Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Probranice 7

Zašto naziv „Probranice“?
Ideju mi je dala istoimena emisija na trećem programu HR koja se emitira od 1993. godine donosi najnovije snimke inozemnih izdavača, uz stručnu recenziju autora.

Kako nisam stručnjak za glazbu odlučih da pod tim naslovom povremeno donosim kratke, humorom/satirom/cinizmom obojene, osvrte na najnovije bisere našeg (i svjetskog) društveno-političko-gospodarskog bespuća.

Nova državna služba

Vlada je odlučila pooštriti mjere za otkrivanje onih koji ne plaćaju porez (tzv. utajivače poreza). U tu svrhu osnovala je novu poreznu policiju koja je dobila ime SSOPP (Samostalni Sektor za Otkrivanje Poreznih Prijevara).


Obzirom da već imamo slične institucije koje znamo po njihovim kraticama USKOK i DORH, predlažem osnivanje još jedne nove institucije - DZZSSKUHJ (Državni Zavod Za Suzbijanje Suvišnih Kratica U Hrvatskom Jeziku). Trebalo bi ga svakako osnovati obzirom da sve ove institucije kojima su nazivi u kraticama ne rade svoj posao baš kako bi trebali. To što svojim aktivnostima pojedincima osiguravaju besplatan stan i hranu u Remetincu do njihovog puštanja na slobodu zbog pomanjkanja dokaza ili greške u pravnom postupku, ne računam kao uspješan rad.

Bratska pomoć 1

Drago Prgomet (piše J.L. 13.10.2014.) navodno izjavio: „Pomozimo BiH u brzom pristupu EU. Zašto bi njima bilo bolje?“

Ovome bih dodao da jednako tako trebamo podržati što brži ulazak u EU Srbije, Makedonije i Kosova. Bit će dvostruka korist. Prva: protivnici bivše Juge više neće moći optuživati nikoga da je „jugonostalgičar“ obzirom da ćemo opet biti svi u jednoj zajednici/uniji. Druga: obzirom na specijalnost država slijednica bivše Juge u razaranju zajednica država, njihov ulazak u EU će ubrzati raspad EU što je vrlo korisno.

Bratska pomoć 2

Hrvoje Minigo kaže: „Više od 100 liječnika iz Srbije i BiH želi doći raditi u Hrvatsku!“

Čitajući to sjetih se pjesme „Sve ptičice iz gore spustile se na more!“ Smatram da prije davanja dozvole za rad u Hrvatskoj svaki od kandidata treba potpisati izjavu da se neće pozivati na prigovor savjesti glede a u svezi obavljanja abortusa i inih radnji koje nisu po volji pojedinim Udrugama za obranu ovog ili onog i Crkve. Takvih, naime, imamo i sami sasvim dovoljno.

Nepodmuklo ubojstvo

Donosi 'žuti tisak': „Prijatelju ispalio dva metka u glavu“. Umjesto 40 godina dobio je 14 jer „nema dokaza da je ubojstvo podmuklo“. Uz ovako „drastičnu“ kaznu u presudi se naglašava da se počinitelju trajno oduzimaju dva pištolja, marke CZ i MAV, te jedna ručna bomba.

Potpuno ispravna presuda: pucao je u glavu, dakle licem u lice, a ne iz „sačekuše“. Osim toga žrtva je odmah preminula i nije se mučila. Svakako je za pohvalu i trajno oduzimanje arsenala tako da se puk, kad počinitelj nakon 10 godina izađe na slobodu, ne treba bojati da bi isti mogao ponoviti „ubojstvo koje nije podmuklo“.

Sabornici obavezno u sabornicu

Vijest: sustav javne kontrole dolazaka saborskih zastupnika već je, a sad kad će se na internetu moći vidjeti i ime i prezime onih koji su u sabornici, a sad će još jače izazvati veliko negodovanje dijela zastupnika koji su tvrdili da se time otvara lov na vještice jer posao zastupnika nije samo u Saboru nego i na terenu.

Ako zaista dođe do realizacije navedenog i uvedu se novčane kazne za zastupnike koji ne dolaze na svoje „radno mjesto“ bojim se da će se drastično smanjiti potrošnja alkohola, catering po raznim domjencima koje lokalni moćnici organiziraju za svoje sabornike, potrošnja benzina i dizel goriva kao posljedica smanjenog obima posla „na terenu“ i slično. Što će, nažalost, dodatno doprinijeti padu BDP-a.

Ah taj papa Franjo!

Skroman osječki redovnik, fra Ivica Petenjak, postao krčki biskup po volji i odluci pape Franje.


Ova vijest je nesumnjivo izazvala konsternaciju, da ne kažem bijes, biskupskog zbora na Kaptolu, a pogotovo onog dijela koji uglavnom boravi u „dverima od oniksa“. Uz to postoji stanovita bojazan da bi on mogao postati i nadbiskup, ta ima tek 51 godinu, i da dođe za 'glavnoga' na Kaptol kao što je bilo i u slučaju nadbiskupa Bozanića. Po pravilu „Krk-Kaptol“. To bi, pak, za kaptolsku vrhušku bilo ravno tshunamiju.

Učitelj iz Grčke


Pobjeda Aleksisa Tsiprasa i njegove stranke Syrize na parlamentarnim izborima u Grčkoj izazvala je, blago rečeno, nelagodu u Bruxellesu. Nije čudno: glavna parola spomenutog lidera je – dosta je bilo štednje, ajmo trošiti.


Ova pobjeda će našim strankama koji misle da mogu radikalno promijeniti političku situaciju u Hrvatskoj (a time i u svijetu) tipa Živi zid, Radnička fronta, ORaH i slične dati vjetra u jedra da krenu u bespoštednu i odlučnu borbu, jednom riječju 'u boj za narod svoj'. Naravno, sve u skladu s demokratskim pravilima i uzancama, bez da se dira u sustav. Ja bi im ipak toplo preporučio da se još malo strpe dok ne vide kako će to njihov „Učitelj“ provesti svoj naum: trošenje bez zarađivanja novca u sustavu gdje se višak vrijednosti stvoren radom milijuna ljudi slijeva u džepove malobrojnih tajkuna, kapitalista i mnogobrojne državne birokracije. I to sve kroz „demokratski sustav“ bez dizanja revolucije.

Je suis Nigerijac

Pripadnici islamističke oružane skupine Boko Haram ubili su u petak (26.1.) petnaest osoba u selu pokraj njihovog povijesnog uporišta u Maiduguriju na sjeveroistoku Nigerije.

Vijest (ili kako bi naši reporteri na TV rekli: priču) našao sam na dnu šeste stranice Nedjeljnog jutarnjeg. „Priča“ nažalost ne donosi nikakve informacije o razlozima tog masakra. Za pretpostaviti je da nije posrijedi neka karikatura Muhameda u tamošnjim novinama, ako ih uopće ima, jer vjerujem da su pobijeni iste vjere kao i ubojice. Iz toga zaključujem da su pobijeni onako „štosa radi“ ili kako bi naš narod rekao „ni krivi ni dužni“, „ni luk jeli ni luk mirisali“. Taj čin terorista, naravno na „civiliziranom“ Zapadu nije izazvao nikakve prosvjede u duhu naslova ove „Probranice“, što samo pokazuje omjer vrijednosti ljudskog života kad su u pitanju „civilizirani ljudi“ i „divljaci iz Afrike“.


Post je objavljen 26.01.2015. u 15:15 sati.