Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/recenzijefilmova

Marketing

The Abominable Dr. Phibes (1971)



Sve u svemu: 4,5 / 5 thumbup
Više o filmu: Imdb.com
Video

Doktor, znanstvenik i učenjak općenito, dr. Phibes, traži devetoricu liječnika koje smatra odgovornima za smrt svoje žene...



Karijera Vincenta Pricea pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina oplemenila je horor žanr s mnogobrojnim uradcima koji su na mnogo načina doprinijeli izgradnji žanra kakav je danas. Priceovu karijeru pomno je promatrao, primjerice, Tim Burton, javno govoreći kako je za svoje radove koristio smicalice iz Priceovih filmova, odnosno naravno, njihovih scenarista. Simpatičnim filmovima u zadnjih sam nekoliko mjeseci posvetio veliku pažnju te sam već godinama imao potrebu posvetiti se ovom filmu, no nikako nisam to napravio. S prijateljem filmofilom sam se uputio u avanturu ''movies for redemption'', stoga sam konačno bio zadovoljan i iskupljen što sam i ovaj film priveo kraju. Naravno, u pozitivnom smislu. Pogotovo kada ništa ne očekujete od ovog filma osim što znate da će se pojaviti legendarni Vincent Price i da će održati par ''grofovskih'' istupa i reći svojim žrtvama što ih ide (pretežito je to tako). Abominable Dr. Phibes satipolni je predstavnik žanra sedamdesetih godina s jakom sugestivnom notom koja pretpostavlja jačanje slasher žanra krajem desetljeća. Iako je film potpisan kao horor komedija, ovdje komedije nećete puno vidjeti ni doživjeti, stoga, ako ste došli s namjerom da se nasmijete, preskočite film, jer osobno sam pronašao komičnih elemenata eventualno u samom konceptu filma zbog nekih nemogućih i uistinu fiktivnih postupaka serijskog ubojice, no metodologija filma po meni ne treba stigmatizirati film kao humorističan. Ali, da je film uistinu odličan i iznad svakih barijera koje su tada priječile filmove, to svakako. Maštovito, originalno, lijepo, puno efektivnih i inovativnih scena i načina razmišljanja.



Ono što me je odmah zainteresiralo, a oduševilo kad sam gledao - su motiv i načini ubojstava. Čovjek koji je opsjednut mišlju da su mu ženu ubili liječnici, a koji je istovremeno i veliki naučnik i ljubitelj umjetnosti i raznoraznih kreacija ne može biti miran te je odlučio svoju osvetu iskoristiti na veoma neobičan način, ne preko običnih ubojstava. Dr. Phibes htio je ostaviti simboličan trag. Stoga se vodio po biblijskoj tematici Deset egipatskih zala, gdje je doktore odlučio na veoma krvoločne i manijakalne načine lišiti života. Nevjerojatno kreativne scene i pametno smišljene zamke učinile su film ingeniozno zabavnim i lakim za gledanje, a povremeni glazbeni uplivi dodatno uljepšavaju raznobojnost filma. Vjerujem kako nitko ne bi odglumio Antona Phibesa kao Vincent Price. Vještina hladnokrvnosti i misteriozne (ne)ekspresije lica prepoznatljiv su mu imidž, dok ga istovremeno krasi i veoma moćna uloga koja ne preže ni pred čim te joj se rijetko događaju greške. Pametno koncipirana radnja potpomognuta je odličnim efektima, a neki od sljedbenika žanra kao što je Saw serijal očito je pronašao više tračaka inspiracije u ovim maštovitim ubojstvima.



Abominable Dr. Phibes je s godinama postao obavezno štivo za sve hororljupce, a nikada nije kasno da se vratite nekim starim klasicima (kojih nema sada nešto previše) i okušate se u ovom uzbudljivom putovanju punom mašte, kreativnosti i krvave umjetnosti. Odličan film.

Post je objavljen 02.03.2015. u 17:42 sati.