Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Usluga vs. Parazitizam

Tko god da se bavio fotografiranjem, bez obzira bio on amater ili profesionalac, sigurno se barem jednom u životu susreo sa time da ga je netko (rođak, susjed, poznanik ili netko treći) zamolio da mu snimi nešto besplatno, iz usluge.

Iako ima onih koji su se spremni za takvu uslugu na neki način odužiti, pa makar to bilo i simbolično (ako se radi o simboličnoj usluzi), postoje oni koji se ne oduže ni na koji način čak i za značano veće usluge. Štoviše, nerijetko čitavu situaciju pokušaju izokrenuti na način da zapravo "oni rade uslugu fotografu" (pravdajući to "reklamiranjem fotografa" i sličnim glupostima), pogotovo ako bi fotograf "iz usluge" trebao obaviti neki malo veći fotografski posao.

Takvi najčešće tuđu uslužnost vrlo rado i iskorištavaju - pa tako nakon jedne usluge, uskoro im treba još jedna, pa još jedna, i još jedna... na kraju fotograf koji takvima ne zna reći "ne" nekome odradi veliki posao, a zauzvrat ne dobije ništa osim "tapšanja po ramenu".

Tako nešto više nema veze sa "uslugom", već parazitiranjem. Dobivanje nečega za malo ili ništa. Jer naravno, danas je popularna fama da bi fotografi trebali raditi džabe...

Post je objavljen 10.02.2015. u 00:01 sati.