Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Gužva u zraku

Među napravama za snimanje koje u zadnje vrijeme svakako dobivaju na popularnosti svakako i tzv. dronovi. Radi se o malenim bespilotnim letjelicama na daljinsko upravljanje, u obliku "helikoptera" sa više rotora, a koje služe za snimanje iz zraka; manji i jeftinji modeli uglavnom nose razne "GoPro" snimače ili slične manje kamere, dok veći modeli mogu uspješno u zrak podići i veće DSLR fotoaparate.

Iako su upravo zbog mogućnosti snimanja iz zraka dronovi s jedne strane vrlo zgodna stvar, jer omogućavaju novu drugačiju zanimljivu perpektivu snimaja, ima i nekih stvari stvari koje i nisu baš sasvim blistave. Naime, pojavom dronova, pojavili su se i neki novi problemi, kako oni apstraktni (nebuloze od strane raznih dežurnih dužebrižnika) tako i oni pravi (koji su se pojavili u praksi korištenja dronova u hobističke svrhe).

Čim neki oblik snimanja nekome smeta,naravno, povuče se pitanje "privatnosti"; već od same pojave dronova, razni dušebrižnici su počeli raspredati priče da pomoću dotičnih letećih sprava netko nekoga može "špijunirati" i potajno snimati iz zraka. No, da bi netko takvom letjelicom doista narušavao nečiju privatnost, trebao bi doslovno lebdjeti ispred nečijeg prozora ili balkona, ili iznad prostora koji inače sa razine zemlje nije vidljiv javnosti (što ne znači da takvih slučajeva možda nije bilo), no na javnom prostoru privatnosti nema, bez obzira radilo se o ulici, trgu, parku ili plaži...

No ipak postoje neke stvarne opasnosti od dronova, odnsono njihovih neodgovornih ili zlonamjernih korisnika. Tu je prvenstveno opasnost za zračni promet. Naime, u blizini zračnih luka, pogotovo onih velikih, uvijek se može naći na planespottere. Međutim, bilo je slučajeva gdje su pojedini ljudi koristili dronove za snimanje zrakoplova iz blizine, i time izazivali potencijalno opasne situacije bliskih susreta dronova i aviona. Naime, da se putnički avion prilikom slijetanja ili uzlijetanja sudari sa takvom bespilotnom letjelicom ili je usiše u motor, može se dogoditi prava katastrofa. (LINK, LINK)

Is drone revolution a threat to national security?

Post je objavljen 17.02.2015. u 00:27 sati.