Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

SDP IZOSTAO, HDZ SRUŠIO KVORUM – Otkazana sjednica Gradskog vijeća Vrgorca



Za večeras je bila sazvana 1. sjednica Gradskog vijeća u novom sazivu, ali nije održana. Tri vijećnika SDP-a već su ranije najavila svoj nedolazak ne želeći sudjelovati ni u bilo kojem obliku kohabitacije s gradonačelnikom Borisom Matkovićem. Na sjednicu je tako stiglo pet vijećnika Nezavisne liste mladih, četiri vijećnika koalicije HDZ-HSS-HDS (jedan je bio odsutan), te po jedan vijećnik HNS-a i HSP-a Ante Starčević. Prisutni su bili i gradonačelnik Boris Matković, njegov zamjenik Željko Pervan, tajnik grada Danijel Pervan, pročelnik Ante Gašpar, te predstavnici medija.

U trenutku kada se predsjednik Gradskog vijeća Ante Pranić spremao prozvati vijećnike i utvrditi kvorum potreban za održavanje sjednica, vijećnici koalicije HDZ-HSS-HDS izišli su iz Male vijećnice. Prvo je sjednicu napustio vijećnik Nikša Roso koji je sa sobom povukao i ostale kolege iz koalicije, a sve u konzultaciji s gradonačelnikom Matkovićem. Radilo se očito o planiranoj akciji opstrukcije rada Vijeća i njegova predsjednika. Tijekom prozivke Pranić je utvrdio da se u prostoriji nalazi samo sedam od petnaest vijećnika, ili manje od pola, pa nije imao izbora i otkazao je sjednicu.

Postupak vijećnika HDZ-ove koalicije tek su rijetki očekivali. Njihov uopće boravak u Maloj vijećnici očito je bio s namjerom smišljen kako bi vidjeli hoće li SDP-ovci zaista izostati sa sjednice kako je najavio, a kada se to i dogodilo, oni su također izašli, te tako doveli Nezavisnu listu mladih u vrlo nezgodan položaj. Kako se moglo iščitati iz atmosfere na Vijeću, za odluku o napuštanju sjednice od strane vijećnika koalicije HDZ-HSS-HDS znao je tek uzak krug ljudi u vodstvu HDZ-a, bez konzultacije sa stranačkim strukturama sve tri stranke koje čine ovu koaliciju. Kako se odmah moglo čuti od HDZ-ovaca nakon napuštanja dvorane, oni su ovim željeli održati predavanje iz politike Praniću i Nezavisnoj listi mladih, te to namjeravaju raditi i ubuduće. Predvođeni gradonačelnikom Matkovićem.

Nakon otkazivanja sjednice, predsjednik Vijeća Pranić, kolega mu Ljubomir Erceg te ostali vijećnici Nezavisne liste mladih otvoreno su negodovali navodeći kako su HDZ i SDP u dogovoru, vijećnik HNS-a Roman Tolj bio je vidno uzrujan jer dio njegovih kolega vijećnika neozbiljno shvaća svoju obvezu prema građanima, dok vijećnik HSP-a AS Joze Rakušić nije stigao ni prisegnuti na dužnost vijećnika nakon što je ostavku na tu dužnost dao njegov kolega Ante Mihaljević.

Predsjednik Gradskog vijeća Ante Pranić je najavio da će ponovno pokušati sazvati sjednicu Gradskog vijeća, ali ako HDZ-ova koalicija, te SDP, ostanu pri svojim stavovima, prva slijedeća sjednica koju možemo očekivati biti će ona na kojoj će gradonačelnik Boris Matković predložiti svoj proračun kojega Nezavisna lista mladih, SDP i HNS neće prihvatiti što će dovesti do Matkovićeve smjene i raspuštanja Gradskog vijeća i novih prijevremenih izbora. Igrom na nezavisnost, Nezavisna lista mladih je zapravo zatvorila vrata SDP-u kao svome prirodnom (barem potajnom) savezniku u promjeni dosadašnje vlasti, što je dovelo do toga da će ju do zadnjega trenutka u Vijeću opstruirati HDZ.



O ovoj temi objavljena su četiri priopćenja. Prenosimo ih u nastavku.

