Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreja

Marketing

14.-ti u mjesecu


Valentinovo je globalni praznik i dan zaljubljenih. A veliki utjecaj ima i na korejsku kulturu kojoj nije bio dovoljan 14. veljače već su svaki 14.-ti u mjesecu posvetili ljubavi, na ovaj ili onaj način. Dakle:

14. siječanj: Dan dnevnika, dan svijeća: Ovo je dan kad si parovi i prijatelji poklanjanju prazne dnevnike u koje će bilježiti važne datume i događaje sa svojom partnerom/-icom ili prijateljima. Neki također ovaj dan poklanjaju dekorativne svijeće.

14. veljača: Valentinovo: Dan je zaljubljenih, ali muškarci nemaju brige, jer na Valentinovo u Koreji žene su te koje kupuju poklone svojim dečkima, muževima, najčešće čokolade.

14. ožujak: Bijeli dan: Dan zaljubljenih poput Valentinova, a sada muški spol daruje ženski. Običaj je da muškarac treba pripremiti poklon koji vrijedi tri puta onoliko koliko je veliki poklon sam dobio prije mjesec dana. Pokloni se za ovaj dan omataju u bijelo i stoga naziv: Bijeli dan.

14. travanj: Crni dan: Ovo je dan za samce kada koji žale za svojim stanjem i sanjaju partnera, jedu ljepljive crne rezance kao tjesteninu. Ovo se jelo zove: jajangmyun. U ovoj zemlji je sramota biti samac, pa se oni koji obilježavaju ovaj dan, oni koji nisu od nikoga dobili poklon na valentinovo ili bijeli dan, zapravo bore protiv takvog stava i slave svoju neovisnost. Samci se nađu zajedno i zajedno jedu ove fine rezance.

14. svibanj: Žuti dan, dan ruža: Svakog 14.-og svibnja parovi se oblače u žuto i poklanjaju si cvijeće. I to je to.

14. lipanj: Dan poljupca: Jasno je što se radi na ovaj dan. Parovi se ljube:) Ovo je dobar dan da se nekome prizna ljubav i započne s njim vezu. A tvrtke za ovu prigodu nude posebne ruževe za usne, osvježivače daha, i slično kako bi poljupci bili finiji.

14. srpanj: Srebrni dan: Parovi razmjenjuju srebrno prstenje i razgovaraju o svojim planovima za vjenčanje. Na ovaj dan česti su i posjeti roditeljima mladića i djevojke i traženje njihova dopuštenja za brak.

14. kolovoz: Zelen dan: Ovo je dan za piće. Korejski soju puni se u prepoznatljive zelene flaše i zbog toga ime dana. Nakon što malo popiju, parovi kreću u romantične šetnje parkom, po šumi? i drugim tihim mjestima gdje se lako izgubiti.

14. rujan: Dan fotografiranja, dan glazbe: Svaki se dan sluša glazba, a fotke se okidaju u svakoj zgodnoj prilici, ali sve to ima posebni doživljaj na ovaj dan kada parovi odlaze u foto salone ili se glupiraju zajedno na fotografijama, a nitko ne smije propustiti otići u karaoke sobu i pjevati. Sve, naravno, radi učvršćenja ljubavi.

14. listopad: Dan vina: Ovaj dan podjednako slave i parovi i samci. Parovi odlaze na romantične večere i dopuštaju si čašicu skupocjenog vina, a samci vinom tjeraju od sebe svoju samoću.

14. studeni: Dan filma, dan naranče: Ovog dana nema slobodnog mjesta u kino dvoranama jer parovi odlaze u kino. Također, velike su potražnje za dvd sobama, onda gledanje zajednički filma kod kuće ili jednostavno poklanjanje filma svom partneru. A zašto dan naranče? Jer se za vrijeme gledanja filma pije sok od naranče.

14. prosinac: Dan zagrljaja: Na kraju godine parovi si pružaju zagrljaje, nekad to potraje po cijele dane.

P.S. Još da spomenem Pepero dan. Pepero su štapići obloženi čokoladom. Ovaj dan se slavi 11.11. jer sami štapići jedan pokraj drugoga izgledaju kao 4 jedinice. Obilježavajući taj dan, ljudi jedu peperu, izražavaju nadu da budu viši i mršaviji (poput pepero štapića) i izražavaju ljubav prema svojima voljenima.


Post je objavljen 13.02.2015. u 13:40 sati.