Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Trebaju li nam uopćeTE?

Svojevremeno sam otvorio osobni sajt na kojem objavljujem tematske tekstove u nešto opširnijoj formi nego što to radim na ovom blogu. U posljednja dva teksta započeo sam seriju od nekoliko članaka o problematici vezanoj uz izgradnju elektroenergetskih kapaciteta u Hrvatskoj ponukan poplavom referenduma o tome treba li ili ne u Hrvatskoj uopće graditi termoelektrane a posebno one na ugljen. Pri tome se koristim, uz dozvolu autora, člancima koje on objavljuje u stručnoj periodici vezano na tu temu.

Čitatelji koje zanima ta tema mogu dva do sada objavljena članka u cijelosti pročitati na spomenutom sajtu. Ovdje bih iznio samo kratki osvrt na situaciju u Njemačkoj glede odnosa instaliranih snaga konvencionalnih elektrana i elektrana na obnovljive izvore. Opće je poznata činjenica da i u jednom i u drugom segmentu Nijemci vode smišljenu politiku baziranu na dugoročnom planiranju izgradnje istih.

Prema autoru, u toj je zemlji ukupna instalirana snaga svih elektroenergetskih postrojenja kako slijedi (podaci se odnose na 31.12.2013, osim za vjetroelektrane i FN-sustave, za koje se daju podaci za 31.12.2014):

-TE na ugljen snage manje od 100 MW te na plin i loživo ulje 43,3 GW
-TE na ugljen snage veće ili jednake 100 MW 41,1 GW
-nuklearne elektrane 12,1 MW
-vjetroelektrane (2014) 39,2 GW
-fotonaponski sustavi (2014) 38,2 GW
-hidroelektrane 10,8 GW
-elektrane na biomasu 5,9 GW
Ukupno (približno, jer dio podataka za 2013, a dio za 2014) 190 GW

Iz navedenih brojaka je evidentno, a to je za ovu analizu od bitne važnosti, da Njemačka koja u obnovljivim izvorima ima instaliranu snagu od 94 GW (i spada u vodeće države po korištenju takvih izvora) ima u NE i TE instalirano 96,5 GW. Unatoč i usprkos činjenici da bi tih 94 GW instalirane snage u obnovljivim izvorima mogli, kad bi uvijek mogli raditi punim kapacitetom, zadovoljiti, primjerice, vršnu potražnju u veljači koja je iznosila 75 GW. Problem je u tome što takva postrojenja rade vrlo, vrlo malo vremena (zapravo nikad, istovremeno!) s maksimalnom instaliranom snagom. Zato su 'glupi' Nijemci izgradili najprije gotovo 100 GW konvencionalnih izvora, a onda počeli graditi ove druge. Mi bismo, prema mišljenju naših 'pametnih' „zelenih“ trebali raditi upravo obratno.

Ako nekoga zanima nešto više o toj temi, te članak autora o posjetu TE Plomin 1 i 2, može to pročitati na spomenutom sajtu na koji može doći klikom na sempercontra 2, drugog na popisu LINKOVA.


Post je objavljen 25.02.2015. u 22:55 sati.