U priopćenju predsjednika Gradske organizacije SDP-a Vrgorac stoji slijedeće:
"Večeras se trebala održati 1. sjednica Gradskog vijeća nakon prijevremenih izbora. Gradski odbor SDP-a je već jučer izvijestio javnost i Gradsko vijeće da naši vijećnici neće sudjelovati u radu sjednica jer ne želimo biti u kohabitaciji s gradonačelnikom Borisom Matkovićem, već ga želimo smijeniti.
Kako mi javljaju, večeras su vijećnici HDZ-ove koalicije došli na sjednicu, ali su je prije početka napustili, pa je Vijeće ostalo bez kvoruma i relativni pobjednik izbora Nezavisna lista mladih nije mogla održati sjednicu. Kako već znamo da će naš izostanak Nezavisna lista mladih iskoristiti za neistinite optužbe da surađujemo s HDZ-om, koristim ovu priliku da u ime SDP-a kažem slijedeće:
a) SDP je podržao izbor kandidata Nezavisne liste mladih za dužnost predsjednika Gradskog vijeća, dok HDZ to nije učinio.
b) SDP je prihvatio preuzeti mjesto jednog potpredsjednika Gradskog vijeća i time pokazao konstruktivnost.
c) SDP već neko vrijeme otvoreno ističe da neće sudjelovati u radu ovoga saziva Gradskog vijeća jer ne želimo biti u kohabitaciji s gradonačelnikom Borisom Matkovićem, već ga želimo smijeniti.
d) SDP je pozvao predsjednika Gradskog vijeća Antu Pranića na sinošnju sjednicu Gradskog odbora GO SDP-a Vrgorac da bi u zajedničkoj raspravi pokušali iznaći zajedničko rješenje. Pranić je odbio doći.
e) Pet vijećnika nije osam vijećnika. Nezavisna lista mladih to napokon mora shvatiti. Našu podršku imaju u smjeni gradonačelnika, ali ne u glumljenju demokracije.
f) Prestanite gubiti vrijeme na priču o foteljama, pripremimo se za prijevremene izbore i borbu za stvarne promjene u Vrgorcu.

Predsjednik GO SDP-a Vrgorac
Rade Bobanac, dipl. iur."


Klub vijećnika Nezavisne liste mladih poslao je medijima priopćenje povodom neodržane sjednice Gradskog vijeća. U njemu stoji:
„Prva sjednica Gradskog vijeća Grada Vrgorca trebala se održati 11. veljače 2015. godine u 19 sati. Prije sazivanja sjednice Gradskog vijeća bili smo na razne načine opstruirani od strane gradonačelnika Matkovića prilikom pripremanja radnih materijala za sjednicu. Iako smo željeli sazvati prvu radnu sjednicu 10-ak dana nakon konstituirajuće sjednice zbog gradonačelnikovog opstruiranja prošlo je skoro mjesec dana. Na dnevnom redu sjednice su bile izrazito važne točke za građane Grada Vrgorca, kao što je zaključak o trasi magistralnog plinovoda, akcijski plan energetski održivog razvitka Grada Vrgorca koji je preduvjet između ostalog za sufinanciranje obnove fasada i otvora na obiteljskim kućama, statut dječjeg vrtića itd.
Neposredno prije početka sjednice u gradskoj vijećnici su bili nazočni vijećnici NLM-a, HDZ-HSS-HDS-a, HNS-a i HSP AS. Vijećnici SDP se nisu pojavili u gradskoj vijećnici. Na inzistiranje i nalog gradonačelnika Matkovića minutu prije samog početka sjednice, vijećnici HDZ-HSS-HDS-a napustili su gradsku vijećnicu.
Očito je riječ o planiranom igrokazu vrgoračkog HDZ-a i SDP-a u svrhu opstruiranja rada Gradskog vijeća. Pretpostavljamo da čelnim ljudima tih stranaka nije dobro sijela naša izborna pobjeda. Na mnoge načine nastojali su nas diskreditirati u javnosti nazivajući nas po potrebi „lijevim“ ili „desnim“. Obje političke stranke su prepoznali u Nezavisnoj listi mladih glavnu prijetnju svom političkom opstanku. Ova sjednica je dokazala da ne biraju sredstva i da su se spremni udružiti i čuvati leđa jedni drugima u cilju zadržavanja vlastitih političkih interesa ne mareći za interes građana.
Nakon ove sjednice svim je jasno da je jedina koalicija u gradu ona između HDZ-HSS-HDS-a i SDP-a. Kao što su nama znali spočitavati nakon izborne pobjede da „svaka ptica svome jatu leti“ u ovome slučaju se ne možemo ne složiti s tom tvrdnjom.

