knjiga o osobnostima i njihovu podudaranju, kao i osobno razvoju - osjetio sam na sebi promjene na bolje. Ali ne samo to, počeo sam vidjeti neke stvari koje prije nisam vidio u odnosima s ljudima oko mene. Možda će to neki nazvati odrastanje, možda će neki nazvati iskustvo. Uglavnom, vidio isto tako kako neke stvari nedostaju.
Nedavno me jedna moja prijateljica, još ne toliko iskusna u vezama i odnosima, upitala: kako muškarac (u ovom slučaju mene osobno) bira hoće li biti s nekom djevojkom ili ne. Ubrzo sam se našao u razmišljanju - kako to kvalificirati, kako joj to prikazati... Kako sam se sjetio "kvadra(n)ta protoka novca" od R. Kiyosakija, odlučio sam sve postaviti u kvadrant, ali dodati i osi.
Image and video hosting by TinyPic
Jedna os je za privlačnost, misleći pri tome seksualnu privlačnost prema toj osobi. Pa osobe koje su naše ljubavnici ili prijatelji s povlasticama (Fuck friends = FF) su u gornjoj polovici, dok osobe koje nam se ne sviđaju seksualno spadaju u donji dio: poznanice i prijateljice (pišem sa svog muškog stanovišta).
Druga os predstavlja kompatibilnost u vezi, pri čemu ne mislim na "kompromise". U pravim vezama nema kompromisa, već želja biti zajedno i raditi zajedno neke stvari. Isto tako nema gušenja druge osobe, namećući samo svoje stavove. U pravim vezama, osobu prihvatite kao prijatelja - onakvu kakvu jest - te onda s njom nastavljate dalje u životu. Nema tu promjena, niti želja biti dalje od nje... Nema tu ljubomore, jer ste oboje sigurni jedno u drugo, itd. Ali vratimo se kvadratu, horizontalna os je nazvana "kompatibilna osobno" (predstavlja sve već nabrojano) i razdvaja osobe s kojima možemo biti povremeno FF i poznanici, u odnosu s onima s kojima želimo biti stalno - prijatelji i osobe s kojima smo u vezi. Nemojte me krivo shvatiti, možete se i s FF vidjeti češće - ali s njima obično ne želite kasnije pričati, otići u kino, kazalište ili večeru, zajednički izlazak. U koliko to želite, onda ste našli prijatelja s kojime možete imati vezu - odnosno samo se zavaravate...
Evo, nadam se kako sam sada svim čitateljima objasnio u kratko kako jednostavno kvalificirati svoj odnos s drugom osobom...


Post je objavljen 06.03.2015. u 12:25 sati.