Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskreni

Marketing

Broj piksela vs. brzina okidanja fotoaparata

U prošlom postu sam najavio seriju postova koji će se baviti objektivnim ocjenjivanjem radnog uspjeha pojedinca. Međutim kao što se može vidjeti (što ne znači da je itko vidio) formule nisu dobro prikazane. Što je čudno jer tokom pisanja posta i kod njegova "Pogledavanja" su bile dobre, ali nakon objave više nisu. Da li itko zna kome treba prijaviti takve stvari, jer email na adresu urednik@blog.hr ne prolazi?
Da zaključim, dok ne riješim problem s prikazivanjem formula odgoditi ću seriju postova o ocjenjivanju. No vratimo se sada na današnju temu.

Predlažem da uložite desetak minuta i pogledate sliljedeći video.

Ako baš nemate desetak minuta onda pogledajte ovu skraćenu verziju.

Fascinantne su mogućnosti koje ova tehnika pruža. Iznijeti ću par primjera koji mi odmah padaju na pamet:

1) Pitanje da li je za fokusiranje oka na različito udaljene predmete zaslužna promjena debljine leće ili promjena debljine cijele očne jabučice (ili koliko doprinosi prvo a koliko drugo). To pitanje je važno zbog liječenja nesavršenosti vida.

2) Prikazano je da tehnika može vizualizirati promjenu temperature uslijed protjecanja krvi kroz žile. Kroz kancerogena tkiva protječe više krvi nego kroz ne oboljena. Možda je tehnika dovoljno osjetljiva da to detektira. Ili bolje je postaviti pitanje za koja kancerogena tkiva je tehnika dovoljno osjetljiva. Pretpostavljam da će to biti ona blizu površine kože. Meni kao laiku prvo pada na pamet rak dojke. Vjerojatno će u doglednoj budućnosti postojati aplikacija pomoću koje sa snimke napravljene pomoću pametnog telefona će biti moguće dijagnosticirati kancerogeno tkivo. Takva dijagnostika je sigurno mnogo jeftinija nego mamografija/ultrazvuk, a vjerojatno i mnogo ugodnija (da li su te pretrage toliko neugodne da ih zbog toga žene ne rade redovito?).

Budući da svakodnevno koristim bicikl najveći broj primjena koje su mi pale na pamet su vezane uz bicikl, tj. kako ga efikasnije koristiti

3) Mišići oko koljena su složeni. Možda bi kamera mogla otkriti kako ih koriste najbolji/najefikasniji sportaši

4) Kod bicikl želiš da što manje energije odlazi na deformiranje rame bicikla. Kameru bi mogli iskoristiti za izradu krućih a lakših rama, jer naravno nije problem napraviti tešku i krutu ramu ali treba napraviti što lakšu i što kruću

5) Necentriranost i ne okruglost kotača (tu mislim tokom vožnje na smjerove lijevo/desno te na gore/dolje) sigurno utječe na efikasnost vožnje biciklom. Točnost se može okom detektirati ali ova tehnika sigurno to može bolje od oka. Osim toga važno pitanje je i da li su gubitci nesavršenog kotača zanemarivi naspram deformacije rame ili gubitka lančanog prijenosa. E to ne znam.

Za kraj predlažem da pogledate i slijedeći video.

Pa da i naslov posta počne imati više smisla

Post je objavljen 03.02.2015. u 10:48 sati.