Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Dvije crtice s "Britanca"

Tražeći fotografsku literaturu povremeno posjećujem sajam starih stvari na zagrebačkom Britanskom trgu, koji se tamo održava svake nedelje. Iako se taj sajam, koji se može nazvati i "The best of Hrelić" (dobar dio stvari ljudi kupe jeftino na sajmu na Jakuševcu, da bi ga zatim preprodavali na Britancu po višim cijenama, op.a.), dobar dio stvari je zapravo krama, ali tu i tamo ipak može naći i nešto korisno; uspio sam tako pronaći nekoliko fotografskih priručnika i monografija za sitniš.

No osim mogućeg izvora foto-literature za fotografiranje, zna se tamo naći i sasvim solidnih kadrova; od neobičnih situacija, pa do pomalo čudnih i živopisnih likova. Isto tako, ponekad ima i zanimljive interakcije:

Crtica prva
Noseći (svoj "novi" mirrorless) fotoaparat (bez optičkog tražila) "na gotovs", uključen, držeći ga u ruci u visini ramena, tražeči kakav zgodan kadar, odjednom začuh iza sebe:
- "Gospodine, upaljen vam je ekran na fotoaparatu."
- "Znam, gospodine, svijestan sam toga" - odgovorih
- "Baterija će vam se isprazniti"
- "Gospodine, postoji razlog zašto je upaljen" - odgovrih dotičnome pomalo iziritiran, nakon čega je ovaj produžio dalje.

Kako sam bio u društvu s prijateljem, zajedno prokomentirasmo da iako je dotični imao možda dobru namjeru, nekako je malo neshvatljivo kako je nekome teško pojmiti da ako netko ima upaljen aparat, očito da namjerava nešto i snimati.

Crtica druga
Zamjetih jednog korpulentnijeg fotografa, i iz daljine mi se učini da ovaj oko vrata ima Leica M fotoaparat. Za one koji ne znaju, Leica M je u fotografskom svjetu otprilike ono što je Mercedes u automobilističkome. Inače, dotični aparat mi je tiha patnja, ali zbog paprene cijene je i više nego nedostižan. U prolazu uputim pogled prema aparatu i doista vidim da se radi o Leici M serije.

Odjednom osjetim ruku kako me tapša po ramenu. Okrenem se, i vidi kako taj čovjek s Leicom ponosno diže aparat, i pokazuje mi ga da se vidi ugraviran natpis "Leica":
- "Yes, she is Leica" - reče on ponosno.
- "Yes, I see." - odgovorih sa smješkom.
Odlazimo svak na svoju stranu.

Post je objavljen 01.03.2015. u 17:00 sati.