Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

ZVONIMIR PERVAN: Predsjednice Kolinda, donirajte maršalovu bistu s Pantovčaka mom Titovom muzeju u Kokorićima


Pervan s jednom od bisti u muzeju

- Sedma silo, molim te poruči našoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović preko svojega medija da ću ja rado preuzeti Titovu bistu s Pantovčaka, rad umjetnika Antuna Augustinčića, ako ju ona ne želi, i izložiti u svojemu privatnom Titovom muzeju u Kokorićima. Tim nam se riječima obratio Zvonimir Pervan, uspješan turistički djelatnik i poznati antifašist i lokalpatriot iz Vrgorca.

Pervan je prije pet godina u jednoj od izvornih dalmatinskih kućica u svome etno-selu otvorio muzej posvećen partizanskom maršalu i jugoslavenskom predsjedniku Josipu Brozu Titu, kao i antifašističkoj borbi našega naroda. Muzej je formiran u kući iz koje su u Drugom svjetskom ratu u partizanima poginula trojica njegovih predaka i rođaka, i kako Pervan ističe, cijeli život je bio odgajan u slobodarskoj antifašističkoj tradiciji, pa je smatrao potrebnim odužiti se tim ljudima na ovakav način. U muzeju je dosad prikupio nekoliko tisuća knjiga, bisti, zastava, znački, fotografija i drugih obilježja bivšega sustava, a u tijeku je uređivanje drugog kata muzeja kako bi cijela kućica bila jedna zaokružena cjelina. Kroz muzej su prošle tisuće turista, domaćih i stranih, lijevih i desnih političkih opredjeljenja, i nikada nije imao nikakvih neugodnih iskustava, štoviše, kaže kako brojne strane turiste, posebno mlađe, živo zanimaju detalji iz povijesti antifašističke borbe i Jugoslavije.


Dio eksponata u muzeju

Zbog svega toga je Pervan odmah odlučio reagirati na najave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da će s Pantovčaka biti uklonjena bista Josipu Brozu Titu, koja je dosad stajala uz biste drugih poznatih Hrvata poput Stjepana Radića ili Ante Starčevića i zatražiti da ju se donira kokorićkom muzeju.

- U svom Titovom muzeju u Kokorićima posjedujem puno maršalovih bisti, ali ne sumnjam da će ova s Pantovčaka, koju je koju je odabrao i posebno cijenio prvi hrvatski predsjednik i Titov najmlađi general Franjo Tuđman, biti najljepša, te će tako zauzeti središnje mjesto u zgradi, kaže Pervan. Dodaje kako on i njegovi sugrađani poštuju antifašističku borbu Hrvatske protiv fašizma, borbu protiv zla u koju su se tisuće Vrgorčana uključile 1941. godine, a i 1991. godine kada se nad Hrvatskom ponovno bio nadvio sličan tamni oblak fašizma. Najavljuje kako će uskoro u Titovom muzeju počasno mjesto zauzeti i bista njegova najmlađeg generala Franje Tuđmana.


Pervan kraj jedne od limuzina koje je Tito koristio tijekom boravaka u Splitu. Pervan ju je kupio prije nekoliko godina. U pozadini se vidi visoka kućica u kojoj se nalazi Titov muzej.

Inače, Zvonimir Pervan je 1997. godine otvorio prvi hotel u Vrgorcu, a uskoro nakon toga i privatno etno selo Kokorići kod Vrgorca. Selo je to u kojemu je Pervanov slavni predak, vojvoda Ante Pervan Prže 1772. godine ugostio poznatog talijanskog putopisca Alberta Fortisa koji mu se na gostoljublju zahvalio biranim riječima i crtežima u svjetski poznatoj knjizi „Put po Dalmaciji“. U svome etno selu Kokorići u posljednje vrijeme dopunjuje turističku ponudu obnovom objekata, tako da u svom posjedu trenutno ima 14 dalmatinskih kućica, a u strategiji razvoja svoga etno-sela, svaku od njih namjerava pretvoriti u posebnu tematsku sobu ili mini-muzej, pa je tako otvoren i Titov muzej.

Post je objavljen 20.02.2015. u 13:38 sati.