Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Što nije dobro govoriti fotografima

Neke od češćih floskula koje su fotografima vrlo iritantne, a kojima se razbacuju ljudi koji ili nemaju pojma o fotografiji (a žele ispasti "jako pametni"), ili mrze fotografe.

- "To je samo stiskanje okidača" - Reći tako nešto fotografu je otprilike kao reći da je vožnja automobila samo stiskanje papučice gasa; oni koji samo stišću gas obično ne stignu daleko (do prve bandere, jarka ili policijske ophodnje). Kao što se kod sudjelovanja u prometu mora poštivati prometna pravila i imati odredište, tj. "maršrutu", isto tako kod fotografije fotograf mora prije svakog okidanja imati ideju što zapravo želi dobiti na slici, i pri tome ispoštovati neke minimalne estetske, kompozicijske i tehničke standarde, ako želi izbeći štancanje fotogafskog smeća.

- "Tvoj fotoaparat radi odlične slike" - Ovo je otprilike kao reći kuharu da njegova pećnica radi dobre kolače. Fotoaparat je (baš kao i pećnica) samo alat sa određenom funkcijom; kako će on obaviti posao i kakav će biti krajnji rezultat ovisi isklučivo o korisniku. Kod fotografiranja većinu posla zapravo mentalno i fizički odrađuje sam fotograf, a fotoaparat je samo sredstvo koje to realizira; on nema mozak da zamisli kadar i sposobnost da sam sebe okida.

- "S boljom kamerom i ja mogu raditi bolje slike" - Otprilike u rangu "da mi je bolji auto ja bih bio bolji vozač". Naravno da dobar auto ne čini dobrog vozača kao što ni dobar i skup fotoaparat ne čini vrhunskog fotografa. No zaprvao, onoga tko tako nešto tvrdi najčešće ništa ne sprečava da sam nabavi bolju kameru i snima kako bi dokazao te svoje tvrdnje, ali je većina takvih najčešće samo jako na riječima.

- "To može snimit svatko s mobitelom" - Ovo je u rangu izjave da npr. "izvaditi zub može svatko kombinirkama"; naravno da može, samo je pitanje koliko bezbolno i s koliko popratnih komplikacija. Ista stvar sa fotografijama. Može netko mobitelom snimati npr. svadbu, samo je pitanje koliko će kvalitetan biti krajnji rezultat.

- "Šta vi samo slikate, šta ne pomognete" - Posao fotografa/fotoreportera je da snimaju. Posao spasilaca je da spašavaju. Isto kao što je posao vodoinstalatera da instaliraju i popravljaju vodovodne instalacije, posao zubara da popravlja i vadi zube, a cestara da asfaltira ceste. Ali iz nekog čudnog razloga, uglavnom se samo fotografima prodikuje o tome kako bi, čim netko tako zamisli, u nekom trenutku morali raditi posao koji je sve drugo samo ne njihov posao. I to često ide po sistemu "generala poslije bitke", gdje se udara po "glasniku" (tj. snimatelju), a ne biću, stvari ili pojavi što je neku snimljenu sitauciju izazvala.

- "Vi zarađujete na tuđoj nesreći" - Oni koji tako pokušavaju demonizirati i omalovažavati fotografe zanemaruju činjenicu da postoji mnogo drugih struka koje svojim radom ozbiljno "zarađuju na tuđoj nesreći". Liječnik dobiva plaću jer spašava živote (bolest je nesreća). Vatrogasci gase vatru i spašavaju imovinu od poplava (jer vatra i poplave su nesreća). Štoviše, i pogrebnici svoje usluge naplaćuju (smrt je nesreća). Ali se sve njih za to ne kritizira.

- "Vi paparazzi...[ubaci po potrebi]" - Već sama činjenica da netko svakog fotografa (pogotovo ako ima SLR aparat) naziva "paparazzom" samo pokazuje koliko netko nije sposoban razlikovati pojmove; nesposobnost razlikovanja pojmova pokazuje samo nedostatak upućenosti u materiju, a često i nedostatak inteligencije.

Post je objavljen 06.02.2015. u 10:24 sati.