Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Vrgorčani peticijom žele požuriti izradu zemljišne knjige u katastarskoj općini Dusina



Kako animirati nadležne službe Općinskoga suda u Metkoviću da prionu dovršetku ozbiljnoga posla započetoga na izradi zemljišne knjige KO Dusina sa cca 25 000 parcela na površini od 3300 hektara, u naseljima Podprolog, Veliki Prolog, Dusina, Umčane, Draževitići i Vina? Tim su se pitanjem bavili sudionici sastanka održanoga u Dusini, što su ga inicirali vijećnici Nezavisne liste mladih i Ante Pranić, predsjednik Gradskoga vijeća Vrgorac. Iako su, kako doznajemo, organizatori o temi održavanja skupa uputili poziv svim medijima, nitko izuzev izvjestitelja Vrgoračkih novina nije se pojavio. Privukao je skup, međutim, šezdesetak sudionika, koji su kao i brojni ostali vlasnici zemljišnih parcela, zainteresirani da se taj za njih prevažan dokument dovrši i postane stvarnom slikom vlasničkoga stanja, kako bi napokon mogao postati punovažan i biti korišten u višeznačne svrhe. Riječ je o dokumentu za kojega je nakon što je još 2003. godine bio poguran od DGU PUK Split Ispostave Vrgorac i stalnoga držanja na vatri prioriteta, tri godine kasnije i započeo postupak izmjere s trajanjem do prosinca 2011. godine, nakon čega je zapravo prekriven prašinom Općinskoga suda u Metkoviću ostao zaboravljen.

ANTE PRANIĆ: Peticiju ću osobno odnijeti u metkovski sud

- Valja se ujedinit i potpisat peticiju. Volio bih da sadrži što veći broj potpisnika kako bi dobila na težini i tim ćemo načinom tražit rješenje ovoga problema, rekao je Ante Pranić, u uvodnome slovu, stavljajući se u ulogu pokretača ove akcije. Obećao je da će peticiju osobno odnijeti u Općinski sud u Metkoviću, kojega smatra najviše odgovornim za neobavljanje posla na izradi zemljišne knjige za KO Dusina. Time se ujedno želi dati do znanja i Ministarstvu pravosuđa da je odgovorno i da se treba zauzeti za ovo pitanje. Općinski sud u Metkoviću, nakon što je Općinski sud u Vrgorcu ukinut i prestao radom, a ovaj preuzeo njegove dotadašnje obaveze, nije se stavio u službu dovršenja ovoga dokumenta nego je za prioritete uzeo rješavanje zemljišno-vlasničkih pitanja na svome području. Mi smo za njih građani drugoga reda i stoga je sud u Metkoviću pitanje izrade zemljišne knjige KO Dusina stavio po strani. To se treba izmijenit i to odmah, rečeno je na sastanku.

SANJA MARŠIĆ: Cijelo vrijeme požurujem nastavak posla na izradi zemljišne knjige

Sanja Maršić, voditeljica Ureda za katastar u Vrgorcu, čijom je zaslugom između ostalih i došlo do uvrštenja izrade zemljišne knjige KO Dusina u program Državne geodetske uprave, upoznala je prisutne sa svim radnjama koje su se odvijale na izradi zemljišne knjige i njihovom dinamikom. Ocijenjeno je nedopustivim da je sve stalo. Kada je postupak izmjere završen, istoga dana o tome obaviješteni su Ministarstvo pravosuđa, Grad Vrgorac i Općinski sud u Metkoviću i poslije toga se ništa nije događalo. - Izmjera je koštala blizu 10 milijuna kuna od čega je trošak sa 75 posto novca financirala Državna geodetska uprava te Grad Vrgorac, dok građane to nije stajalo ništa. I osobno sam sugerirala svima da s ovim poslom valja nastaviti, ali nažalost to se nije dogodilo. Time gubite mnogo, jer ne možete koristit pravo na poticaje, podizat kredite za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, okrupnjivat posjede i na koncu niti legalizirat objekte ili aplicirat za sredstva različitih fondova, istaknula je Sanja Maršić.



Grad treba imenovati povjerenika

Kako se doznaje, odluku o nastavku izrade zemljišne knjige donosi ministar pravosuđa, ali tek na prijedlog Općinskog suda u Metkoviću, koji treba imenovati suca u svrhu, otpočinjanja stručnim rječnikom kazano, postupka izlaganja čime se paralelno utvrđuje i pitanje vlasništva. Ujedno i Grad Vrgorac treba imenovati povjerenika za to područje koji je upućen u stanje na terenu, pa to sve treba koordinirati Sud. Također treba osigurati i stanovita novčana sredstva, a vlasnici su uvjereni da to neće iziskivati izvanredan trošak i da ga sud može sam podnijeti iz svojih troškova. U suprotnome, kako je to predložio u svome izlaganju Ivan Šalinović, neka Grad Vrgorac za to osigura novce iz svoga proračuna.

