Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

"Wannabe" modeli i "wannabe" fotografi

"Wannabe" (skraćeno od engleskog "wants to be") je osoba koja "želi biti" netko ili nešto, a to čini najčešće (ne baš pretjerano uspješnim) imitiranjem nekog svog uzora. Tako su u fotografskom svijetu dvije načešće pojave wannabe fotografi i wannabe modeli.

Wannabe modeli su osobe, najčešće ženskog spola, koje bi htjele biti glamurozni foto-modeli, jer su uvjerene da dobro izgledaju i da znaju pozirati pred kamerom, iako realno gledajući jedva da znaju pozirati za "selfie".

Wannabe fotografi su fotografi koji bi u kratkom vremenskom roku htjeli postati uspješni i poznati (poput njihovih fotografskih uzora, jer su uvjereni da su im fotografije vrhunske, iako su objektivno daleko od toga.

Pravi, iskusni model pred objektivom wannabe fotografa najčešće neće ispasti bog-zna-kako dobro, bez obzira na svoj izgled i talent, s obzirom da kvaliteta fotografija uglavnom ovisi o fotografu. S druge strane wannabe model, pred objektivom vrhunskog fotografa, ne samo da može ispasti jako dobro, već štoviše može i puno toga naučiti. Slobodno se može reći da zapravo nema gore stvari od toga da neki wannabe model stane pred objektiv nekom wannabe fotografu; rezultati takvih photosessiona su najčešće blago rečeno katastrofe od fotografija - spoj lošeg poziranja i loše fotografske izvedbe po pitanju svijetla, kadra i post-produkcije. Naravno, postoje rijetke iznimke, ali one samo potvrđuju pravila.

S jedne strane problem sa više manje svim wannabe fotografima je njihova taština., tj. narcisoidnost koju potenciraju "lajkovi" na društvenim mrežama i nekritičko glorificiranje njihovih uradaka od strane (mahom fotografski nepismenih) poznanika, prijatelja i rodbine, a pogotovo bilo kakva medijska pokrivenost od strane "mainstream" medija. To pak najčešće rezultira time da sami sebe uvjere kako su najbolji, zbog čega se prestanu truditi i dalje napredovati, te zapravo počnu nazadovati. Štoviše, u maniri pravih narcisa, dotični najčešće uopće ne podnose objektivne i konstruktivne kritike; sve ono što ne spada u "divnokrasno podilaženje" smatraju "uvredom", "omalovažavanjem" ili pak nekakvom "ljubomorom".

S druge strane, wannabe modeli, željni pažnje, medijske slave i eksponiranosti, najčešće ne vode previše računa o tome kakvom točno fotografu namjeravaju stati pred objektiv - štoviše, većina prilikom odabira fotografa ima potpuno pogrešne kriterije; po pitanju "kvalitete" fotografa razmatraju njegovu medijsku razvikanost, skupoću opreme i njenu količinu, te fotografov fizički izgled ili starost/mladost (a niti jedna od tih karakteristika ne određuje je li netko kvalitetan fotograf i kakav je fotograf uopće!), umjesto da gledaju isključivo fotografov protfolio koji zorno prikazuje kvalitetu fotografovog rada. Nije rijetkost da nakon sessiona sa nekim wannabe fotografom uslijedi razočaranje, da rezultati budu razočaravajuće fotografije koje će kasnije, u starosti, skrivati od djece i unuka, umjesto da se njima ponose.

Čisto kao primjer kako izgleda kada wannabe fotograf fotka wannabe modele, evo samo nekoliko fotografija izloženih na javnom Facebook profilu "najmlađeg playboyevog fotografa", o kojem je nedavno izbio čitav medijski cirkus:
FOTOGRAFIJA 1. - Ulična svjetiljka u pozadini izlazi modelu iz glave, a što jako nepovoljno utječe na estetiku čitave fotografije. Fotografija je općenito kompozicijski nedorečena i nezanimljiva, uz pitanje što je uopće glavni motiv (je li to stražnjica modela, "glamurozna" poza, sam zalaz sunca ili nešto treće)..?
FOTOGRAFIJA 2. - Zbog niskog rakursa snimanja izgleda da model ima disproporcionalno duge noge u odnosu na tijelo. Zbog jakog protusvijetla od pozadine i nedostatka prednjeg osvijetljenja, cijela prednja strana modela je u sjeni, pa lice modela ne dolazi do izražaja. Osim toga okvir prozora izlazi modelu iz glave, a cipele su vrlo nespretno "odrezane" uz sam rub kadra.
FOTOGRAFIJA 3. - Crno na crnom. Zbog tamne pozadine gube se konture modela (tamna kosa i tamna odjeća). Uz to kompozicijska pogreška da se ostavlja više prostora ispod nogu nego iznad glave modela. Probijanje svijetla kroz prozore u pozadini stvara bjeline koje bodu u oči i odvlače pažnju od modela. Poza modela i izraz lica su totalno nezanimljivi.
FOTOGRAFIJA 4. - Modelu grana u pozadini izlazi iz glave, a sjene su pretamne; lijeva strana lica modela je potpuno utopljena u mrak, dobro bi došlo dosvjetljavanje zilbericom.
FOTOGRAFIJA 5. - Premalo prostora iznad glave modela i previše ispod nogu (trebalo bi obratno, manje prostora ispod nogu, više iznad glave), što već samo po sebi narušava kompoziciju. Uz to kompozicija nije niti dijagonalna niti verikalna, a model u prvom planu se (opet) nezgodno sudara sa objektima u pozadini.

Čisto usporedbe radi, evo i nekoliko fotografija drugih fotografa koji su svoje radove (slične tematike) izložili na internetu i Facebooku, ali kojima se nema što prigovoriti po pitanju kadra i tehničke izvedbe: FOTOGRAFIJA 1, FOTOGRAFIJA 2, FOTOGRAFIJA 3, FOTOGRAFIJA 4

Post je objavljen 27.02.2015. u 17:29 sati.