Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Probranice 9

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora. Uzevši to kao moto odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.

U štediše svega bješe…

Čitam u tisku kako je KGK sa svojom bulumentom najprije otvorila privremeni ured u predsjedničkom apartmanu od 260 metara kvadratnih na šestom katu hotela Sheraton, a sad se sa svojom svitom do 19. veljače seli u Vilu Prekrižje gdje će nastaviti pripremama za 'kraljevsku' inauguraciju.

Čitam i sve nešto mislim: stan KGK ima nešto više od 200 metara kvadratnih, pa je sukladno svojoj predizbornoj retorici o štednji mogla ured privremeno smjestiti u svoj stan. Možebitno je odustala da ne smeta svom suprugu dok kuha ručak.
Kako bilo da bilo može se reći: „U štediše svega bješe, u Kolinde ponajviše.“

Domaće je domaće

Dnevnik Nove TV doznao je kako će Markov trg iduće nedjelje pohoditi predsjednici Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Mađarske, Slovenije, Slovačke te predsjednica Kosova. To je do sada potvrđena lista državnika. Broj šefova država na svakoj se inauguraciji kreće oko 10. Najviše, njih 12, bilo je 2000. godine.

Ne znam vidi li to KGK, ali to su prvenstveno predsjednici država u okviru Regije, Regiona, Balkana, imena koja TK-u, KGK i HDZ-u nisu baš mili. Zato bih taj popis,ipak, sveo na predsjednike Albanije, Mađarske i Slovačke. Iz Regiona nedostaje samo Srbija. Tad bi se moglo reći: domaće je domaće.

Sve za kolektiv…

U J.L. od 7.2.2015. Snježana Pavić u članku o „Radničkoj fronti“ piše:
Urednik je htio razgovarati s Matom Kapovićem koji je postao poznat kao jedan od pokretača studentske blokade 2009., no po pravilima Radničke fronte ne određuje novinar s kim će razgovarati, nego oni delegiraju sugovornika. Obrazloženje: „Želimo izbjeći zamku vezivanja uz jednog lidera!“

A demokracija? A sloboda tiska? A sloboda pojedinca? A pluralizam mišljenja? Ma, pusti to, tko će se baviti tim sitnicama.

Spontano i „spontano“

„Prosvjed branitelja nije nelegalan, riječ je o spontanom okupljanju koje ne treba prijaviti policiji“, rekao je Josip Klemm.

Spontanost okupljanja? Sumnjam. Spontano „biti okupljen“ više od 100 dana bez logističke podrške je, jednostavno, nemoguće. Ali, ako je Klemmova tvrdnja točna, zaista ne znam što čekaju ostali nezadovoljnici (nezaposleni, zaposleni koji ne primaju plaće, radnici upropaštenih tvrtki, zajmoprimci u francima, etc) pa ne rastvore šatore po najprometnijim točkama u Zagrebu (i drugim gradovima) i tako na spontan način prosvjeduju protiv ove nesposobne, komunjarske, nenacionalne vlasti. Za što, po mom sudu, imaju više razloga od „branitelja šatora“. Budući je sve spontano, po Klemmu, nitko im ništa ne može.

Još se nije posušila tinta…

Novi grčki ministar financija Janis Varoufakis kreditorima nudi „meni“ za razmjenu, predlažući da se povrat duga indeksira uz gospodarski rast. Dakle: dugove ćemo vraćati, ali proporcionalno gospodarskom rastu. Obzirom da se Grčka nalazi u euro-zoni, moguće je čak da EU i prihvati neki novi „meni“ samo da se spriječi izlazak Grčke iz euro-zone.

Još se nije ni posušila tinta slavopjeva novoj grčkoj Vladi o njezinom odlučnom NE vraćanju dugova EU, a njezin najvažniji ministar je reterirao. Kak bi narod rekel, vrag je zel šalu, nije se z njimi šaliti. Vraćat ćemo dugove, obećava, ali sukladno tome kakav će nam biti gospodarski rast. Značili to da u slučaju negativnog rasta (točnije pada), dugove ipak neće vraćati. Bojim se da će i to biti 'obećanje ludom radovanje'. Jer gospodo Grci, vrag (bankari) nije crn kako se riše, on je crnji.

Topla voda Ivane Maletić

Hrvatska je postala mjerilo za neuspješnu zemlju unutar Europske unije, rekla je HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić komentirajući ekonomsku prognozu Europske komisije koja je smanjila procjenu pada hrvatskog gospodarstva za prošlu godinu na minus 0,5 posto, a za ovu je godinu zadržala ranije prognoze o izlasku iz recesije s marginalnim rastom od 0,2 posto, dok za sljedeću godinu predviđa rast 1 posto, što HDZ smatra "zvonom za uzbunu".

O uspješnosti (suverene) Hrvatske još je prije nepunih 100 godina neku riječ rekao nekim mrzak, a nekima drag, ali u svakom slučaju dobar prorok M. Krleža, u svojim esejima „Deset krvavih godina“:
„Svaki pokušaj uskrsnuća hrvatskog suverenitete svršava katastrofom…“ i „…hrvatstvo traži nekog da mu se podredi (u zadnjih 25 godina najprije NATO-u, zatim EU, a sad stranom kapitalu prodajom i ono malo što je ostalo, op. s.c.), da potpiše s njim politički ugovor (kao primjerice s MOL-om, op.s.c.) i da se onda buni protiv tog političkog ugovora daljnjih četiristo godina.“

Iz zatvora u Sabor

SDP i HNS odbili su inicijativu GONG-a da se izmjenom Zakona o izboru sabornika onemogući kandidiranje osoba koje su pravomoćno osuđene na zatvorsku kaznu na dulje od šest mjeseci. Obrazloženje: svatko ima pravo birati i biti biran.

Iako na prvi pogled takva odluka trenutačno nam vladajućih stranaka izaziva čuđenje, ona je sasvim logična. Naime, kad bi se prihvatila inicijativa GONG-a (zabranio bih, doduše, kandidiranje i osuđenih na jedan jedini dan zatvora zbog svjesnog kršenja zakona) postavlja se logično pitanje: na koji bi način onda pojedine stranke popunile kandidacijske liste?


Post je objavljen 10.02.2015. u 00:23 sati.