Klub vijećnika Nezavisne liste mladih
Ante Pranić, Ivan Franić, Ljubomir Erceg, Ivan Grbavac, Mirko Vuković"


O događajima na neodržanoj sjednici Gradskog vijeća u priopćenju na društvenim mrežama se očitovao i vrgorski HDZ. U priopćenju stoji:
"Obavještavamo članove i simpatizere HDZ-a Vrgorac kako naši izabrani članovi Gradskog vijeća nisu nazočili sjednici Vijeća. Želimo naglasiti kako je HDZ u ovom sazivu Vijeća oporba te ce se tako i ponašati. Žao nam je sto je u skupštinskoj većini,koja je i izabrala predsjednika Vijeća tj. u koaliciji NLM i SDP, došlo do razmirica. Nadamo se kako će iste što prije raščistiti s ciljem sto boljeg funkcioniranja Vijeća. HDZ neće i ne može biti arbitar u sukobima vladajuće koalicije te držati kvorum jednoj od strana za vrijeme sukoba. Vrlo brzo, već prilikom izglasavanja proračuna, biti će obnovljena koalicijska idila između SDP-a i NLM -a. I jedni i drugi jasno su dali do znanja kako ce rušit proračun zajedno, a sve sto ce se događati u međuvremenu je šarada u kojoj nećemo sudjelovati. Kao sto su zajedno rušili prošli saziv tako ce i ovaj do konačnog cilja, apsolutne kontrole nad Gradom. Mi u tome nećemo participirati. Ostajemo oporba do narednih izbora na kojima očekujemo apsolutni trijumf.
Kažu kako je nedolaskom na vijeće oštećen kamenoklesar sa Ravče. A kada su sjedili u kafiću i cerili se dok je padao prošli saziv Vijeća, a trebali su u isto vrijeme biti na sjednici, kada je propadao projekt pršutane Herceg na Ravči tada je bilo "u višem interesu" srušiti Vijeće. Gospodo, mi smo oporba u ovom sazivu Vijeća i tako se ponašamo. Izborom predsjednika Vijeća formirana je većina i svoje koalicijske probleme rješavajte mimo HDZ-a."


Popodne (12. veljače) povjerenik za izbor predsjednika HDZ-a Željko Primorac je medijima odaslao službeno stranačko priopćenje o krizi u Gradskom vijeću. U priopćenju stoji:
"Poštovani, zbog interesa javnosti, ali i zbog činjenice da smo oklevetani te da je o nama neistinito izvještavano molimo Vas da ovo priopćenje prenesete u cijelosti. Želimo istaknuti nekoliko stvari u vezi sa ne održavanjem sjednice GV grada Vrgorca. Kao prvo Hrvatska demokratska zajednica u aktualnom sazivu gradskog Vijeća ima 5 vijećnika, za skupštinsku većinu potrebno je 8 izabranih vijećnika. U svim demokratskim društvima skupštinska većina se formira izborom predsjednika Vijeća, odnosno Skupštine. U slučaju Vrgorca, nakon izvanrednih izbora za Gradsko vijeće skupštinsku većinu su formirali SDP-HNS i tzv. Nezavisna lista mladih. Njihovim glasovima izabran je i predsjednik Vijeća dok je HDZ bio, zbog korektnosti prema relativnim izbornim pobjednicima, NLM-u, suzdržan. Nakon formiranja skupštinske većine, nova vlast je dala zajedničke izjave kako je sljedeći korak u njihovu političkom djelovanju zajedničko rušenje proračuna, a time i HDZ-ova gradonačelnika. To također poštujemo, jer je dio dopuštene političke strategije. Međutim, izgleda kako je u međuvremenu između skupštinske većine došlo do trzavica oko prvenstva u koaliciji. SDP je svoj podršku izboru predsjednika Vijeća odlučio naplatiti formalnom objavom koalicije s Nezavisnom listom mladih. U vodstvu NLM-a su procijenili kako im formalna objava ne ide na ruku pa su istu inicijativu odbili. SDP tada odbija doći na sjednicu Vijeća. Na sjednicu su zaista i došli izabrani vijećnici HDZ-a, ali su je napustili kada su vidjeli da skupštinska većina nije došla u svom punom sastavu. To je naše demokratsko političko pravo kao oporbe koje smo i iskoristili. Na nama, kao oporbi, što ćemo i ostati do narednih izbora, nije da brinemo o skupštinskoj većini vladajućih. Politička nepismenost vodećih ljudi NLM-a, prema čijim izjavama bi mi apriori trebali podržavati svaki njihov prijedlog pa im biti i rezerva za održavanje kvoruma, dovoljno govori o njihovim sposobnostima. No, zbog interesa Vrgorca i stabilnosti političkog sustava u gradu sigurni smo kako će skupštinska većina vrlo brzo pronaći zajednički jezik. Na koncu, oni se svi poznaju do jučer su svi bili članovi SDP-a ili su ga podržavali.
U ime povjerenstva Hrvatske demokratske zajednice za grad Vrgorac
Željko Primorac"


Post je objavljen 11.02.2015. u 21:00 sati.