Ovo je rijetka prigoda da na bilo koji način obilježavam Valentinovo; prije nekih mjesec dana naišla sam na ovaj recept i nisam mu mogla odoljeti, sa srcima ili bez njih. Kolač je jako, jako ukusan, brzo se priprema i još uvijek imate vremena razveseliti sebe i svoje ukućane.
Potrebno vam je:
170 g marcipana (probajte kupiti crveni, a ako ga ne nađete, trebat ćete i prehrambenu boju)
žlica šećera u prahu
180 g maslaca
150 g šećera
naribana korica jedne naranče ili paketić arome naranče
malo soli
tri jaja
220 g glatkog brašna
paketić praška za pecivo
glazura i ukrasi
Postupak:
Umijesite marcipan i šećer u prahu pa oblikujte rolicu u dužini kalupa. Ako vam se marcipan lijepi za prste, lagano ih uvaljajte u šećer u prahu, a njime možete posuti i radnu plohu.
Zatim zarežite rolicu po dužini, razdvojite razrezane strane i lagano ih zaoblite, a na drugoj strani oblikujte špic. U presjeku biste trebali dobiti oblik srca. Ovo moje nije baš simetrično, ali to je šarm domaćih kolača, je l'.
Kalup premažite maslacem i posipajte brašnom. Mikserom pjenasto izmiješajte maslac, šećer, korice naranče i sol, a zatim dodajte jaja jedno po jedno, svako iduće tek nakon što je prethodno dobro umiješano u smjesu. Na kraju dodajte prašak za pecivo i brašno. Kad smjesa bude glatka, stavite tri četvrtine u kalup, a u sredinu utisnite rolicu marcipana.
Ostatak tijesta premažite preko marcipana.
Pecite 50 minuta u donjem dijelu pećnice ugrijane na 180°C i zatim stavite na rešetku da se ohladi.
Kad se kolač ohladi, izvadite ga iz kalupa i ukrasite kako vam je srcu (pun intended ) drago.
I, konačno, presjek. Očekivala sam da će se srčeko spustiti, jer je marcipan teži od biskvita, ali nisam mislila da će pasti na samo dno kolača. Drugi put će i oblik biti bolje napravljen. No, okus je stvarno krasan, biskvit je pjenast, naranča se osjeti vrlo diskretno i moji ukućani smlavili su već pola.
A sad svi klik... Lajk! I podijelite s prijateljima!