Zemljišnik nepotrebno premješten u Metković

Ovom prigodom izraženo je nezadovoljstvo građana zbog preseljenja zemljišnika iz Vrgorca u Metković, za što ne vide opravdanoga razloga. Tim više što je prostor u kojemu je smješten arhiv zemljišnika u Metkoviću neadekvatan i ne odgovara propisanim uvjetima smještaja, kao ni uvjetima koje treba ispunjavati prostor za rad djelatnika. Stoga je zatraženo da se nađe načina za povrat zemljišnika u Vrgorac, gdje postoje izvanredni uvjeti s obzirom na novoizgrađenu zgradu suda, što bi olakšalo posao građanima s ovoga područja. Uz ovo, treba znati da je zemljišnik preseljen bez ikakve službene odluke nadležnih tijela, pa i to opravdava zahtjev građana.

O trasi plinovoda vlasnike zemalja na trasi se ništa nije pitalo

Otvorilo se i pitanje trase budućega plinovoda, koje, kako tvrde građani, nije provedeno sukladno postupku javne prezentacije. Naime, sami Dusinci, ali i drugi nazočni na ovome skupu, ističu da se o trasi kojim će proći plinovod njih kao vlasnike ništa nije pitalo, niti su o tome bilo što obaviješteni a to isto svjedoče i njihovi mjesni predstavnici. I u vezi s ovim problemom planiraju prikupiti potpise za peticiju koju će uputiti Splitsko-dalmatinskoj županiji i ujedno tražiti izmjenu prostornoga plana, kako ih plinovod ne bi dodatno ograničio u razvoju, uz već ono negativno što im je donijela trasa autoceste A1. Poduzet će kažu i druge mjere bude li trebalo, poput tehničkih barikada, a solidarizirati će se i u odbijanju potpisa ugovora o obeštećenju, ukoliko do toga dođe.

I gornji kraj se zainteresirao za priču o zemljišnoj knjizi u KO Dusina

Zadovoljstvo što je napokon netko pokazao želju, a i volju da se nastavak aktivnosti na izradi zemljišne knjige KO Dusina pokrene s mrtve točke, uz brojne vlasnike parcela iz tzv. donjega kraja, dijele i vlasnici posjeda iz „gornjega kraja“. Dobro će im doći sređivanje vlasništva nad nekretninama poznatim po nazivima predjela na kojima jesu, kao npr. kozičke zemlje, Maršića bad, Jovuše, Majstrovuše i druge. A, mnogim mještanima zapadnih dijelova Vrgorske krajine važno je pitanje povrata zemalja koje su im oduzete u Vrgorskom polju tijekom nacionalizacije nakon Drugog svjetskog rata.

A Vrgorka?

Kroz razgovor s nekim građanima doznali smo da su očekivali da će bar netko spomenuti i pitanje trenutnoga položaja vinarije „Vrgorka“, koja se navodno suočava s ozbiljnim poteškoćama u poslovanju. Ako ne daj Bože dođe u pitanje njen opstanak, u pitanju je i opstanak brojnih obitelji i ljudi s ovoga područja, pa bi i tome trebalo posvetiti potrebnu pažnju. A, o tome nitko ništa, rekao mi je jedan od sugovornika. Razumjeli smo da je i ovo pitanje upućeno odgovornima u gradskoj vlasti, kako bi se njime pozabavili.

HDZ: Državna vlast je kriva za problem s katastarskom općinom Dusina

Oporbeni HDZ u Vrgorcu podržao je peticiju vezanu za K.O. Dusina i pozvao svoje članove i simpatizere da ju potpišu.
- HDZ-ova vlada još prije 4 godine u suradnji sa SD županijom i gradom Vrgorcem utrošila čak 9.5 milijuna kuna na zemljišnu izmjeru u spomenutoj K.O. Promjenom vlade u Banskim dvorima zaustavljen je i ovaj, kao i mnogi drugi projekti od vitalnog značaja za Vrgorac. Naime, ministarstvo nije odredilo suca koji bi bio zadužen za formiranje zemljišne knjige. Ne želimo vjerovati kako Nezavisna lista problem stanovnika na prostoru K.O. Dusina koristi u predizborne svrhe jer je navedeni problem od životne važnosti za naše sugrađane, ističu u priopćenju HDZ-a.

RADE BOBANAC: Grad Vrgorac nije organizirao sastanak sa Sudom u Metkoviću u vezi osnivanja KO Dusina

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a Rade Bobanac komentirao je na društvenim mrežama ponovno aktualiziranu priču o katastarskoj općini Dusina, a o kojoj je raspravu njegova stranka lani inicirala na Gradskom vijeću. Bobanac je kontaktirao Općinski sud u Metkoviću i Ministarstvo pravosuđa tražeći da mu se objasni kašnjenje projekta izrade zemljišne knjige.
- Iz suda mi kažu kako Grad Vrgorac nije organizirao niti jedan sastanak na temu osnivanja katastarske općine Dusina s Općinskim sudom u Metkoviću. Za razliku od Grada Vrgorca predstavnici drugih gradova i općina u dolini Neretve su održali sastanke s predstavnicima Općinskog suda u Metkoviću koji je koordinirao dalje s Ministarstvom pravosuđa aktivnosti oko obnove ili osnivanja zemljišnih knjiga na prioritetnim područjima koja su se kao takva ukazala temeljem činjenica iznesenih od strane predstavnika tih gradova/općina. Novija praksa je pokazala da se ide u osnivanje ili obnovu zemljišnih knjiga tek ako lokalna samouprava pokaže volju, a onda i spremnost za sufinanciranje troškova osnivanja/obnove, ističe Bobanac.

Post je objavljen 05.02.2015. u 21:38 sati.