Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Probranice 11

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.


Muke po Alexisu Tsiprasu

Grčka inzistira u zahtjevima za novi dogovor s kreditorima u skladu s obećanjima koje je Grcima dao A.T. Sastanak je počeo u znaku objave karikature njemačkog ministra financija u nacističkoj uniformi (što me asocira na Milka Valenta i njegov Četvrti reich u knjizi 'Umjetne suze'). Izjava grčkog ministra financija da „Grčka neće odustati od svojih crvenih linija“ dobila je odgovor od španjolskog ministra financija: „I mi imamo crvenu crtu, a to je da Grčka mora vratiti svoj dug, i to u cijelosti“ i ne smije odustati od reformi (čitaj štednje) jer se radi o kredibilitetu EU (sic!). I ministri financija Austrije, Finske, Njemačke i ostalih su na istom tragu.

Grci su na sastanku, ipak, postigli „značajan“ uspjeh. Grke, naime, iritira naziv „Trojka“ za Europsku komisiju, Europsku središnju banku i MMF pa je dogovoreno da se umjesto imena „trojka“ koristi naziv „predstavnici institucija“. Sad još samo očekujem da i jedni i drugi prihvate hrvatsku sintagmu „neka institucije rade svoj posao“ pa onda i mi možemo krenuti s „predstavnicima institucija“ u pregovore za izlazak iz krize.
2015-02-17

Do posljednjeg daha…

Novine donose „senzacionalnu“ vijest: „Predsjednica nije smjela u uspinjaču“. Inspektor Đ.R., zaposlen u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture donio je odluku o zatvaranju uspinjače dan nakon što se KGK u njoj popela do Markovog trga. Razlog: kvar na kočnicama za slučaj opasnosti.

Kako se to moglo dogoditi? Jedna je od mogućnosti da je to bio posljednji pokušaj komunjara u njihovom nastojanju da spriječe KGK da postane Predsjednica. Na njihovu veliku žalost kočnice nisu bile potrebne (ili su izdržale) tako da je i pokušaj „do posljednjeg daha“ mrskih nam titoista da to spriječe, neslavno propao.
2015-02-19

Najdraža pjesma Ive Josipovića

Josipović se ne vraća u SDP i osniva svoj pokret. Kaže da se nema smisla vraćati jer vrh SDP-a ne podržava njegove reforme i predbacuje Milanoviću što ga nije osobno pozvao da se vrati u stranku već mu je poručio preko tiska da se može učlaniti kao i svatko drugi.

Nakon osnivanja nove stranke, prema 'dobro obaviještenim izvorima', on će za stranačku pjesmu predložiti pjesmu A.Dedića: "Ne vraćaj se starim ljubavima"
2015-02-19

Različiti aršini

Prva vijest
Marka Grahovca koji je prosvjedovao protiv nezaposlenosti mladih u četvrtak u Savskoj ulici, preko puta šatora u kojem branitelji prosvjeduju puna četiri mjeseca, zagrebačka policija je privela i potom najavila da će ga prekršajno prijaviti zbog narušavanja javnog reda i mira. Tridesetogodišnji muškarac držao je bijele gaće u ruci i nosio natpise "Ja imam PTSP od nerada", "Ili posao ili kalašnjikov" i "Karamarko odi doma".
U policiji su rekli da je muškarac vikao pa je priveden na prekršajnu obradu nakon čega je pušten, no kazali su da će biti prijavljen zbog narušavanja javnog reda i mira.


Druga vijest
Oko 200 prosvjednika u organizaciji pokreta Occupy Croatia krenulo je danas sa zagrebačkog Trga bana Jelačića uputilo se prema Savskoj, gdje je nekoliko stotina branitelja pred šatorom. Dok policija čuva sjevernu i južnu stranu na križanju Savske i Vukovarske, prosvjednici s Trga pokušavaju pronaći način da dođu do branitelja u Savskoj ulici unatoč naporima kordona policije s obje strane da to spriječi. I dok se branitelji povlače prema šatoru, zbog naguravanja i izgreda među skupinom prosvjednika policija je privela trojicu. Jedan je "upao" među skupinu prosvjednika i počeo vikati: "Smrdljivi Jugoslaveni", zbog čega je i priveden.

Treća vijest
Policija se našla u situaciji da posreduje između dvije skupine ilegalnih prosvjednika.

Četvrta vijest
Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zatražio je nadzor nad postupanjem policije u tom slučaju. (Marka Grahovca). Iako je bilo najavljeno da će biti prijavljen ministar je izjavio da se protiv M.G. neće podizati prijava.

Četiri mjeseca protesta (čitaj: remećenja javnog reda i mira) branitelja (od koga?) koji traže izvan parlamentarnu smjenu ministra koji im nije po volji i tko zna što još, nije bio dovoljan razlog da se pokrenu oklopljeni 'zaštitnici' reda i mira.

No čim se pojavio jedan jedini koji je prosvjedovao zbog nezaposlenosti, a potom skupina od dvjestotinjak ljudi koji su, po mom mišljenju, opravdano prosvjedovali protiv onih koji služe kao propaganda HDZ-u u proteklim predsjedničkim i nadolazećim parlamentarnim izborima, 'okopnjaci' 'dejstvuju' da bi zaštitili 'spontane' sudionike 'šatorskog' prosvjeda. Po mom sudu grupa koja je sebe nazvala Occupy Croatia izašla je iziritirana ne samo četiri mjesečnim 'šatorovanjem' već i postupkom 'oklopnjaka' zbog jednog jedinog prosvjednika koji je prema njihovom shvaćanju remetio javni red i mir.

Nadalje, kako to da je najednom i skup 'šatoraša' postao ilegalan iako je svih ovih četiri mjeseca bio 'spontan', barem prema riječima (kolo)vođe Klemma?

I konačno narodna poslovica: ministar na bijelom konju drumom, njegovi 'oklopnici' šumom!

Hrvatska je zaista okupirana. I umjesto onog imbecilnog turističkog slogana „Croatia Full of Life“ trebalo bi koristiti „Croatia is occupied“.
2015-02-21

„Bijela kuga“


Prvi put se kod nas rodilo manje od 39 tisuća djece, a umrlo više od 52 tisuća. Da bi riješili problem obiteljske politike koje „su u načelu vrlo skupe“, kaže ministrica zadužena za pitanje reprodukcije naroda, „mi smo okupili respektabilan tim stručnjaka koji rade na novoj Obiteljskoj politici.“


Zanimljivo! Ja sam mislio da je problem pravljenja djece u rukama (preciznije: među nogama) žene i muškarca, a ne „skupa respektabilnih stručnjaka“. Stručnjaci bi se trebali pozabaviti kako da obitelji mogu osigurati egzistenciju svoje djece, a ne o načinu kako se ona prave. Koliko i na koji se način 'institucije' bave tom pojavom sve mi se čini da je u glavama političara prisutniji drugi problem – nezaposlenost. Ova pojava 'bijele kuge' na neki bi, pomalo morbidni, način zaista mogla riješiti gorući problem ove države. Sve nas se manje rađa, sve nas više umire, bračnih parova je sve manje – rezultat: kroz koju godinu broj nezaposlenih će početi padati a da 'institucije koje rade svoj posao' neće morati ni prstom mrdnuti.
2015-02-23


Post je objavljen 23.02.2015. u 13:02 sati.