Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/amakuru

Marketing

Jezici

Bez obzira što ovdje žive tri plemena, Ruanda je u drugačijoj situaciji od okolnih zemalja, svi govore isti jezik, kinyarwanda. U Ugandi ih ima pedesetak. Kinyarwanda pripada bantu jezicima i jaaako je teška za naučiti. Za sada sam savladala pozdrave i to je to. Uhvatim pokoju riječ kada govore ali ništa više od toga.
Budući da je Ruanda bila belgijska kolonija, francuski jezik je ostavio veliki pečat. Do 2006 to je bio i službeni jezik tako da ga govori „natuca“ velik broj obrazovanih ljudi.


Kao što sam već spomenula 2006 je došlo do promjene. Preko noći je kao službeni jezk uveden engleski. Odmah se trebao početi učiti u školama, iako ga profesori nisu znali. Danas je obvezan u osnovnoj školi ali a obzirom na stanje u školstvu (o kojem nekom drugom prilikom) to baš ne funkcionira.
Prvih par dana nastave bila sam zadužena za izdavanje uniformi. Učenike sam pitala koliko imaju godina (tek toliko da znam hoće li još puno rasti). Većina je na moje pitanje odgovorila „My name is...“
Kada idem ulicom djeca me često pozdravljaju. „Good morning“ je nešto što čujem u svako doba dana. Kao i "What is my name?"
Bez obzira na to, meni najzabavniji dio jezika u Ruandi izaziva njihovo mijenjanje slova. U kinyarwandi je uobičajeno mijenjati K i Ć. Tako da ja ne živim u Kivumu nego u Ćivumu. Ili R i L pa onda idem do Ćigarija a ne do Kigalija. Smiješno je što oni te zamijene ne rade samo u kinyarwandi. Tako da mi je jedan učenik, opisujući zeca napisao „Rabbit likes to eat glass“...Često se čuje i Blavo!!!!

Bila sam jednom u imigracijskom uredu u Gitarami. Razgovarali smo na francuskom. Pričali smo o jezicima i zemljama. Francoise me pitao znam li Lucy? Ja sam odgovorila ne. On se začudio i ponovio pitanje, moj je odgovor ostao isti. Čovjek nije mogao doći sebi, kako ne znam Lucy. Prešao je na engleski (koji govorim puno bolje nego francuski) i ponovio pitanje...sav se zajapurio. Uto se u razgovor ubacio Nestor (iz Kolumbje) koji me samo pogledao i rekao ma Russie. Francoise je odahnuo kada sam rekla da naravno da znam za Rusiju, i nije mu bilo jasno kako njega nisam razumjela.


Post je objavljen 22.02.2015. u 11:16 sati.