Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/femaleteam

Marketing

Europska poljoprivredna politika - izazov za hrvatski ruralni prostor


Za Europsku uniju poljoprivreda je mnogo više od proizvodnje hrane. Za većinu poljoprivrednika to je način života.

Europska poljoprivreda je mnogo postigla u proteklih nekoliko desetljeća. Prošla je kroz različite reforme i razvila se u skladu sa zahtjevima potrošača koji žele nesmetanu isporuku kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane po pristupačnim cijenama. Republika Hrvatska danas stoji pred velikim izazovom primjene reformi u području poljoprivrede.



ZNAČAJ ZAJEDNIČKE POLJOPRIVREDENE POLITIKE NA RAZVOJ POLJOPRIVREDE U HRVATSKOJ

Uključivanjem Hrvatske na zajedničko tržište poljoprivredno-prehrambenih proizvoda EU donijelo je sa sobom brojne prednosti, ali i nedostatke koji se svakodnevno javljaju pred strukturama u vlasti, ali i samim poljoprivrednicima. Jedinstveni uvjeti tržišne utakmice prednosti su poslovanja na tržištu EU-a, ali istovremeno i veliki izazov za proizvođače. Izbirljivi zahtjevi potrošača i strogi standardi u proizvodnji dodatni su teret s kojim se naši proizvođači susreću u EU.

Poljoprivreda zahtjeva velika ljudska i financijska ulaganja koja donose plodove tek nakon nekoliko mjeseci, ponekad i godina pa je stoga potrebno uložiti veliki napor u svim segmentima društva kako bi najstarija djelatnost opstala, donijela prihod onima koji se njome bave, doprinijela zadovoljstvu kupaca te raznolikosti na tržištu poljoprivrednih proizvoda koji će biti konkurentni svojom cijenom i kvalitetom.


Hrvatskoj je u financijskom razdoblju od 2014.-2020. na raspolaganju nešto više od 2,26 milijardi eura iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Važno je naglasiti da države članice odabiru mjere prilagođene njihovim potrebama koje Europska unija samo sufinancira.
To znači da je uloga Republike Hrvatske, kao i svake druge države članice izuzetno važna jer je ona u svojim operativnim programima predvidjela prioritete financiranja u tekućem financijskom razdoblju na temelju kojih će se raspisati natječaji i prijavljivati kvalitetni projekti kako bi se unaprijedila poljoprivredna proizvodnja u ruralnim prostorima, poboljšao životni standard poljoprivrednika te omogućila stalna opskrba kupaca zdravstveno ispravnim i kvalitetnim proizvodima po primjerenim cijenama.

VELIK ZNAČAJ MLADIH U POLJOPRIVREDI – izazov za državu

U Hrvatskoj je prema Modelu ruralnih područja 99,24% područja definirano kao ruralno i mješovito,a samo 0,76% kao gradska područja urbanih aglomeracija. Republika Hrvatska bilježi nisku prosječnu gustoću naseljenosti dok je samo 4% poljoprivrednika mlađe od 35 godina pa je upravo poljoprivredna politika važan alat za povećanje toga broja.



Država mora biti aktivan pokretač reformi kojima će zaštititi svoje poljoprivrednike kroz sve faze njihova rada i djelovanja, pravednije raspodijeliti potpore aktivnim poljoprivrednicima te zajedno sa njima raditi na unapređenju konkurentnosti poljoprivrednog sektora, okoliša i seoskog prostora te života u ruralnim sredinama, koje danas bilježe velike migracije svojih mladih stanovnika u velika gradska središta.


Provedbom reformi po uzoru na zemlje članice EU država mora očuvati svoje selo i omogućiti mladim stanovnicima bavljenje poljoprivredom i na taj način pokazati društvenu odgovornost prema svojem ruralnom području.



Post je objavljen 28.01.2015. u 22:15 sati.