Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/timdoping

Marketing

Coca-Cola- najpoznatije piće današnjice!

Božični blagdani i zimske čarolije danas su teško zamislive bez Deda Božičnjaka koji sa Coca-Colom u ruci potvrđuje njihov smisao. Nove reklame, svaki put iznova potvrđuju status Coca-Cole kao najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu. Osim ovog privilegiranog statusa, Coca-Cola je pored ikoničkih figura pin-up diva, postala jednim od simbola suvremenog kapitalističkog i konzumerističkog društva od Drugog svjetskog rata do danas. Teško da se na tržištu bezalkoholnih pića bilo koja kompanija može pojaviti kao konkurencija Coca-Coli. Međutim, ni ovaj fenomen suvremenog društva nije ostao neispisan brojnim mitovima i pričama. Dok su jedni neizbježno povezani sa popularnom pričom o globalnoj zavjeri, drugi sadržavaju mitove ili istine o njenim sastojcima i štetnosti.




Svatko od nas je surfajući netom naišao na razne članke i informacije kako Coca Cola nije zdrava te da česta konzumacija može oštetiti organizam. Unatoč brojnim upozorenjima zdravstvenih stručnjaka na štetnost Cole i ostalih gaziranih pića, njihova potrošnja nije u opadanju. Nedavno sam pročitao da je jedna žena navodno preminula od pretjeranog konzumiranja Coca-Cole na dnevnoj bazi. Mnogo puta smo čuli kako je Coca-Cola štetna za bubrege i jetru. Istina, ne radi se samo o fenomenu ovog pića, već o navodnoj štetnosti svih gaziranih napitaka. Međutim, zabrinjava činjenica da se mnogi žale na to da su zbog učestalog konzumiranja postali ovisni o Coca-Coli.Neki stručnjaci smatraju kako je fenomen ovisnosti o Coca-Coli isto što i fenomen ovisnosti o čokoladi. Ukratko, jedini potencijalni krivac za ovisnost može biti šećer.

Zanimljivosti

Coca-Cola je u sebi sadržavala pravi kokain sve do 1906. godine kada je kokain zamjenjen kofeinom.


Što se tiče ambalaže, limenka je uvedena 1960., dvolitarska Coca-Cola 1978., a iste godine uvedena je i plastična boca.

Najveću potrošnju Coca-Cole po glavi stanovnika imaju Meksiko i Island. Coca-Cola na kineskom zanači - Učiniti usta sretnima. Neko je preračunao da kada bi do sada sve proizvedene boce Coca-Cole poredali jednu uz drugu, njima bi se Zemlja mogla opasati više od 11.863 puta.

Najveću potrošnju Coca-Cole po glavi stanovnika imaju Meksiko i Island. Coca-Cola na kineskom znači "Učiniti usta sretnima". Netko je preračunao da kada bi do sada sve proizvedene boce Coca-Cole poredali jednu uz drugu, njima bi se Zemlja mogla opasati više od 11.863 puta.

Godine 1915. The Root Glass company izradila je vitku staklenu bocu koja je do danas ostala zaštitnim znakom ovog proizvoda. 1923. Robert W. Woodruff postaje predsjednikom Coca-Cola Company. Pod njegovim, više od šest desetljeća, dugim vodstvom kompanija doseže neslućeni komercijalni uspjeh.



Post je objavljen 28.01.2015. u 15:36 sati.