Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/oska

Marketing

IZGRADNJA VJETROPARKA NA VLASICU






SVAKAKO POGLEDAJTE OVAJ DOKUMENTARNI FILM ZIVOT UZ VLASIC





Ljubitelji prirode upozoravaju na štetnost gradnje vjetroparka na Vlašiću
Podijeli na:Ekološka Udruga „Prijatelji prirode Ovčarevo – Galica“ iz Travnika poziva ekološka društva,planinarska društva, te udruženja poljoprivrednika, stočarska udruženja i druge ljubitelje prirode na javnu raspravu o procjeni uticaja na okoliš projekta „Izgradnje vjetroparka na Vlašiću“. JukeboxJavna rasprava zakazana je sa četvrtak 26. februar u 16 sati u sali Općine Travnik.

- Tražimo da se Vlašić što žurnije proglasi parkom prirode što je u interesu svih ljubitelja prirode, ljudi koji su svojim preživljavanjem vezani za planinu, pastira, planinara, te turista, kažu iz Udruge „Prijatelji prirode Ovčarevo – Galica“.

Upozoravaju da su rijeke Ugar i Ilomska uništene i da su od njih ostali samo potočići, a vikend naselje Babanovac je devastirano bespravnom gradnjom.

Ljubitelji prirode podsjećaju da se vjetroprakovi u svijetu grade u vrletima izvan turističkih zona i stočarskih destinacija
.Izvor teksta: TNT Autor vijesti: S.A.



CITAJUCI OVAJ DONJI TEKST MOZE SE ZAKLJUCITI DA JE VEC SVE ODLUCENO,BEZ DA JE NEKO PITAO VLASNIKE ZEMLJISTA,POMALO CUDNO JER JE TO PRIVATNO VLASNISTVO.
Sljedeće godine izgradnja VE na Vlašiću: Investicija od 130 mil. eura
Izvor: eKapija.BA, 25.2.2015 13:21:10

Kompanija TLG Travnik bi već sljedeće godine trebala početi sa gradnjom vjetrolektroparka jačine 100 megavata na planini Vlašić. Zoran Vujinović, direktor ove kompanije, kaže da su pripremili sve potrebne studije i krenuli u izradu projektno-tehničke dokumentacije.

''Dobili smo sve potrebne suglasnosti nadležnih ministarstava. Sada provodimo proceduru dobijanja ekološke dozvole poslije čega ide urbanistička. Onda idemo ka glavnom projektu i građevinskoj dozvoli", kaže za ekapija.ba Vujinović.

Kompanije je dostavila Federalnom ministarstvu okoliša i turizma zahtjev za izdavanje okolinske dozvole za projekat izgradnje vjetroparka Vlašić koja se sastoji od 20 vjetroagregata pojedinačne snage 2,3 MW ukupnog instaliranog kapaciteta cca 50 MW, a koji se planira izgraditi ispod najvišeg vrha Vlašića Paklenik na 2000 m.

Dostavili su i zahtjev za projekat izgradnje vjetroparka Galica koja se sastoji od 20 vjetroagregata pojedinačne snage 2,3 MW ukupnog instaliranog kapaciteta cca 50 MW. VE Galica se planira izgraditi iznad Šešića i Paklareva, oko 5 km sjeverno od Turbeta.

Vujinović navodi da je tehnološki partner na projektu kompanija "Siemens" iz Zagreba. Ističe da su oni ti koji su dokazali vjetorpotencijal Srednje Bosne i to studijom koja je rađena od 1997. 2001. a koja je pokazala da je vjetropotencijal na ovom području komercijalano isplativ.

''Napravili smo elaboraciju i dokazali da Srednja Bosna ima potencijal ravan Sjevernom moru i da je to jedan od najboljih potencijala u Europi'', kaže nam Vujinović.

Sredstava su osiguirana za čitav projekt. Vrijednost investicije je oko 130 milijuna eura, a već sljedeće godine očekuju puštanje u funkciju ovog vjetroparka.

D.K.
Fotke;Marko Bokulic-Boto
Uredio;J:O.Oska

Post je objavljen 25.02.2015. u 21:28 sati.