Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Lažni liberali

Danas je jako u modi biti liberalan, s obzirom da mnogi na liberalizam gledaju blagonaklono kao suprotnost totalitarizmu (prije svega fašizmu). Međutim, među onima koji se gorljivo deklariraju kao "veliki liberali" zapravo ima jako puno lažnih liberala, koji svoje "liberalne" svjetonazore i ideje pokušavaju po svaku cijenu ostvariti ni više ni manje nego upravo totalitarističkim i fašističkim metodama!

Evo samo nekih primjera po kojima se može prepoznati lažne liberale:

** Neprekidno se bave nekakvim i nečijim pravima (bilo svojim, bilo pravima neke "ugrožene" skupine), ali se nikada ne bave i dužnostima koja neizbježno idu uz ta prava; dužnosti uopće ne spominju. Štoviše, ima ih koji smatraju da "onaj tko ima neko pravo" nema nikakve dužnosti, već da dužnosti prema njemu (u smislu apsolutnog poštivanja tih "prava") imaju svi ostali oko njega.

** Je li nešto "ispravno"/"poželjno" ili "pogrešno"/"nepoželjno" procijenjuju isključivo na temelju (svojih ili tuđih) osobnih želja i očekivanja, emocionalnih reakcija i potreba za komocijom, a ne na temelju stvarnih činjenica. Štoviše, emocije i želje pojedinaca često proglašavaju "činjenicama" ili "zakonima", dok prave činjenice i zakone zanemaruju, odnosno biraju samo one koji im odgovaraju.

** Izmišljaju probleme (po pitanju "prava") gdje ih nema, ili pak preuveličavaju male i nevažne, da bi zatim pokušavali nametati vlastita "rješenja" za te izmišljene ili preuveličane "probleme" proglašavajući ta "rješenja" jedinim "ispravnim". Ta "rješenja" se najčešće svode na nekakve zabrane, a koje bi se pri tome morale odnositi na sve druge samo ne na njih same, ili na skupinu čija su "prava ugrožena".

** Dok s jedne strane propagiraju slobodu, s druge strane bi samo nešto zabranjivali, i to ponekad već iz pukog razloga što netko ili nešto "njima/nekome smeta", na ovaj ili onaj način narušava komociju, ili pak "za svaki slučaj" (iako ništa ne garantira da će se uopće nešto loše desiti).

** Dok s jedne strane glasno propagiraju toleranciju, s druge strane su istovremeno prema određenim skupinama izrazito netolerantni, najčešće pravdajući da su "netolerantni prema netolerantnima" ( a što je vrlo česta logička greška prema kojoj se vjeruje da "dvije loše stvari čine dobru".op.a). Tako, npr. ropagiraju to da "svatko ima pravo na svoje mišljenje", ali žestoko napadaju (vrijeđaju i etiketiraju - proglašavaju "boelsnicima", "fašistima", "homofobima", "katolibanima" isl.) sve ljude koji samo iznesu svoje mišljenje koje je drugačije od njihovog i koje im iz nekog razloga ne odgovara.

** Deklariraju se kao pobornici demokracije, ali protestiraju protiv svih onih referenduma (kao demokratske volje većine naroda) kod kojih postoji mogućnost da rezultati referenduma budu u suprotnosti sa njihovim željama. S druge strane, sve njihove želje i ideje bi svi morali bespogovorno prihvaćati. Bez referenduma.

I na kraju, nekoliko ilustracija:




(linkovi sa: quick meme)

Post je objavljen 05.02.2015. u 09:49 sati.