Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

ANTE PRANIĆ: SDP-ovi navodi o kohabitaciji s gradonačelnikom i glumljenju demokracije su neozbiljni!



Zaprimili smo odgovor predsjednika Gradskog vijeća Ante Pranića na Zaključak Gradskog odbora Gradske organizacije SDP-a Vrgorac. Prenosimo ga u nastavku teksta u cijelosti.

Danas bi trebao dobiti dopis (objavljen na stranicima Vrgoračkih novinama) kao predsjednik Gradskog vijeća Grada Vrgorca od strane Gradskog odbora SDP-a Vrgorac uz molbu da isti dostavim svim gradskim vijećnicima. Prije svega želim naglasti rečenicu koju sam izjavio u trenutku konstituiranja Gradskog vijeća: „U svom radu želim biti predsjednik svih izabranih vijećnika i djelovati u skladu s Poslovnikom i Statutom Grada Vrgorca“. Dopis je naslovljen kao zaključak Gradskog odbora SDP-a. Zaključak nije naslovljen u ime formiranog kluba vijećnika SDP-a niti u ime vijećnika izabranih s liste SDP-a, već zapravo predstavlja pamflet naslovljen na tijelo političke stranke pa nemam obavezu dostaviti ga kao takvog preostalim izabranim vijećnicima s drugih lista jer bi time kršio Poslovnik i Statut Grada Vrgorca. Da je kojim slučajem zaključak potpisan u ime izabranih vijećnika ili u ime kluba vijećnika, dostavio bih zaključak svim drugim vijećnicima u skladu s Poslovnikom GV. Žalosti me činjenica da ovaj dopis pokazuje elementarno nepoznavanje pravne procedure upućivanja dopisa predsjedniku Gradskog vijeća od strane predsjednika SDP-a Vrgorac koji je ujedno po zanimanju pravnik.

Po Ustavu Republike Hrvatske Gradsko vijeće je najveće predstavničko tijelo građana, a gradski vijećnici su izabrani predstavnici građana koji imaju pravo biranja na lokalnim izborima. Svi mi gradski vijećnici morali smo dati vijećničku prisegu na konstituirajućoj sjednici prije nego smo postali vijećnici. U njoj samo prisegnuli svojom čašću da ćemo dužnost člana Gradskog vijeća Grada Vrgorca obnašati savjesno i odgovorno, u skladu sa zakonskim propisima te da ćemo u svom radu poštivati pravni poredak u cilju zauzimanja za svekoliki napredak Grada Vrgorca.

Pravo svakog vijećnika je biti nazočan ili odsutan na sjednici Gradskog vijeća. Izabrani vijećnici SDP-a odlučili su ne dolaziti na sjednice Gradskog vijeća. Očito je to njihov način poimanja savjesnog i odgovornog ponašanja i rada za svekoliki napredak Grada Vrgorca. Žao mi što građani Grada Vrgorca koji su dali povjerenje listi SDP-a na prošlim prijevremenim izborima neće biti uključeni u rad Grada preko svojih predstavnika – izabranih vijećnika SDP-a. Žao mi je što vijećnici SDP-a zbog svoga nedolaska neće moći braniti interese i zastupati građane Vrgorca u Gradskom vijeću. Žao mi je što me postupak nedolaska vijećnika SDP-a na sjednice Gradskog vijeća navodi na zaključak da je glas građana dat SDP-u na prošlim izborima zapravo bačen glas.

Gradonačelnik Matković je trenutni gradonačelnik Grada Vrgorca. Poslovnik i Statut Grada Vrgorca jasno definira odnose Gradskog vijeća s funkcijom gradonačelnika. Govoriti o kohabitaciji i glumljenju demokracije su krajnje neozbiljni navodi predsjednika vrgoračkog SDP-a koji očito ima osobne amozitete prema trenutnom gradonačelniku. Kao predsjednik Gradskog vijeća ne mislim dopuštati da se preko institucije Gradskog vijeća lome koplja između gosp. Bobanca i gosp. Matkovića i time narušava dignitet Vijeća. Predlažem da to rade u drugim pravosudnim institucijama Republike Hrvatske. Imaju iskustva.
Na današnjoj sjednici od 11 točaka dnevnog reda, četiri točke predlaže gradonačelnik Matković, tri točke predlaže predsjednik Gradskog vijeća, jednu točku predlaže Odbor za izbor i imenovanje u kojem većinu imaju vijećnici NLM-a, a jednu točku predlaže klub vijećnika NLM-a. Govoriti da većinu točaka predlaže gradonačelnik je laž ili paušalno čitanje dostavljenih radnih materijala. Vijećnici SDP-a mogli su iskoristiti zakonsku mogućnost podnošenja Prijedloga akta za određenu problematiku, ali očito to nisu učinili. Ako ne znaju kako da to urade ovim putem ih upućujem na članke 59, 60, 61, 62, 63, 64 i 65 Poslovnika Gradskog vijeća Grada Vrgorca koji opisuje Pokretanje postupka donošenja akta. Posebno želim naglasiti da PRIJEDLOG ZA DONOŠENJE AKTA MORA SADRŽAVATI PRAVNI TEMELJ ZA DONOŠENJE AKTA I TEKST PRIJEDLOGA AKTA S OBRAZLOŽENJEM. Zašto to naglašavam? Zato što mnogi SDP-ovi „prijedlozi“ koji se navode u dopisu nisu pravno mogući. Na sjednicama Gradskog vijeća može se raspravljati o prijedlozima koji su dostavljeni predsjedniku vijeća. Molio bih da gosp. Bobanca javnosti konačno kaže zavedenu klasu i urbrojeve prijedloga navedenih u dopisu jer nikada nisam vidio te prijedloge na stolu kao vijećnik NLM-a u prošlom sazivu Gradskog vijeća. Možda su protokolarnom greškom izgubljeni ili pak nikada nisu dostavljeni. Klasa i urbroj služe da se konačno riješi ta enigma.

Na kraju se želim osvrnuti na navode da sam bio pozvan na sjednicu Gradskog odbora SDP-a. Da, jučer sam bio pozvan od strane predsjednika SDP-a, gosp. Bobanca. U telefonskom razgovoru sam objasnio da kao predsjednik Gradskog vijeća nemam šta raditi na radnim sastancima u prostorijama političkih stranaka, a kao vijećnik NLM-a ne želim ulaziti u nikakve političke razgovore ni sa jednom političkom strankom ako nije riječ isključivo o konkretnom projektu u interesu Vrgorca jer bi time krišio osnovni postulat i dato obećanje biračim, a to je NEZAVISNOST. Nezavisni smo izabrani, nezavisni ostajemo, pa taman to značilo moju smjenu na jednom od budućih vijeća.

Ovim putem želim podsjetiti predsjednika vrgoračkog SDP-a da je ujedno jedan od dva podpredsjednika Gradskog vijeća. Ako gosp. Bobanac ne želi sudjelovati u radu vijeća, odnosno kako on kaže „kohabitirati“ sa gradonačelnikom Matkoviće, neznam zašto je prihvaćao ulogu potpredsjednika Gradskog vijeća na konstituirajućoj sjednici.

U cijeloj ovoj priči jedno je sigurno. Potvrđena je priča da Nezavisna lista mladih nije u nikakvim koalicijama, a točke na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća govore o našem radu. Demagogiju i lažne navode prepuštamo drugima.
Sjednica Gradskog vijeća je po rasporedu u 19:00.

Predsjednik Gradskog vijeća
Ante Pranić, mag.ing.aedif.


Post je objavljen 11.02.2015. u 10:18 sati.