Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

VAŽNO! Ukoliko se do kraja 2015. godine ne povežu Knjige položenih ugovora sa zemljišnicima, na stanove u zgradama će se kao vlasnik upisati Republika Hrvatska!



Večeras je u Višenamjenskoj dvorani održano predstavljanje splitske tvrtke DUB – inženjering d.o.o., specijalizirane za upravljanje stambenim i poslovnim zgradama. Naime, Grad Vrgorac je prije nekoliko godina, natjeran pozitivnim zakonskim propisima, odredio da će upravitelj zgrada u Vrgorcu biti tvrtka Stanouprava iz Splita.

Stanari mogu promijeniti svoga upravitelja, što su neki na večerašnjem skupu i učinili, međutim glavna večerašnja tema bila je vezana za obvezu povezivanja knjige položenih ugovora sa zemljišnikom. Svaka zgrada to mora učiniti do kraja ove godine ili će kao vlasnik stanova i poslovnih prostora biti upisana Republika Hrvatska, a stvarni stanari će onda moći to dokazati tek tako što će tužiti državu, a to je postupak koji traje, koji košta i kojega treba izbjeći.

Cilj ovoga postupka je dobivanje papira o vlasništvu nad stanom u zgradi, a cijeli postupak bi trebali izvršiti upravitelji zgrada kojima predstavnici stanara i sami stanari moraju biti na raspolaganju pri skupljanju papira kojima će se pravno dokazati da je određeni stanar vlasnik svoga stana. Onaj tko to ne napravi neće naravno biti izbačen iz svoga strana, ali će on ili njegova djeca morati vlasništvo dokazivati naknadno tužbom protiv države, što je dug i skup proces.

Predstavnici tvrtke DUB koji su večeras stanarima nudili svoje usluge, kažu kako će oni inicirati i voditi cijeli postupak, a da će građane pravodobno izvještavati i tražiti potrebne dokumente. Pravo je pitanje što po tome ima reći upravitelj većine zgrada u Vrgorcu, dakle splitska Stanouprava. Namjeravaju li oni krenuti s tim postupkom ili ćemo 1. siječnja 2016. godine biti u problemu? Koristim priliku zamoliti predstavnike stanara u svim zgradama da taj upit putem svojih kontakata upute Stanoupravi. Tražite detalje i rokove, jer u protivnom moramo tražiti tvrtku-upravitelja koji će to odraditi što prije.

Također, tvrtka DUB će uskoro opet održati sličan skup, a zamolio sam ih da mi se prije toga jave kako bi o terminu i mjestu njegova održavanja na vrijeme izvijestio građane.

Povezivanjem zemljišne knjige i knjige položenih ugovora, odnosno upisom zgrade na građevinskoj čestici i svih njezinih posebnih dijelova u zemljišnim knjigama, nije potrebno raditi skupi Elaborat etažiranja (za koji su potrebni potpisi svih suvlasnika), a dobiva se uređeno zemljišno-knjižno stanje. Nakon provedbe ovog postupka, u javne isprave će biti uneseni točni podaci o svim posebnim dijelovima zgrade (stan, poslovna prostorija, garaže, itd.), njihovim vlasnicima, površinama, kao i (su)vlasničkim udjelima, a na zemljištu će biti upisani stvarni vlasnici/suvlasnici zgrade.

Predmet postupka povezivanja je upis katastarske čestice, upis promjene izgrađenosti nekretnine na kojoj postoje posebni dijelovi, upis posebnih dijelova nekretnine, upis prava koja mogu biti predmet upisa u zemljišne knjige na toj nekretnini i njenim posebnim dijelovima i pripadcima, upis vlasništva na posebnim dijelovima nekretnine koja prava su stečena do stupanja na snagu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i Zakona o zemljišnim knjigama i upis posebnih dijelova vraćenih ovlaštenicima prema odredbama posebnog zakona.

Postupak povezivanja su dužni i ovlašteni u roku do 31. prosinca 2015. godine pokrenuti i u njemu sudjelovati u ime svih suvlasnika upravitelji nekretnine.

Postupak povezivanja se pokreće podnošenjem prijedloga nadležnom zemljišnoknjižnom sudu, koji mora biti uredan i potpun te sadržavati sljedeće nužne priloge:
- dokaz o utvrđenoj građevinskoj čestici (npr. građevinska dozvola);
- izvod iz katastra o nekretnini (posjedovni list i kopija katastarskog plana);
- u slučaju ako se podatci zemljišne knjige i katastra o katastarskoj čestici ne slažu samo u odnosu na broj katastarske čestice, potvrdu nadležnog ureda za katastar o identifikaciji katastarske čestice;
- ako je katastarska čestica kao građevna čestica formirana u katastru, a promjena nije provedena u zemljišnoj knjizi, odgovarajući geodetski elaborat, prijavni list;
- među-vlasnički ugovor iz članka 375. ZV ako je sklopljen ili potvrda o posebnim dijelovima iz čl. 5 pravilnika ili druge isprave koje opravdavaju prijedlog;
- podatke o podulošcima iz KPU;
- ispravu na temelju koje bi neupisani vlasnik posebnog dijela mogao zatražiti upis.

Moramo svi skupa shvatiti da smo dio Europske unije, da moramo sami uzeti stvari svoje ruke i zahtijevati od naših upravitelja da rade svoj posao. U nas je upravljanje zgradama još u začetku, nemamo iskustva i ne znamo dovoljno, ali ipak treba krenuti, radi nas i radi onih koji će sutra naslijediti naše stanove.

Post je objavljen 19.02.2015. u 18:50 sati.