Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Postanite vlasnik električne nanomreže i zeznite Elektru!

Na blogu Ekološka ekonomija objavio sam članak Nova elektroenergetika: od nanomreže do supermreže. Fundamentalna tema za ekonomiju i politiku, o kojoj nažalost kod nas gotovo nitko ne govori. Prenosim ovdje nekoliko rečenica, nadajući se da će što više čitatelja poželjeti pročitati i cijeli tekst!

Microgrids- distributed powerKućne solarne elektrane postaju toliko jeftine, da je cijena proizvodnje jednog kilovatsata (LCOE) u velikom dijelu svijeta već sad manja nego ona koju potrošać plaća lokalnoj elektrodistribuciji. (...)

Da biste smanjili ukupne troškove i svoju ovisnose o Elektri, možete se dogovoriti sa susjedom i isntalirati nekoliko metara žice tako da vaša domaćinstva postaju jedan potrošač. (...)

I tako može nastati mala, lokalna mreža, koja umrežava nekoliko stotina malih potrošača i malih proizvođača (...)

Takve lokalne mreže se onda mogu međusobno povezivati i usklađivati, da bi se optimirala proizvodnja i potrošnja, sigurnost i fleksibilnost (...)

Ne radi se (više) o nekom "njuedžovskom", holističkom, "alternativnom" zazivanju harmonije, nasuprot kaosu tržišta, pragmatičnosti država i nemilosrdnosti konkurencije. Riječ je o kretanjima u srcu globaliziranog kapitalizma. (...)

Savjetnička tvrtka Navigant Research od ožujka organizira globalnu diskusiju insidera o temi The Future of Small Scale Microgrids and Nanogrids (...)

Zaključuju da će oni koji se prilagode ovim ubrzano mijenjajućim tržišnim snagama napredovati u novu eru malih, distribuiranih, samodovoljnih mrežnih sustava. Oni koji ne prihvate rizik ostat će otraga, vezani uz zastarjeli posnovni model i prevaziđene tenologije.

[DISCLAIMER: Djeco, ne pokušavajte to kod svoje kuće! Hrvatski čitatelji moraju imati u vidu da su ovo vijesti s jednog drugog planeta, zvanog Zemlja. Kod nas se to ne isplati i nikad se neće isplatiti. Ako ne vjerujete, pitajte našu Vladu, naše najutjecajnije eksperte ili trenutnog direktora HEP-a (požurite dok ga ne smjene - doduše, teško da će i slijedćei biti drugačiji.)]

Post je objavljen 10.02.2015. u 22:25 sati.