Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Najmlađi playboyev fotograf?

Već se par dana po domaćim medijima poteže senzacionalistički članak o "najmlađem playboyevom fotografu". Članak je prvotno bio objavljen na portalu "Kult" (ovdje), ali je nedugo nakon objave uklonjen. Međutim, Jutarnji list je svejedno objavio identičan članak:

NAJMLAĐI FOTOGRAF PLAYBOYA IKAD Dražen (16): Tisuću cura me moli da ih fotografiram...

Međutim, ako se malo zagrebe ispod površine dotične priče, a koja dotičnog fotografa uzdiže u nebesa, neke stvari jednostavno ne drže vodu...

Prva stvar je ta da (iako se Playboy Hrvatska još uopće nije oglasio po tom pitanju) među komentarima ostavljenima na Facebooku, u jednoj diskusiji unutar fotografskih krugova, a upravo u vezi dotične teme, jedan komentator napisao je slijedeće:

[sic]

"Postovani svi, kratko cu se osvrnuti na vase komentare. Doticni mladi gospodin koji se spominje u tekstu nije sluzbeni fotograf hrvatskog Playboya. Da odmah skinemo famu s te price. (...)"
(screenshot)


Dakle, ako je gornji komentar ostavljen na Facebooku istina, ispada da je već sam naslov članka u Jutarnjem, kao i dio teksta - dezinformacija. Odnosno, novinska patka.

S druge strane, ako je ipak istina da je ovaj odradio snimanja za Playboy, nameće se pitanje kako je uopće moguće (pravno gledano) da jedan maloljetnik snima fotografije erotske (gotovo pornografske) tematike namjenjene isključivo odrasloj publici? Ima li tu možda posla za dječju pravobraniteljicu ili neke druge "institucije (koje bi trebale raditi svoj posao)"?

No osim ovoga, u čitavoj priči postoji još jedan problem... Kad se pogleda fotografije koje je dotični objavio na svojoj Facebook stranici (u kategoriji: "ime-prezime-photography", a koju danas ima više-manje svatko tko misli da je nekakav značajni fotograf), one po svojoj kvaliteti variraju od vrlo prosječnih do katastrofalno loših.

Na poprično njih mogu se vidjeti klasične početničke greške - od samog postavljanja modela i rasvjete (lice ili cijeli model u sjeni), preko kadriranja (loše linije reza) i kompozicije (loš smještaj modela u kadru), pa do završne obrade (od nedovoljnih, pa do previše ekstremnih).

Ako je to najbolje što je dotični u stanju proizvesti, takve fotografije teško da bi prošle u bilo kojem časopisu koji imalo drži do sebe, a pogotovo ne u časopisu takvog kalibra kao što je Playboy (osim ako su baš toliko očajni da im trebaju bilo kakve fotografije, bez obzira na kvalitetu, op.a.).

Osim toga ne bi bilo ništa čudno da dotični fotograf, na račun medijskog prostora koji dobiva, i toga što mu se (kao što on sam tvrdi) djevojke i žene iz samo njima znanih razloga guraju pred objektiv, umisli kako je nekakav "überfotograf", iako je, realno gledajući po pitanju kvalitete radova ništa posebno i ima još puno za učiti.

(Jedan poznanik, fotograf, ponukan ovim medijskim natpisima, ostavio je dotičnome nekoliko komentara ispod fotografija, upravo po pitanju toga što nije dobro na pojedinim fotografijama. Komentari su obrisani, a on blokiran. Isto tako, čini se da je i Jutarnji onemogućio komentiranje članka... op.a.)

Post je objavljen 09.02.2015. u 01:21 sati.