Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Probranice 12

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.


Nema straha….

U prvih deset mjeseci 2014. uvezli smo 7 tisuća tona kruha u vrijednosti 12 milijuna američkih dolara.

Kako naši političari od desnice do ljevice igre proizvode kao na tekućoj traci, nema straha da će hrvatski građani i u ovoj godini biti namireni sve u skladu s poznatom latinskom poslovicom „Panem et circenses“ (kruha i igara).
2015-02-24

Novo područje za zaradu naših uvoznika

Poražavajući podaci o smanjenju nataliteta u Hrvatskoj nagnali su mjerodavne 'institucije' da spas potraže u „uvozu“ 350.000 tisuća mladih.

Kako su „proizvodna sredstva“ za reprodukciju u privatnim rukama pa na intenzitet njihovog korištenja 'institucije' ne mogu djelovati, one su se odlučile na uvoz, kod nas uobičajen način rješavanja problema nestašica. To bi ipak moglo biti samo kratkotrajno/privremeno rješenje obzirom da će i novo „uvezana mladost“ najvjerojatnije poprimiti običaje starosjedilaca pa će radije skupljati novac nego raditi na reprodukciji.
2015-02-24

Ne vjeruj političarima (ni) kad ti obećanja donose…

Tsipras odustao od obećanja iz kampanje u stilu „obećanje ludom radovanje“.
Obećanje: „Trojka“ za Grču više ne postoji.
Stvarnost „Trojka“ ne, ali postoje „Institucija“ i vlada s njom surađuje.
Obećanje: Ne pristajemo na nastavak postojećeg programa financijske pomoći.
Stvarnost: Produljenje programa uz postojeće uvjete.
Obećanje: Stop privatizaciji.
Stvarnost: „Institucijama“ su obećali da neće zaustaviti ni jednu privatizaciju.
Obećanje: Velika socijalna pomoć i besplatna struja za najugroženije.
Stvarnost: Visina socijalne pomoći bit će takva da ne ugrozi proračun.
Obećanje: Povećanje minimalne plaće na 750 eura.
Stvarnost: To će se provesti postupno u dogovoru s partnerima.
Obećanje: Otpis duga.
Stvarnost: Obećavaju da će poštovati obveze vraćanja duga.

Eto, nije prošlo ni mjesec dana a grčka (revolucionarna) vlada reterira. Za nju se ne može reći ni ono: „plesala je samo jedno ljeto“. Proricao sam to u Probranicama 9. Jednako sam tako u Probranicama 7 upozorio naše (revolucionarne) stranke da budu oprezne u pokušaju oponašanje „Učitelja iz Grčke“. Jer, gospodo, protiv Četvrtog reicha se ne bori demokracijom nego revolucijom. Pa kome obojci a kome opanci.
2015-02-25

Quod licet Jovi, non licet bovi.

Neslužbene informacije sa sjednice Izvršnog odbora HNS govore kako je nogometna Vlada pronašla zajednički jezik s Crkvom koja polaže pravo na dio zemljišta od oko 70.000 kvadrata na Sveticama, a koje joj je oduzeto nacionalizacijom neposredno nakon Drugog svjetskog rata.

Bilo bi lijepo čuti ili čitati kako je hrvatska Vlada pronašla zajednički jezik s radnicima koji polažu pravo na tvornice (time i na radna mjesta), a koje su im oduzete privatizacijom neposredno nakon Domovinskog rata.
2015-02-26

Pax Americana u Grčkoj i…

Deseci prosvjednika sukobili su se s policijom u središtu Atene s popratnom eskapadom nasilja poslije marša protiv vlade, prvog nakon što je Syriza došla na vlast. Oko 450 prosvjednika izašlo je na ulice, nezadovoljni odlukom vlade Alexisa Tsiprasa koja je pristala na dogovor s kreditorima za odgodu programa za pomoć Ateni.

Neću daleko u povijest sličnih događanja: Libija, Egipat, Sirija, Ukrajina. Svagdje je počelo s „desecima prosvjednika koji su palili i razbijali“ s ciljem da oslabe ili sruše trenutačnu vlast (ako ona nije po volji 'institucija'). Onda su došli Ameri i NATO da uvedu demo(n)kraciju, zaigrali paklensku igru, rasturili postojeći poredak i otišli. Eto, sad je na red došla i Grčka. Treba Grcima dati na znanje kakva će ih sudbina zadesiti ako (demokratski) izabrana vlada ustraje u svojim predizbornim obećanjima. No uvjeravam vas, da kojim slučajem Tsipras nije prihvatio diktate 'institucija', isti bi ti prosvjednici (čitaj plaćenici) pokrenuli nasilne demonstracije zato što Tsipras inzistira na obećanom što će, tvrdili bi tada, dovesti do propasti Grčke.
Kroji li se u laboratoriju Pax Americana sličan scenarij i za Hrvatsku?
2015-02-28

Predizborne igre "Syriza" su počele…

Veliki naslov „Siromašnima će dio troškova za struju plaćati država“. U tom se članku spominje da bi se siromašnima proglasili svi oni koji više od 25% prihoda troše na plaćanje energije.

Ima tu još 'bisera', no za 'Probranice' komentirat ću ova dva.
Prvi 'biser'. Nikada nije i nikome neće država plaćati bilo što. Država NEMA novaca i zato ne može nikome plaćati, davati, poklanjati. Ona jedino može, uz proviziju, prebacivati iz džepova jednih u džepove drugih.

Drugi 'biser'. Bojim se, ako se to oživotvori, da će naglo porasti broj onih kojima će trošak za energiju porasti iznad tih famoznih 25% prihoda. Zašto se ne bi, netko koji je do sada trošio ispod 25% prihoda, potrudio i povećao potrošnju tako da mu trošak poraste iznad 25%, pa će mu onda država (porezni obveznici) platiti utrošenu energiju. Zar mislite da se snalažljivi Hrvati neće toga dosjetiti. A onda će 'pametnjakovići' u Vladi i Saboru opet mijenjati zakon, a puk će se, prirodno, buniti zbog uskraćivanja stečenih prava.
2015-03-02


Post je objavljen 02.03.2015. u 21:24 sati.